Mahsup fişinde gelir veya gider olmadığı için borçlu (ödeme yapacak) veya alacaklı (ödeme alacak) hesabında tamamen kasa hesabı yoktur denebilir. Mahsup fişi düzenleneceği zaman kasa dahilinde olmayan giriş ve çıkışlar ayrı tutularak yazılmaktadır. Bu sebeple de mahsup fişi kasa fişlerinden ayrı tutulur.
Mahsup fişinde 2 kısım bulunur. Bunlardan ilki borçlu, ikinci kısmı ise alacaklı hesabını içerir. Kasa hesabında hareketlilik olmadığı zaman kasa hesabı içerisinde yer almayan durumlarda kullanılır. Yani gelir gider olmayan zamanlarda düzenlenir ve nakitle ilgisi yoktur.
Mahsup fişi, para alınmasını veya para ödenmesini gerektirmeyen kasayı ilgilendirmeyen işlemlerin muhasebeleştirilmesinde kullanılır. Mahsup fişinde borçlu ve alacaklı hesaplar için iki bölüm bulunmaktadır ve alacaklı hesapların kodu, adı ve tutarları yazılır. hesabının çalışmadığı fişlerdir .
Mahsup Fişi: Kasa hesabını ilgilendirmeyen başka bir ifade ile tamamı nakit olmayan işlemler için düzenlenen fiştir. Mahsup fişi, kasaya ne para giriyorsa, ne de para çıkıyorsa kullanılır. mahsup fişinde borçlu ve alacaklı hesaplar için iki bölüm bulunmaktadır.
Ön Muhasebe sistemine giriş yapılır > Veri Girişi > Fiş Girişi > Ekle > Fiş Açıklama kısmına HAVALE yazılır > Fiş Tarihi ve İşlem Tarihi doldurulur (İkisi aynı olmak zorundadır.) >
İlgili 27 soru bulundu
Mahsup Edilen Ne Demek ? Mahsup edilen, alacağı olanın borcunu tahsil etmesi anlamına gelmektedir. Borcun alacak tutarından düşülerek tahsilatını gerçekleştirme işlemine mahsup etme denmektedir.
Buna göre, fatura düzenleme haddinin altında kalan mal ve hizmetler için alınan perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kullanılması mümkün bulunmaktadır.
Muhasebe fişlerine konu muamelelerin Vergi Usul Kanunu'nun 219. maddesinde1 yer alan hükümler uyarınca, en geç 10 gün içinde muhasebe fişi ile kayıt altına alınması ve en geç 45 gün içinde bu fişlerden yararlanılarak yevmiye defterine kayıtlarının yapılması gerekmektedir.
Dönem sonunda, mevcut (cari) dönemdeki işlemlerin kapatılarak kapanış kaydının oluşturulduğu fişlerdir. Aynı zamanda kapanış fişinin ters bakiyeli kaydı yeni dönem için açılış fişidir. Kullanıcının işlem anında muhasebe fişine elden (manuel) yada sistem tarafından atanan fiş numarasının girildiği alandır.
Dolayısıyla muhasebe fişleri VUK'a göre tutulması zorunlu bir vesika olmamakla birlikte VUK 219 uncu maddesinin muhasebe fişlerinin kullanılmasına izin verilen ve 1 sıra No.lu E Defter Genel Tebliği ile de tutulan muhasebe fişlerinin muhafaza ve ibrazı zorunlu hale getirilmiştir.
Müşterinin TL olarak iade alacağının oluşan faturasından düşülen bedelidir.
Ceza Hukukunda Mahsup Nedir? (TCK m.63)
Ceza hukukunda mahsup, hüküm kesinleşmeden önce kişi özgürlüğünün kısıtlanması sonucunu doğuran tüm haller nedeniyle geçirilen sürelerin mahkum olunan cezadan indirilmesini ifade etmektedir (TCK m.63).
Açılış Fişi: Programın ilk kullanımında hesaplara ait açılış rakamlarını kaydetmek için kullanılır. Hesap planı çok kapsamlı ise açılış fişini bir kaç parçaya bölerek kaydetmek mümkündür. Tahsil Fişi: Nakit tahsilat işlemlerinde kullanılır. Tediye Fişi: Nakit ödeme işlemlerinde kullanılır.
Muhasebe fişleri kullanım amacına göre üç farklı çeşidi bulunur. Bu çeşitler, kasa tediye fişi, mahsup fişi ve kasa tahsil fişidir. Bu fiş türleri ise şunları; Kasa tahsil fişi: Kasa tahsil fişi, kasaya para girdiği zaman ve kasa hesabı borçlu olduğu zamanlarda sıkça kullanılır.
Yevmiye madde numaralama işlemi ile yevmiye defteri basıldığı zaman her fişin alacağı numara program tarafından otomatik olarak kaydedilir. Yevmiye madde numaralama işlemi, muhasebe işlemlerinin onaylanmasından sonra yapılır.
Mahsup fişi, kasa hesabında bir hareket olmadığında, kasa hesabı dahilinde olmayan bir işlem olduğunda yani işletmenin nakitlerini ilgilendirmeyen ve herhangi bir gelir gider söz konusu olmayan bir durumda düzenlenen muhasebe fişi türüdür. Tahsil ve tediye fişinde kasa hesabı bulunmaktadır.
Kapanış fişi baz alınarak yeni senedeki açılış fişi oluşturulur. Devir yapılmadan yeni sene şirketinde muhasebe kayıtlarına başlandığı zaman ilk ayın yevmiye fiş numaralandırmasını, açılış fişi için bir numara ayıracak şekilde yapılması gerekir.
Açılış-kapanış fişleri Genel Muhasebe modülünde Veri Girişi / Açılış-Kapanış Fişi alanından yapılmaktadır. Açılan pencerede Açılış Fişi (Devir) oluştur alanı işaretlenip F4 ile Eski Şirkete devri alınacak yılın şirketi, Yeni Şirkete de devir alan şirket yazılır. Daha sonra Fiş oluştur denilerek Açılış Fişi oluşturulur.
3. Fiş ve fatura arasındaki fark nedir? Fatura, bir satıcı tarafından belirli bir şirkete verilen ebedi bir belgedir. Buna karşılık, bir fiş, finansal işlemle ilgili bilgileri kaydetmek için kullanılan dahili bir belgedir.
Muhasebe fişinin kullanım amacına göre üç türü bulunur. Bu çeşitler, kasa tahsil fişi, kasa tediye fişi ve mahsup fişidir.
Kasa Tahsil Fişi
Bankadan para çekildiğinde, peşin mal satıldığında, senet tahsil edildiğinde kasa tahsil fişi düzenlenmektedir.
Söz konusu giderlerle ilgili KDV'ler de indirim konusu yapılabilecektir. Ancak KDV indirimi, bunların dışındaki belgeler için söz konusu olmayacaktır. Örneğin iş seyahatlerindeki yeme, içme harcamaları karşılığı alınan yazar kasa fişleri gider yazılamayacak, KDV'si de indirilemeyecektir.
- İşin icabı olarak kullandırılan ve demirbaş olarak firma mülkiyetinde tutulan (sonradan geri alınmak üzere verilen), giyim eşyasının alış bedeli ise, gider veya maliyet kaydedilir ve KDV'si indirilir.
Eğer ürün işletmede tüketilmek amacıyla değil de satışa sunulmak için alınıyorsa o zaman zaten fatura alınmalı. Ancak işletmede tüketilecek kırtasiye, büro, temizlik malzemesi gibi harcamalar için fatura zorunluluğu yok. (VUK 204 No'lu Tebliğ) Dolayısıyla bu türden fişler rahatlıkla gider yazılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri