Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Ama basurda kanama ve ağrı nadirdir ve daha çok hastalığın ileri evrelerinde görülür. Bu nedenle kısa süre içinde ortaya çıkmış kanama ve ağrı durumunda basurdan çok çatlak düşünülmelidir. Kabızlık tedavi edilirse makat çatlaklarının çoğu 3-4 haftada kendiliğinden düzelir.
Makat çatlağı ameliyatsız botolinum toksini enjeksiyonu ve lazer ile tedavi edilmektedir. Cerrahi tedavi uygulanmadığı için iyileşme sağlanmaz gibi bir kanı söz konusu olmayıp bu yöntemlerle de başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Fissürün kronikleşmesinde makat kaslarının dışkı ile tahriş olup kasılması ve spazmı sonucu anal kanal basıncının artması rol oynar. Bu kasılma daha doğrusu spazm da fissürü oluşturur. Aslında kronik anal fissür bu kısır döngü nedeni ile oluşur. Bu kısır döngü kesilmedikçe de tedavisi mümkün değildir.
Makat çatlağı yani anal fissür hastalığı akut ve kronik olmak üzere iki farklı şekilde görülür. Anal fissür probleminin ortaya çıktığı ilk 15-20 günlük süreç akut dönemdir. Bu süre içerisinde makat çatlağının oluşumuna yol açan sebepler giderilirse ve önlem alınırsa tedavi olmadan kendi kendine iyileşebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Dışkı sert ve katılaşmış durumdaysa anal kanalda yırtılmalar oluşabilir. Kabızlık uzun süreli olmayıp ara ara olduğunda makat çatlağı kendiliğinden düzelebilmektedir. Fakat kabızlık uzun süre devam ettiğinde anal kanalda oluşan çatlağın kendiliğinden geçme durumu söz konusu değildir.
Ağrısız bir işlem olduğundan dolayı ameliyat esnasında narkoz uygulanmasına gerek duyulmaz. Ancak hastanın konforu açısından lokal anestezi, spinal anestezi veya genel anestezi uygulanabilmektedir.
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir.
Küçük çaplı makat çatlakları kronik makat çatlağı hastalığına dönüşmeden tedavi yolları aranmalıdır. Anal fissür, makat bölgesinde meydana gelen ve kişilere ciddi sorunlar yaratan bir rahatsızlıktır.
Makat bölgesinde gelişen bu yara şiddetli ağrıya neden olur ve kasların aşırı kasılmasına bağlı spazma yol açar. Yüksek basınç yara bölgesini besleyen kan akımı azaltır ve iyileşme gerçekleşmez. Her dışkılamada ağrı arttığından ve spazm geliştiğinden bir kısır döngü meydana gelir.
Hastanemizde 1500 TL'den başlayan fiyatlarla makat çatlağı tedavisi yapılmaktadır.
Rectoderm genellikle bir doktor tarafından reçete edilir ve ilaç kullanmadan önce doktorun önerilerine uygun olarak kullanılmalıdır. Genellikle günde bir veya iki kez anorektal bölgeye uygulanır.
Makat çatlağı direkt olarak hemoroide yol açmaz.
Anal fissür olarak da adlandırılan makat çatlağı, özellikle bağırsakların çalışması sırasında şiddetli ağrı, sancı veya kanamaya neden olabilir. Son derece rahatsız edici olabilen makat çatlağı, yırtılma ve çatlağın derinliğine bağlı olarak şiddetli seyreden bazı belirtiler gösterse de herhangi bir hayati risk taşımaz.
Makat bölgesi vücuttaki yoğun kan akışının olduğu en hassas bölgelerden biridir. Bu sebeple gelişen küçük makat çatlakları bazı durumlarda kendiliğinden iyileşebilmekte ancak iyileşmeyen makat çatlakları kronik hale gelerek başka anorektal hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.
Makat çatlağı olan ve tedavi olmayan hastalar cinsel ilişki sırasında bu kasılmalardan dolayı ağrı hissedebilir. Yaşanan ağrılar cinselliği olumsuz yönde etkileyebilir.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Anüs çatlağı olarak da bilinen makat çatlağı, anal bölgedeki yassı epitelin ve mukozanın dikey yırtılması sonucu meydana gelir. Genellikle makatın en zayıf bölgesi olan anoderm adı verilen kısımda oluşur. Kadın, erkek fark etmeksizin her yaşta görülebilen makat çatlağı, bebeklerde de sık görülür.
Makat çatlağı tedavisi yapılmamış olan yırtık, bir sonraki dışkılama eyleminde tekrarlar. Fissür tekrarlanması, daha şiddetli ağrılara neden olacağından makat kaslarında spazma neden olur.
Koruyucu bariyer görevi görecek olan vazelin ile makat bölgesinde yumuşaklık sağlamak, yine hemoroide iyi gelenler arasında yer alır. Bölge hasarını önlemek ve dışkıyı yumuşatarak, oluşan basuru tekrar tahriş etmemesi için tuvalet öncelerinde sürülmesi uygun görülebilir.
Bir parça pamuğa sarı kantaron yağı emdirilir ve hafif fitil şeklinde anal bölgeye uygulanır. Her gün pamuk değiştirilerek ortalama 1 ay devam edilir. Anal Fissür ( Makat Çatlağı): Hastalarda cam kesiği şiddetli ağrı ve yanmaya neden olan anüsün arka tarafında görülen yırtıklardır.
Anal Fistül ameliyatı yaklaşık olarak 20 – 30 dakika sürmektedir. Makatta 2 cm bir açıklık ile bağırsağın çatlağa neden olan kısmı yaklaşık 15 mm kesilir ve yaranın açıklığına göre dikiş atılır veya atılmaz. Ameliyattan sonraki süreçte yara yerinde, apse ve fistül gelişebilir.
Ameliyat için iğneyle bölgesel uyuşturma (lokal) veya belden iğneyle belden aşağısını uyuşturma (spinal anestezi) uygundur. Genel anesteziye gerek yoktur.
Anal fissür, makat çıkışında genellikle arka duvardan oluşan ağrılı yırtılmalardır. Akut ve kronik olarak sınıflandırılabilirler. Akut fissürler 1-2 haftada hızlıca iyileşirken, 6 – 8 haftadan daha uzun süredir şikayetleri mevcut olan veya bu sürede tekrar eden fissürler kronik kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri