Isıtma esnasında sütün içinde bulunan bu jölemsi tabaka kaynama faaliyetini geciktirecek, sütün içindeki gaz kabarcıklarının çıkışını engelleyecektir. Ama zamanla artan sıcaklık nedeniyle bu jölemsi tabakanın engelleyici rolü aniden çökebilir ve bu durumda şiddetli bir fışkırma ya da patlama mümkündür.
Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır. Ayrıca çok fazla ısınan sütün yanması da sütün tadını değiştirip zararlı hale getirebilir. Bu nedenle sütü tencerede veya büyük bir cezvede kaynatırken 10 dakika kaynaması ideal bir süre olacaktır.
“Sütümüz pastörizasyon işleminden geçirilmektedir. Bunu yapmamızdaki amaç çiğ sütte bulunan zararlı mikroorganizmaları ve patojenleri etkisiz hale getirmektir. Zaten pastörizasyon işlemini uygulayıp yüksek sıcaklığa çıkarılan sütü tekrar kaynatmak, sütün yapısını bozacağından, yanlış bir işlemdir.
Bir cezvede sütü ısıtın, eğer topaklanma olmazsa ve kaynadığı zaman yükselip taşarsa süt taze demektir. Sütte eğer az da olsa topaklanmalar olursa ve kaynadığı zaman süt dibe çökerse bozulmuş demektir.
Süt 90 °C ısıtılmadığı için proteinler parçalanmamış ve ağ tabakası oluşmamıştır. Bu nedenle sütte bulunan bileşenler ( su,yağ, laktoz,protein, mineraller ) birleşemez. Aksine ayrışmaya başlar.
İlgili 23 soru bulundu
Sütün kesildiğini fark ettiğinizde ocağın altını kapatın ve sütteki kesikleri güzelce süzün. Çorba yaparken kıvamını ayarlamak ve lezzetini arttırmak için kesilmiş sütten ilave edebilirsiniz.
Süt kesilmeden de lor yapmanız mümkündür. Bunun için önce sütün kesilmesini sağlamalısınız. Süte kaynatmaya başlayın, kaynamaya devam ederken içerisine bir miktar limon suyu dökün. Süt kesilmeye başlayacaktır.
Eğer kaynatılmamışsa, çiğ süt kapağı kapalı şekilde buzdolabında 0 ila +4 derece arasında şişenin üzerinde yazan son kullanma tarihine kadar saklanır. Eğer kaynatılmış ise buzdolabında 7 ila 10 gün muhafaza edilir.
kazein topakları eksi yüklüdür. Bu yüzden topaklar arasında elektriksel itme kuvvetleri vardır. Suyun sıcaklığının ve asitlik derecesinin değişmesi sonucu bu iki etkenden herhangi biri ortadan kalktığında topaklar birleşerek büyür ve süt kesilir.
Tavalarda yanmış sütü çıkarmanın harika bir yolu onları ıslatmaktır. Etkilenen pişirme kabına birkaç damla bulaşık deterjanı koyun ve ardından yanmış bölgeyi tamamen suya batırın. Karışımı yaklaşık bir saat bekletin. Ardından tahta bir kaşık veya spatula kullanarak kalıntıları kazıyın.
Harlı ısıda ve uzun süre kaynatmak besin kaybına neden olur; kaçınılmalıdır. Kıvamlı ve daha katı bir yoğurt elde edilmek isteniyorsa sütü 10-15 dakika kaynatmak gerekmektedir. Ancak evde yapılan yoğurtlarda kaynama sıcaklığında uzun süre kaynatma işlemi yapmanın besin kaybını artıracağı dikkate alınmalıdır.
Sütü tam ısısında mayalamıyorsunuz
Sütün ne çok ılınması ne de çok sıcak olması gerekiyor mayalama işlemini yapmak için. Sütünüzü ocaktan aldıktan sonra birkaç dakika kadar havaladırma işlemini yapın. Sütün üzerini bir tülbentle kapatın ve oda sıcaklığında ılınmaya bırakın.
Kesilen süt nasıl anlaşılır kaynatılan sütün kesildiğini nasıl anlarız diye merak ediyorsanız şu şekilde anlayabilirsiniz; Sütün aşırı şekilde koyulaşması, Sütün yoğurt kıvamında görülmesi, Kısık ateşte ısıtılan sütte dipte çökme ve topaklaşma görülür.
Çelik bir tencerede, orta ateşte mutlaka kaynatmalıyız. Süt kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 10-15 dakika boyunca kaynatmaya devam etmeliyiz. Daha sonra sütümüzü ılınmaya bırakmalıyız. Süt ortalama 40-45 derece aralığında olmalıdır.
Kaynama sıcaklığı 100.15- 100.17 °C civarındadır.
20 dakika kendi halinde kaynama işlemi tamamlandıktan sonra, tencereyi uygun bir yere koyup sütü soğumaya bırakın. Süt oda sıcaklığına ulaştığında mayalama işlemine başlayabilirsiniz. Dikkat! Mayalamaya başlamadan önce süt mutlaka tekrar mayalama ısısına ulaşana kadar ısıtmalısınız.
Süt kısa zamanda bozulabilen bir içecektir, ve bozuk süt içmek ciddi zehirlenmelere yol açabilir. sütün bozuk olup olmadığını anlamak için önce bir tencereye koyulur, ve ateşte kaynayana kadar karıştırarak ısıtılır, süt dibine çöküyor ve topak topak oluyorsa yani çökelek haline geliyorsa bozuk demektir.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.
Süte eğer karbonat katılmamışsa, sütün rengi hafif esmer, portakal rengine dönüşür. Süte eğer karbonat katılmışsa, sütün rengi gül pembe olur.
Sütün bekleme süreci uzadıkça rengi mavi ve kırmızı renge dönüşmeye başlar. Ayrıca sütün üzerinde kendiliğinden köpükler oluşmaya başladıysa, bozulmuş olduğunu gösterir. Sütün kokusu; Süt bozuldukça kokusu da kötüleşmeye ve ekşimeye başlar.
Derin bir tencereye 5 kilo süt koyulur. Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 40 dakika daha kaynatılır.
Sütün kokusundan veya görünümünden emin olamıyorsanız, kaynatma testi uygulayabilirsiniz. Kaynatma testi için; Bir cezvenin içerisine bir miktar süt koyun ve kaynatın. Kaynama noktasını geçen sütte bazı değişimler varsa, yağ-süt-su birbirinden ayrışıp farklı bir kıvamdaysa, süt bozulmuş demektir.
Her emzirme sonrasında büyük bir bardak su içip, yanında 3-4 ceviz-badem yemek hem anne sütü miktarını artırmanın yolları arasındadır. Böylece hem de anne sütünüzün yağ miktarını arttıracaktır. Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir.
Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır.
Sütün Bulunduğu Tencerenin Temiz Olması(deterjan Ve Yemek Kalıntısı Olmaması) Önemli Bir Etkendir. Soğuk Zinciri Kırılıp Sıcağa Maruz Kalırsa Sütün Kesilmesi Gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri