Osteoporoz tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, bazı antibiyotikler, diüretikler ve mide koruyucu ilaçlar ile birlikte magnezyum takviyesi kullanmak sakıncalı olabilir.
Özellikle kemoterapi ilaçları ve bazı antibiyotiklerin, vücuttaki magnezyum miktarı üzerinde negatif etki oluşturduğundan bu ilaçları uzun süre kullanan kişilerde magnezyum eksikliği görülebilir.
Riskler: Şeker hastalığı, bağırsak hastalığı, kalp hastalığı ve böbrek hastalığı olan kişiler, sağlık uzmanlarıyla konuşmadan evvel magnezyum takviyesi almamalıdır. Aşırı Doz: Magnezyum doz aşımının belirtileri; mide bulantısı, ishal, düşük tansiyon, kas güçsüzlüğü ve yorgunluğunu içerebilir.
Magnezyum ve çinkonun birlikte alındığında karşılıklı yararları vardır. Magnezyum vücudun çinko seviyelerini düzenlemesine yardımcı olurken; çinko, magnezyumun vücut tarafından etkili bir şekilde emilmesini sağlar.
bunlarla beslendiğimizde magnezyum eksikliği görülmektedir. 4- Asitli gıdaların tüketimi (kola,soda vs magnezyumun emilmesini engeller.), kahve ve çay tüketimi (magnezyumun emilmesini engeller.) Kafein kullanımı da ayrıca magnezyum eksikliğine neden olmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
K vitamini, kandan kemiklere kalsiyum geçişini sağlarken, D vitamini de kemiklerden kana kalsiyum geçişini sağlar. Bu işbirliği kan ve kemiklerdeki kalsiyum dengesini korur. Özellikle D2 ve K3 vitaminleri birlikte kullanılmalıdır. Metabolizma için gerekli olan magnezyum da D vitamini ile birlikte kullanılabilir.
Magnezyum, D vitaminiyle birlikte kemik yoğunluğunu artırarak kemik sağlığını destekler. Yeterli magnezyum alımı, D vitamini eksikliği riskini azaltır ve D vitamini takviyelerinin etkinliğini artırır.
Vitamin takviyelerinin aynı anda alınmaması gereken bazı durumlar da vardır. Alınan farklı vitamin türleri birbirinin etkilerini olumsuz etkileyebilir. Buna örnek olarak A ve E vitaminlerinin K vitamininden ayrı olarak alınmasının gerekli olduğu gösterilebilir.
Emilim için bir miktar rekabet olsa da, magnezyum ve demiri birlikte almanın fayda sağlayabileceği durumlar da vardır: Kabızlığın Azaltılması: Magnezyum müshil etkileriyle bilinir ve onu demir takviyeleri ile birleştirmek, demirin kabızlık yaratan yan etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.
Magnezyum glisinat sinir, beyin ilişkili hatta mikrobiyota ilişkili durumlarda daha fazla faydalanım sağlamaktadır. Uzmanlar anksiyete (kaygı) bozukluklarında ise glisinat tavsiye etmektedir.
Magnezyum takviyesi almak, aç karnına yapıldığı zaman daha yüksek emilim elde edilir. Kronik bir sağlık probleminiz var ise magnezyum takviyesinin kullanım şekli ve kullanım dozu için doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
Antidepresan, antiankisiyete ilaçları kullanırken doğru ve etkin B2-B6-B12 vitamini, magnezyum destekleri almak fayda sağlayacaktır.
Magnezyum Glisinat ve N-asetiltaurinatın akşam alınması, malat veya strat içeren formlarınsa sabah saatlerinde alınması tavsiye edilir. Magnezyum mide boşken alınmalıdır. Asidite magnezyum emilimi için önemlidir.
Fibromiyalji gibi kronik durumlarda ise “magnezyum malat” formunun etkili sonuç verdiğine dair birçok bilimsel kanıt mevcuttur. Bununla birlikte son çalışmalarda kaygı bozukluğu, depresyon ve uyku problemlerinin tedavisinde “magnezyum glisinat” formunun sakinleştirici etki sağladığı belirtiliyor.
Magnezyum tablet takviyelerinin yemeklerle birlikte alınması önerilir. Aç iken magnezyum takviyesi almak bağırsak hareketlerinin hızlanmasına yol açarak ishale neden olabilir.
Fazla miktarda kalsiyum ve magnezyum demir emilimini azaltır. Aşırı aspirin tüketimi emilimi azaltır.
Demir eksikliğine bağlı anemi (kansızlık) tedavisi için demir sülfat tabletleri kullanırken bunlardan iki saat önce ve sonrasında çay, kahve, yumurta, süt ve süt ürünlerinden kaçınmak gerekir. Bunlar bağırsaklarda demir emilimini azaltır.
Şart: Magnezyum malat (ve malat içeren çoklu preparatlar) SABAH/ÖĞLEN alınmalı. İyi olur: Magnezyum glisinat/biglisinat içeren preparatlar gece yatmadan önce alınırsa iyi olur. Fark etmez: Sitrat, taurat, treonat, orotat içeren preparatları istediğiniz zaman alabilirsiniz.
D vitamini yağda eriyen bir vitamindir ve yağ oranı yüksek gıdalarla birlikte tüketildiğinde vücut tarafından daha iyi emilerek kan dolaşımına verilir. Bu nedenle avokado, fındık, tam yağlı süt ürünleri ve yumurta gibi sağlıklı yağlar içeren besinlerle birlikte alınması önerilir.
Magnezyum ve D3 vitamini takviyeleri, vücudun yeterince işlev görmesini sağlamak için birlikte alınabilir.
Doktor tavsiyesi olmadan magnezyum almayın
Magnezyum içeren ilaçların ya da multivitaminlerin doktor tavsiyesi olmadan bilinçsizce alınması, magnezyum düzeylerinin normal sınırların üzerine çıkmasına ve ishal, huzursuzluk, vücut sıcaklığında artış, sürekli uyku isteği gibi istenmeyen durumlara neden olabiliyor.
İçinde magnezyum bulunan ürünler arasında; avokado, bitter çikolata, taze fasülye, muz, süt, ıspanak ve kuru baklagiller yer alır. magnezyum tablet olarak da bu vitamini alabileceğiniz gibi gıdalardan almanızın son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Magnezyum Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir? Bu mineralin eksikliğinin tedavi edilmemesi durumunda anormal kalp ritmi, astım, huzursuz bacak sendromu, kas krampları, kemik erimesi, migren atakları, nöbetler, vücutta uyuşma, kas zayıflığı, yüksek kan basıncı, zihinsel bozukluklar görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri