Parasetamol gibi ağrı kesiciler ve lokal anestetik kremler ağrınızı azaltacaktır. Botilinium toksini etkisi en geç 72 saat sonra başlar ve 3 -6 ay kadar devam eder. Bu sürede makat çatlağınız iyileşmiş olur.
Ağrı kesiciler: Reçetesiz satılan ibuprofen veya parasetamol gibi ağrı kesiciler kullanılabilir. Fakat bu ilaçları almadan önce doktorunuza danışın. Yeterli Lif Alımı: Diyetinize bol miktarda lif eklemek bağırsak hareketlerini düzenleyerek makat ağrısını hafifletebilir.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Makat çatlağı ilaçla veya botoks gibi farklı uygulamalarla evde tedavi edilebilir. Ancak bunlar daha çok akut yani yeni gelişen makat çatlakları için geçerlidir. Hastalar makat çatlağı ile ilgili şiddetli ağrı yaşandığı durumlarda evde uygulanabilecek en uygun tedavi sıcak su uygulamasıdır.
Bölgede oluşan çatlaklar oldukça basit görünümlü olabilir, yine de bölgenin hassas yapısı nedeniyle çok şiddetli ağrılara yol açabilir. Bu ağrı, dışkılama sırasında makat bölgesine cam parçasına benzer keskin bir cismin batması gibi hissedilir.
İlgili 44 soru bulundu
Makat Çatlağı Nasıl Anlaşılır
Ağrı bazan kalçalardan bacaklara doğru vurur. İkinci sık görülen şikayet kaşıntıdır ve günün her saatinde görülebilir. Hasta eliyle ağrılı küçük bir meme fark ederki bu makat çatlağının müzminleştiğini gösterir.
Fissürün çevresinde gelişen inflamasyon ve skarlaşmalar deride kabarıklıklara yol açar ve zamanla skin tag denilen cilt pilisinin oluşumuna neden olur. Aynı şekilde anüs içinde de hipertrofik papilla denilen mukozadan kabarık lezyonlar gelişir. Kronik anal fissürde ağrı 4-6 haftadan daha uzun sürer.
Anuflex pomad, anal fissür (makat çatlağı) tedavisinde kullanılan bir topikal ilaçtır. İçeriğindeki lidokain, hidrokortizon ve eser miktarda çinko oksit sayesinde ağrıyı azaltarak ve iltihabı önleyerek tedavi etmeye yardımcı olur. Anuflex pomadın kullanımı için öncelikle doktor tavsiyesi alınmalıdır.
Hafif makat çatlakları genellikle eczanelerde reçetesiz olarak satılan krem, jel veya merhem gibi ilaçlarla tedavi edilir. Bunun dışında, makat çatlağı tedavisinde kişinin evde kendi uygulayabileceği bazı yöntemlerin de etkili olduğu söylenebilir. Bu açıdan en çok tercih edilen yöntem, oturma banyosudur.
Makat çatlağı oluşan kişi dışkılama sırasında acı ve ağrı hissetmektedir. Dışkılama sırasında ve sonrasındaki ağrıyı azaltmak için dikkat etmeniz gerekenler; Acı gıdalardan uzak durulmalı(kırmızıbiber, pul biber, karabiber gibi) Alkolden uzak durulmalı
Kaynar olmayacak şekilde sıcak su hemoroidin yatıştırılması ve ağrısının giderilmesi konusunda etkilidir.
Anestol; Hemoroid, fissür (çatlak) gibi ağrılı her durumda kullanılabilir. İçindeki bölgesel uyuşukluk sağlayan maddeler sayesinde ağrıyı azaltır. Sadece dış kısma sürülmektedir. Hedensa pomad; içerdiği maddeler bölgesel olarak ağrıyı ve şişliği azaltır, mentol serinlik hissi vererek rahatlatır.
Yaraları iyileştirdiği, damar büzücü etkisi ile hemoroidin iyileşmesini sağladığı söylenmektedir. Bir parça pamuğa sarı kantaron yağı emdirilir ve hafif fitil şeklinde anal bölgeye uygulanır. Her gün pamuk değiştirilerek ortalama 1 ay devam edilir.
Proktoloji bölümü, tıp alanı içerisinde yer alan, makat bölgesi ve makat hastalıkları ile ilgilenen bölüme verilen isimdir. Proktoloji doktoru terimi ise bu bölüm içerisinde uzmanlaşmış Genel Cerrahları ifade etmek için kullanılmaktadır.
Sıcak ya da soğuk oturma banyoları basur yani hemoroid tedavisinde tavsiye edilmektedir. Ancak buzlu soğuk su banyosu uzun süre yapılamayacağından genellikle sıcak oturma banyosu önerilir. İç hemoroid yani iç basur için oturma banyoları yararlı olabilir ancak dış hemoroid üzerinde hiçbir etkisi olmaz.
Belirgin bir lokal enfeksiyon varsa reçeteye bir de oral antibiyotik eklenmelidir. Enfeksiyonun baş belirtisi ateş ve üşüme nöbetleri hemoroidlerde soyulma yaraları ve akıntılar ve şiddetli ağrıdır. Merhemler, hastaların ihtiyaç talebine göre günde 2 - 6 kez uygulanır.
Sert dışkılama, aşırı ıkınma gibi nedenlerle anüsün iç yüzeyinde deride çatlama olur. Makat bölgesinde gelişen bu yara şiddetli ağrıya neden olur ve kasların aşırı kasılmasına bağlı spazma yol açar. Yüksek basınç yara bölgesini besleyen kan akımı azaltır ve iyileşme gerçekleşmez.
Tıp dilinde anal fissür olarak adlandırılan makat çatlağı; makat bölgesinde dışkılama anında zorlanma ile sürekli ıkınma hali sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Başta hafif görünümlü olan çatlaklar tedavisi yapılmadığı ya da geç kalındığı takdirde ilerleyerek kronik hale gelebilmektedir.
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir.
ANESTOL, deri ve mukozanın yüzeysel yanıkları, çeşitli nedenlere bağlı kaşıntılar, meme ucu, anüs, dudak çatlakları ve ağrıları, soluk borusu içine tüp yerleştirilmesi işlemi (endotrakeal entubasyon) sırasında anestezik lubrikan (kaydırıcı) olarak kullanılır.
Makat çatlağı ameliyatsız botolinum toksini enjeksiyonu ve lazer ile tedavi edilmektedir. Cerrahi tedavi uygulanmadığı için iyileşme sağlanmaz gibi bir kanı söz konusu olmayıp bu yöntemlerle de başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Makat çatlağı tedavisi yapılmamış olan yırtık, bir sonraki dışkılama eyleminde tekrarlar. Fissür tekrarlanması, daha şiddetli ağrılara neden olacağından makat kaslarında spazma neden olur.
Bölgede oluşan çatlaklar başta basit olarak görünebilir fakat basit hali ile kalmayarak ilerleyebilen bir hastalıktır. Anal fissür kendiliğinden iyileşme göstermez, mutlaka cerrahi tedavi gerektirir.
Sert dışkılama ve ıkınma sonucu anal bölgede travmalar oluşur ve bu fissüre neden olmaktadır. Bunun yanı sıra şiddetli çıkan ishal, ters ilişki sonucu makat kaslarının zorlanması, aşırı acı tüketimi ve ülseratif kolit gibi hastalıklar da anal fissür oluşumuna neden olabilmektedir.
Bol lifli beslenme önemli
Hastalar günde en az 3 litre su tüketmeli, bol lifli ve posadan zengin bir diyet ile beslenmelidirler. Ayrıca hastaların dışkıyı yumuşatmak ve kabızlığı önlemek için kuru kayısı ve incir gibi sebze kuruları ve çeşitli bitki çayları tüketmeleri de yararlı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri