Esmer pirinç, bakla, fasulye, nohut ve tuzsuz badem lif açısından oldukça zengindir. Sabahları aç karnına ya da Akşamları veya öğün aralarında kuru kayısı, kuru erik, kuru incir yenebilir.
Sık sık posalı- lifli gıdalar ile beslenilmeli, Bolca meyve sebze tüketilmeli, Günlük 2.5 litre su tüketilmesi, Kabızlık sorunu yaşayan hastanın kuru incir, kayısı, kuru erik yemeleri gaitayı yumuşamasına yardımcı olacaktır.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Cevap: Diyet anal fissür hastalığında çok önemli. Kabızlık ve ishal durumu anal fissürün sebeblerindendir. Bu nedenle dışkının yumuşak ve şekilli olması çok önemli. Diyet de yeterli miktarda yeşillik ve yoğurt tüketilmesi çok önemlidir.
İlgili 31 soru bulundu
Çay/kahve tüketiminin azaltılması, bol su içilmesi ve dışkı yumuşatıcı ilaçların kullanımı önerilebilir. Ağrılı bölgeyi rahatlatan kremlerin sürülmesi ve ılık su ile duş alınması sayesinde makat bölgesinde özellikle tuvalet sonrası gelişen zonklayıcı ağrılarda azalma gözlenebilir.
Hafif makat çatlakları genellikle eczanelerde reçetesiz olarak satılan krem, jel veya merhem gibi ilaçlarla tedavi edilir. Bunun dışında, makat çatlağı tedavisinde kişinin evde kendi uygulayabileceği bazı yöntemlerin de etkili olduğu söylenebilir. Bu açıdan en çok tercih edilen yöntem, oturma banyosudur.
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir. Buna ek olarak, anti-inflamatuar özelliği ile iltihabi reaksiyonu önleyerek makat çatlağının neden olduğu ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Makat çatlağının iyileşme süresi kişiden kişiye değişebilse de, genellikle hafif vakalar 4 hafta içerisinde iyileşebilir. Ancak daha ciddi çatlaklar veya kronik durumlar daha uzun bir iyileşme süresi gerektirebilir.
Anuflex pomad, anal fissür (makat çatlağı) tedavisinde kullanılan bir topikal ilaçtır. İçeriğindeki lidokain, hidrokortizon ve eser miktarda çinko oksit sayesinde ağrıyı azaltarak ve iltihabı önleyerek tedavi etmeye yardımcı olur. Anuflex pomadın kullanımı için öncelikle doktor tavsiyesi alınmalıdır.
Amaç makat çevresindeki kasların gevşemesidir. Su içine oturulması şarttır. Duşta ayakta durarak oraya sıcak su tutmanın bir faydası yoktur.
Makat çatlağının en sık görülen nedeni uzun süren kabızlıktır. Ancak kabızlık ve aşırı zorlamanın yanında bağırsağın kendi kası olan anüsün son kısmını saran düz kas liflerinden oluşan kas aşırı derecede spazm yani gergin olabilir. Bu durum tuvalete çıkılmasını zorlaştırarak yaraya neden olabilir.
Yürüyüş ve koşu gibi egzersizlerin çatlak için olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur. Bu süreçte ağırlık kaldırma içeren sporlara ara verilmesi ya da dikkatli olunması önerilir.
Ayrıca; kefir, yoğurt, avokado, bezelye, armut, elma, fasulye, dereotu ve enginar basura iyi gelen yiyecekler arasındadır.
Makat çatlağı ameliyatsız botolinum toksini enjeksiyonu ve lazer ile tedavi edilmektedir. Cerrahi tedavi uygulanmadığı için iyileşme sağlanmaz gibi bir kanı söz konusu olmayıp bu yöntemlerle de başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Anal fissür sorunun temel çözümü gaitanın yumuşamasını sağlayan lifli ve sağlıklı gıdalarla beslenip bolca sıvı tüketmektir. Kepekli tahıl, bol yeşil yapraklı sebzeler ve yeterli miktarda meyve ile beslenip günde altı- sekiz bardak su içmek kabızlığı önler ve anal fissürlerin iyileşmesini sağlar.
Makat Çatlağı Nasıl Anlaşılır
Dışkılama esnasında “cam parçası çiziyormuş gibi” bir acı, dışkılamadan sonra 1-5 saat kadar devam eden ağrı olur. Ağrı bazan kalçalardan bacaklara doğru vurur.
Makat çatlağı yani anal fissür hastalığı akut ve kronik olmak üzere iki farklı şekilde görülür. Anal fissür probleminin ortaya çıktığı ilk 15-20 günlük süreç akut dönemdir. Bu süre içerisinde makat çatlağının oluşumuna yol açan sebepler giderilirse ve önlem alınırsa tedavi olmadan kendi kendine iyileşebilir.
İlaç kullanımı ve beslenme düzeninin sağlanması ile erken dönemde tespit edilen anal fissürlerin büyük bir kısmı kısa bir süre içerisinde iyileştirilebilmektedir. Fakat uzun süredir devam eden, tedavi edilmemiş ve çatlak yüzeyi genişlemiş, meme oluşumu gelişmiş makat çatlaklarında cerrahi operasyon gerekebilir.
Yaklaşık olarak nohut büyüklüğünde krem dışkılama sonrasında el yardımı ile makat içerisinde doğru ittirilerek kullanılır. Ürünün etkili olması için mutlaka makat içerisine doğru uygulanması gerekmektedir.
Akut şekilde olan çatlakların tedavisi ilaç ve kremler ile sağlanabilmektedir. Kronikleşmiş olan çatlaklar ise cerrahi müdahale gerektirir. Ayrıca son zamanlarda kullanılmaya başlanan lazerle anal fissür tedavisi ile uygun tedavi ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Makat Çatlağı(Anal Fissür) Krem ile Tedavi Edilir mi? Genel olarak, hafif makat çatlakları kremler, jeller veya merhemlerle müdahale edilebilir fakat tamamen iyileşme gözlenmez sadece semptomları hafifletir ve geçici iyileşme sağlar.
Anüs çatlağı olarak da bilinen makat çatlağı, anal bölgedeki yassı epitelin ve mukozanın dikey yırtılması sonucu meydana gelir. Genellikle makatın en zayıf bölgesi olan anoderm adı verilen kısımda oluşur. Kadın, erkek fark etmeksizin her yaşta görülebilen makat çatlağı, bebeklerde de sık görülür.
Makatta çatlak olduğu belirli duyularla anlaşılabilir. Özellikle dışkılama sırasında cam kesiği hissiyatı uyanıyorsa bu çatlak olduğunu gösterebilir. Bu durumun oluşturduğu acı hissi bazen birkaç saat sürebilmektedir. Buna ek olarak yine dışkılama sırasında parlak kırmızı renkte kanama görülebilmektedir.
Tuvalet (dışkılama) sonrası makat bölgesinin su ile temizlenmesi ve tahriş edilmeden kurutulması gerekir. Kurutma için tuvalet kağıdı tahriş etmeden kullanılmalıdır. Makat bölgesi temizliği sonrası bu bölge ıslak bırakılmamalıdır. Nemli ortamlarda mikroplar ve mantar kolay ürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri