Magnezyum seviyenizi artırmak için yüksek magnezyum içerikli besinleri her öğününüze katabilirsiniz. Her öğünde en az iki servis sebze, her gün ise en az birkaç dilim meyve yemeye çalışın. Magnezyum seviyenizin yükselmesi için şeker, alkol ve işlenmiş gıda tüketiminizi de azaltın.
Magnezyum eksikliği tedavisinde, magnezyum ilaçları ve magnezyum içeren multivitaminler vardır. Eksikliğin çok yüksek düzeylerde olduğu durumlarda damar yoluyla magnezyum verilebilir. Doğal olarak yüksek oranda magnezyum içeren besinleri tüketmek, sigara ve alkolü bırakmak da tedavi planının içerisinde yer alabilir.
Magnezyum eksikliği durumunda oluşan semptomlar, eksiklik seviyeniz ciddi derecede düşük olmadıkça genellikle hafif olarak görülür. Magnezyum eksikliği, yorgunluk, kas krampları, zihinsel bazı problemler, düzensiz kalp atışı ve osteoporoza sebep olabilir.
Öncelikle, magnezyum içeren yiyecekler tüketilmelidir. Magnezyum içeren yiyecekler arasında yeşil yapraklı sebzeler, meyve, kuruyemişler, süt ürünleri, tahıllar, et ve balık gibi yiyecekler sayılabilir. Ayrıca, magnezyum takviyesi alınması da magnezyum eksikliğinin giderilmesinde yardımcı olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Magnezyum eksikliği insan vücudunda kas krampları, kronik ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir. Magnezyum eksikliği daha çok kronik diyare, çölyak hastalığı ve diyabet gibi hastalığı bulunan bireylerde daha çok görülmektedir.
Magnezyum içeren besinler arasında; yağlı tohumlar, sebzeler, baklagiller, deniz ürünleri, muz, yulaf ezmesi, kabuklu patates ve tam tahıllı besinler yer alır.
Vücutta normal sınırların altında (ki bu genel olarak 1,2 mg/dL olarak kabul edilir) Mg seviyesi ölçülmesi hipomagnezemi olarak adlandırılır.
Magnezyum testi, hastadan alınan idrar veya kan örnekleriyle yapılır. Hastaların idrar ve kan sonuçlarına göre vücutta bulunan magnezyum seviyesi ölçülebilir. İdrar ve kan sonuçları genellikle 1 ila 4 saat içerisinde çıkmaktadır. Hekimlerin ek olarak test istemeleri bu süreyi uzatabilmektedir.
Magnezyum, D vitaminiyle birlikte kemik yoğunluğunu artırarak kemik sağlığını destekler. Yeterli magnezyum alımı, D vitamini eksikliği riskini azaltır ve D vitamini takviyelerinin etkinliğini artırır.
Fazla magnezyum almak, ishal, kas güçsüzlüğü, yorgunluk ve halsizlik, düşük tansiyon, uyuşukluk, halsizlik ve zihinsel bulanıklık gibi istenmeyen etkilere sebep olabilir.
Magnezyum vücut tarafından sentezlenemeyen ve besinler ya da takviyeler aracılığıyla mutlaka günlük olarak alınması gereken önemli bir mineraldir.
İnsan vücudunda magnezyumun % 60'ı kemik ve dişlerdedir. Kalan % 40'ı yumuşak dokularda (kas) ve ancak % 1'i kanda bulunmaktadır. Magnezyum, beyin ve kalpte diğer organlardan daha yoğun olarak bulunur. Kan tahlilleri, kanda magnezyumun az miktarda bulunmasından dolayı magnezyum eksikliği için bir gösterge değildir.
Fibromiyalji gibi kronik durumlarda ise “magnezyum malat” formunun etkili sonuç verdiğine dair birçok bilimsel kanıt mevcuttur. Bununla birlikte son çalışmalarda kaygı bozukluğu, depresyon ve uyku problemlerinin tedavisinde “magnezyum glisinat” formunun sakinleştirici etki sağladığı belirtiliyor.
Eğer sık sık kas ağrıları ve kramplar yaşıyorsanız magnezyum eksikliğinden olabilir.
Şart: Magnezyum malat (ve malat içeren çoklu preparatlar) SABAH/ÖĞLEN alınmalı. İyi olur: Magnezyum glisinat/biglisinat içeren preparatlar gece yatmadan önce alınırsa iyi olur. Fark etmez: Sitrat, taurat, treonat, orotat içeren preparatları istediğiniz zaman alabilirsiniz.
Magnezyum seviyesi 1,7 ile 2,3 mg/dL olmalıdır. Yaklaşık 7 mg/dL'ye kadar ciddi bir belirti gözlenmeyebilir.
Uyku düzenleri bozulur, hafıza kaybı, kramplar, böbrek yetmezliği, öğrenme güçlüğü gibi etkiler ortaya çıkar. Magnezyumun vücutta fazla olması halinde, fazla miktar vücut tarafından uzaklaştırılabilir. Vücutta kalsiyum eksikliği olduğunda, magnezyum fazlalığı ortaya çıkar.
Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri
Magnezyum eksikliği başlangıçta belirti vermeyebilir ya da fark edilmeyebilir, önemsenmeyebilir. Magnezyum eksikliğini sadece belirtilerinden yola çıkarak teşhis etmek kolay değildir. Magnezyum eksikliği kan testi ya da idrar testi ile teşhis edilebilir.
Mg aç ya da tok karnına alınabilir ama en iyisi öğün aralarında almaktır çünkü absorbe edilmesi için mide asitleri gereklidir. Bir ana öğün sonrası mide asitleri mineral emilimi için daha az hazır olabilir.
Magnezyum Glisinat
Glisin, bilindik bir sakinleşticidir. Bu tip magnezyum; kas ağrıları ve romatizmal sancılar için oldukça faydalıdır.
Magnezyum içeren meyveler arasında ilk sıraya yerleşen avokado; K ve B vitaminleri ile potasyum açısından da zengin bir kaynaktır. Tekli doymamış yağ ve lif içeriği ile kalp sağlığına destek olan meyvenin bir porsiyonu (100-120 gr) yaklaşık 58 mg magnezyum içerir.
Kuruyemişler: Badem, kaju fıstığı ve Brezilya fıstığı Magnezyum içeriği özellikle yüksek olan kuruyemişlere örnektir. Baklagiller: Magnezyum dâhil olmak üzere birçok farklı besin açısından zengindir.
Magnezyum içeren besinler Saraçoğlu tarafından da araştırılmış bir konudur. İbrahim Saraçoğlu magnezyum eksikliği için yoğurt ve soda kürünü önermektedir. Bir kase yoğurdu 1 şişe soda ile karıştırarak gün içinde istediğiniz zaman tüketebilirsiniz.
1- Bir devlet hastanesine gittiğinizde reçete edilen magnezyum takviyelerindeki magnezyum formu Magnezyum OKSİTTİR. Aslında bu form magnezyum eksikliğini önlemek veya tedavi etmek için tercih edilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri