Tanıklıktan çekinen kimse, çekinme sebebini ve bu sebebi haklı gösterecek delilini, dinleneceği günden önce yazılı veya davet edildiği duruşmada sözlü olarak bildirmek zorundadır. Mahkeme, duruşmada bulunan tarafları dinledikten sonra tanıklıktan çekinmenin haklı olup olmadığına karar verir.
Kanunda açıkça belirtilmiş olan hâllerde, tanık olarak çağrılmış bulunan kimse, tanıklık yapmaktan çekinebilme hakkına sahiptir. Kişisel nedenlerle tanıklıktan çekinme sebeplerinin varlığı hâlinde, hâkim tanık olarak çağrılmış kimsenin çekinme hakkı bulunduğunu önceden hatırlatmak zorundadır.
Tanıklıktan çekinmek kanunumuzda sayılı hallerde mümkündür. Kanunumuzda sayılı haller mevcut ise kişi tanıklıktan çekinerek şahitlik yapmayabilir. Şahit önceden hazırlanmış notları mahkeme hakimi önünde okuyamaz. Tanık, mahkeme önünde yalnızca bildiklerini anlatmalıdır.
Mahkemede tanık olarak ifade vermek, sicile işlenen bir durum değildir. Ancak yalancı tanıklık yapmak veya mahkeme sürecini engellemek suç teşkil eder ve bu durumlar sicile işlenir.
Madde 48 Kendisi veya Yakınları Aleyhine Tanıklıktan Çekinme
“Madde 48 – (1) Tanık, kendisini veya 45 inci maddenin birinci fıkrasında gösterilen kişileri ceza kovuşturmasına uğratabilecek nitelikte olan sorulara cevap vermekten çekinebilir. Tanığa cevap vermekten çekinebileceği önceden bildirilir.”
İlgili 41 soru bulundu
(1) Aşağıdaki kimseler tanıklıktan çekinebilir: a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı. b) Evlilik bağı kalmasa bile şüpheli veya sanığın eşi. c) Şüpheli veya sanığın kan hısımlığından veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoyu.
Maddenin (2) numaralı fıkrasına göre yaş küçüklüğü veya akıl hastalığı veya akıl zayıflığı nedeniyle tanıklıktan çekinmenin anlamını kavrayamayacak kişiler yasal temsilcilerinin rızasıyla tanık olarak dinlenebilirler. Yasal temsilci şüpheli veya sanık ise, çekinme hususunda karar veremez.
Takdiri delil çeşitlerinden tanık delili, kesin bir etkiye sahip olmamakla birlikte hâkimin takdirine bağlı tutulmaktadır.
Tanık olarak gösterilen kimse Cumhuriyet Savcısına, hakime veya mahkemeye gelmek, bildiklerini anlatmak ve doğru söylediğine dair yemin etmek zorundadır. İstisnai durumlarda kanunda sayılan kişiler tanık (şahit) olmaktan çekinebilirler.
Alo dava sorgulama hizmeti veya UYAP, e-Devlet gibi sistemler üzerinden vatandaşların hakkında açılmış dava olup olmadığını görmeleri veya tanık oldukları davalar hakkında bilgi sahibi olmaları mümkündür.
Tanıklık için adliyeye gitmezseniz polis ya da jandarma zoruyla götürülebilir ve gitmemeniz halinde bundan doğan masrafları ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Tarafları tanıyıp, tanımadığınız sorulur. Dava konusu olan olayla bir ilginiz bulunup, bulunmadığı sorulmaktadır. Bu sorulara açıklık ve doğrulukla cevap vermelisiniz. Tarafları tanıyorsanız ya da dava konusu olay ile bir bağlantınız, dava sonucu ortaya çıkacak durumda bir menfaatiniz varsa mutlaka söyleyiniz.
İş davalarında ve diğer davalar için mutlak kesin suretle anık veya şahitler olmalıdır. Mahkemelerin uzamaması ve hak kaybına yol açmamak için kişilerin tanıkları hazır etmesi gerekir. Tanıklar gelmezse duruşmaya polis zoruyla getirtilip, hakkında arama kararı çıkartılabilir.
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 50 inci maddesinde yemin verilmeyen tanıklar arasında; “Soruşturma veya kovuşturma konusu suçlara iştirakten veya bu suçlar nedeniyle suçluyu kayırmaktan ya da suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirmekten şüpheli, sanık veya hükümlü olanlar” düzenlenmiştir.
Kanun gereği sır olarak korunması gereken bilgiler hakkında tanıklığına başvurulacak kimseler bu hususlar hakkında tanıklıktan çekinebilir. Avukatlık kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla sır sahibi tarafından sırrın açıklanmasına izin verildiği taktirde bu kimseler tanıklıktan çekinemezler.
Mahkemede Yalancı Şahitlik Nasıl İspatlanır? Yalan tanıklıkta bulunan kişi mahkeme huzurunda verdiği ifadesinde çelişkiler bulunabilir. Elde bulunan mevcut delillerce anlaşılabilecek şekilde yalan tanıklıkta bulunulabilir bu durumlarda mahkeme tarafından kayda geçirilmek suretiyle ispatlanır.
Kanunda gösterilen hükümler saklı kalmak üzere, tanıklık için çağrılan herkes gelmek zorundadır. Usulüne uygun olarak çağrıldığı halde mazeret bildirmeksizin gelmeyen tanık; Zorla getirtilir, Gelmemesinin sebep olduğu giderlere ve beşyüz Türk Lirasına kadar disiplin para cezasına hükmolunur.
Gereğinden fazla tanık göstermeye gerek yoktur. Tanıklar bilgi sahibi olan kişiler arasından seçilmeli, aynı vakıaların ispatına yönelik olarak çok sayıda tanık gösterilmemelidir. İş davalarında çoğu zaman 2 tanık yeterli olacaktır. Ancak, delil listesinde 3-4 tanık bildirilmesi daha tedbirli bir davranış olacaktır.
MADDE 4 – (1) Tanığa, tanıklık nedeniyle kaybettiği zamanla orantılı olarak günlük 40,00 ilâ 80,00 Türk Lirasına kadar ücret ödenir.
Kişinin kendi menfaatinin ihlali ya da sır nedeniyle tanıklık edemeyeceğinin anlaşılması üzerine, yeni bir tanık bildirmek mümkündür.
Kesin deliller sınırlı sayıda sayılmış olup bunlar; senet, yemin ve kesin hükümdür. Takdiri deliller ise; tanık, bilirkişi, keşif ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 192'ye göre kanunda düzenlenmemiş delillerdir. Belirli bir değeri aşan hukuki işlemler ancak kesin delille ispat edilebilir.
Yargılamayı sevk ve idare eden hâkim birtakım tanıkları dinledikten sonra tanıkların beyanlarının dava konusunu aydınlatmak açısından yeterli olduğu kanaatine varırsa geri kalan tanıkların dinlenmesinden vazgeçebilir.
Genel kural olarak ikinci kez aynı tanığın dinlenmesi şeklinde bir usulümüz yok. Ancak kamu düzenine ilişkin hususlarda ve bazı istisnai durumlarda hakim şüpheye yer vermeyecek şekilde hüküm kurabilmek maksadı ile aynı tanığı daha ayrıntılı bilgi alabilmek maksadı ile dinleyebilir.
Tanıkların Dinlenmesi ( CMK m.52)
Her tanık, ayrı ayrı ve sonraki tanıklar yanında bulunmaksızın dinlenir. Tanıklar, kovuşturma evresine kadar ancak gecikmesinde sakınca bulunan veya kimliğin belirlenmesine ilişkin hâllerde birbirleri ile ve şüpheli ile yüzleştirilebilirler.
Şahit veya Tanık. Mahkemede dinlenilmesi isteniyorsa Şahitlik yapacak kişilerin ad, soyad, adres bilgilerinin yazılı olduğu bir tür dilekçedir. Bu dilekçeye Tanık Bildirimi veya Şahit Bildirimi Dilekçesi denir. Şahit Bildirimi hangi mahkemeye yapılacaksa ilgili mahkeme dilekçeye başlık olarak eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri