İş yazışmalarında -iç yazışmalar dahil- “Bey”, “Hanım” kelimeleri ile hitap etmek, cinsiyetini bilemediğiniz isimlerde ise “Sayın İsim Soyisim” şeklinde hitap kullanmak gerekir.
e-maile “Ali Bey Merhaba” gibi bir selamlama cümlesiyle başlanır. Sürekli yazıştığınız kişilere de “Ali Bey” eğer bir gruba yazıyorsanız “Proje Birimi Çalışanlarına” veya çok isimle hitap edinilir. “Ali Bey, Mehmet Bey, Hakan Bey”. Ast personele e-mail gönderilirken “yap, et, kullan, gönder” gibi emir kipi kullanılmaz.
Türkçede yaygın olarak kullanılan hitap şekilleri 'hanım', 'bayan' ve 'kadın' gibi terimlerdir.
Resmi e-postanız'da alıcıya, onlarla olan ilişkinize uygun bir şekilde hitap ederek başlayın. Tanımadığınız veya adını bilmediğiniz bir kişiye e-posta gönderiyorsanız, “Sayın Bey\Hanım” gibi kalıplarla hitap edin. Meslektaşlar arasındaki e-posta da ismin önüne “merhaba” gibi bir kelime kullanabilirsiniz.
Birden fazla mail adresi yazılacaksa sıralamada en üst yöneticiden başlanarak yazılmalıdır, aman dikkat :) * Yazı düzenli olmalıdır. Merhaba, Sayın Yetkili, gibi bir hitapla başlamalıdır. İsmini bildiğiniz birine mail atıyorsanız hitapta ismini kullanmanız daha doğru olur.
İlgili 31 soru bulundu
sunarım./ Rica ederim. Sonra “Saygılarımla” yada “İyi çalışmalar dilerim.” ifadeleri eklenir. Üst kişilere: "Bilgilerinize arz ederim/edilmiştir. Sonra sadece "Saygılar" ifadesi eklenir.
“Merhaba” (isim, bey ya da hanım) sık kullanılan bir selamlama başlangıcıdır. Mailinize giriş yapmadan önce alıcı ve “cc” dediğimiz bilgi kısmını doğru doldurduğunuzdan emin olun.
Alan adınızın başına webmail. koyarak ilgili alana giriş sağlayabilirsiniz. webmail adresiniz webmail.sirketinizinadi.com tarayıcınızın adres satırına bunu yazıp enter'e bastıktan sonra sizden mail adresinizi ve şifrenizi girmeniz istenecektir.
Elektronik ortamda bu adres, e-mail (e-posta) adresi olarak adlandırılır. E-posta adresi, çoğunlukla, kişinin kullanıcı numarası ve kullandığı sistemin internet/bitnet vb adresinden oluşur. [email protected] , [email protected], [email protected], örnek e-mail adresleridir.
> Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, unvanlar, lakaplar, meslek ve rütbe adları büyük harfle başlar. » Kadı Mehmet Efendi, Avukat Mustafa, Zeynep Hanım… » Dün gece Yüzbaşı Hakan, bölüğüne tatbikat yaptırdı. > Hayvanlara verilen özel adlar büyük harfle başlar.
Astlara resmi ortamda unvanlarıyla: Müdür Bey ya da soyadlarının başına “sayın” sözcüğü getirilerek (Sayın Çelik); özel ve sosyal ortamda ve birebir ilişkilerde ise adlarına “hanım/bey” sözcüğü eklenerek hitap edilir: Ayşe Hanım, Ahmet Bey.
Arz etmek, 'bir makama saygı bildirerek sunmak' anlamına gelir. Tensiplerine arz etmek, “onay için sunmak” anlamına gelir. Üst makamdan alt makama gönderilen yazılar 'rica ederim', ast makamdan üst ve aynı düzeydeki makama gönderilen yazılar “arz ederim' ifadesi kullanılır.
Profesyonel e-mail, ücretsiz kullandığınız e-posta servisinin uzantısı yerine şirketinizin alan adını kullanmanıza olanak tanır. Bu nedenle [email protected] yerine [email protected] gibi bir e-posta adresiniz olabilir.
Örneğin, “[email protected]” profesyonel bir e-posta adresi örneği değildir. Profesyonel e-posta biçimleri aşağıdaki şekilde olmalıdır: Sadece isim – [email protected]. Sadece soyad – [email protected].
Peki mail içeriğine ne yazılmalıdır? Mail içerisine eğer iş veren veya görüşmüş olduğunuz kişinin adını biliyor iseniz ona hitap etmelisiniz. Ardından çok kısa bir şekilde ad soyad ile birlikte hangi iş pozisyonuna başvurduğunuzu belirterek CV'nin ek dosya içerisinde iletildiğini belirtebilirsiniz.
“E-posta Adresi” alanına info yazmanız yeterlidir. Bu aşamada daha önce info mail'i aldıysanız, tekrar tanımlayamayacağınızı unutmayın.
İnfo mail, genellikle müşterilere bilgi vermek amacıyla kullanılan genel bir e-posta adresidir ve genellikle birkaç kişi tarafından yönetilir.
Her büyüklükteki şirketin profesyonel bir şirket mailine ihtiyacı vardır. Kendi alan adını (örneğin, [email protected]) kullanan bir kurumsal e-posta adresine sahip olmak, işletmenizin yalnızca profesyonel görünmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda güvenilir ve meşru görünmesine de yardımcı olur.
Kişilere yazılan yazılarda; “Sayın” kelimesinden sonra ad küçük, soyadı büyük, unvan ise küçük harflerle yazılır (Örnek: 3).
E-posta kapanışlarında “Bilginize” ifadesinden kaçınılmalıdır. Bunun yerine “bilgilerinize sunarım” ya da “bilgilenmeniz için paylaştım” gibi yüklemi olan cümle kullanılmalıdır. Tavsiye edilmez ama “FYI”, “FYA” ya da “Bilginize” kısaltmaları ile önyazı eklemeden e-posta iletilebilir.
Daha fazla bilgi ise “ek” olarak dosya halinde gönderilmelidir. E-postanızın asıl içeriği olan gövde kısmına mutlaka bir hitap ile başlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri