İlaçlı Fitiller: İlaçlı fitiller, anal fissür tedavisinde kullanılan bir diğer medikal tedavi yöntemidir. Fitiller, anal bölgeye yerleştirilir ve ağrıyı ve iltihabı azaltmak için ilaçlar içerir. Diyet Değişiklikleri: Diyet değişiklikleri, anal fissür tedavisinde medikal tedaviye ek olarak kullanılabilir.
Çoğu zaman fitil kullanımı iç hemoroid konusunda başarılıdır. Dış hemoroid için genel olarak özel formüle sahip olan merhem, krem ve macun gibi ürünler kullanılabilir. Fitilin yapı olarak uzun bir sürede parçalanması ve etken maddesini yavaş yavaş salması nedeniyle etkisi bir süre devam eder.
Supozituvarı (fitil) ellerinizi iyice yıkandıktan sonra baş ve işaret parmaklarınız ile tutarak makat içine iterek tatbik ediniz. Fitil çok yumuşamışsa, paket önce buzdolabında 15 dakika bekletildikten sonra uygulayınız. Fitili bir miktar temiz soğuk su ile ıslattıktan sonra uygulayınız.
Makat çatlağı (Anal Fissür) fitil tedavisi kullanır mı? Makat çatlağının ilk başlangıç aşamasında kortizonlu fitil tedavisi uygulanabilmektedir. Akut kronik makat çatlaklarında uygulanan fitil tedavilerinden alınan sonuçlar çok olumlu değildir.
PROCTO-GLYVENOL supozituvar, 10 supozituvar içeren orijinal kutusunda kullanıma sunulmaktadır. PROCTO-GLYVENOL, dış ve iç hemoroidlerin (rektal/anal bölgede ağrı, kaşıntı ve acıya neden olan damar şişliği) tedavisinde kullanılır.
İlgili 36 soru bulundu
Etkisini genellikle 15-30 dakikada gösterir.
Bu da fitilin daha hızlı çözünmesine ve ilacın dışarı sızmasına neden olabilir. Vajinal fitil yerleştirmeden önce tuvalete gitmeniz, fitilin çözünme hızını etkilememek açısından daha iyi olacaktır. Bununla birlikte sonrasında gitmeniz gerekiyorsa en az bir saat beklemeniz faydalı olacaktır.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Hafif makat çatlakları genellikle eczanelerde reçetesiz olarak satılan krem, jel veya merhem gibi ilaçlarla tedavi edilir. Bunun dışında, makat çatlağı tedavisinde kişinin evde kendi uygulayabileceği bazı yöntemlerin de etkili olduğu söylenebilir. Bu açıdan en çok tercih edilen yöntem, oturma banyosudur.
Makat çatlağının iyileşme süresi kişiden kişiye değişebilse de, genellikle hafif vakalar 4 hafta içerisinde iyileşebilir. Ancak daha ciddi çatlaklar veya kronik durumlar daha uzun bir iyileşme süresi gerektirebilir.
Dış hemoroid için genel olarak özel formüle sahip olan merhem, krem ve macun gibi ürünler kullanılabilir. Fitilin yapı olarak uzun bir sürede parçalanması ve etken maddesini yavaş yavaş salması nedeniyle etkisi bir süre devam eder. Bu konuda oldukça rahatlatan fitil kullanımı önerilir.
Vajinal fitiller, 12 ila 24 saatte bir alınır ve bu yüzden günde 1 ya da 2 kez fitil uygulaması yapılır. İlacı doğru zaman aralığında kullanmaya özen göstermeniz ve sorununuz çözülse bile size verilen kutuyu sonuna kadar kullanmanız, sağlığınız açısından büyük önem taşır.
Gliserin içeren fitiller, bağırsakta kurumuş halde bekleyen kakayı yumuşatarak dışkılamayı kolaylaştırır. Doktorun tavsiye ettiği süre ve miktarda kullanılan fitillerin sürekli olarak kullanımı, bağırsakların alışmasına neden olabilir. Bu sebeple, fitillerin uzun süreli kullanımından kaçınılmalıdır.
Günde iki defa uygulanabilir. -Fitil şeklinde uygulanan basur ilaçları; Kortos fitil (supozituvar); içerdiği kortizon sayesinde şişlik ve kaşıntıyı azaltır, kortizonun ciltte yapabileceği başka sorunlar sebebiyle uzun süre kullanılmamalıdır. Günde iki defa uygulanabilir.
Hastalığın erken evresinde bol sıvı alımı, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitiller ve kremler etkilidir. Ayrıca 'oturma banyosu' denilen sıcak su banyosunun yanı sıra kabızlığı olan hastalarda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasını sağlar.
Şişen Basur Memesine Ne İyi Gelir? Basur tedavisi uygularken krem kullanmak, sıcak su banyosu (dirseğinizi yakmayacak sıcaklıkta) yapmak veya egzersizler yapmak şişen basur memesinin inmesine katkı sağlayabilir.
Perianal Fistül (Makat Fistülü) : Anüsteki enfekte bezi, anüs çevresindeki cilt de bir açıklığa bağlayan küçük bir tüneldir. Bu tünellerin tıkanması, makat bölgesinde yeni apselerin oluşumuna neden olur ve bunun sonucunda makatta şişlik yani anüsteki şişliğin nedeni olarak bilinir.
Sert dışkılama, aşırı ıkınma gibi nedenlerle anüsün iç yüzeyinde deride çatlama olur. Makat bölgesinde gelişen bu yara şiddetli ağrıya neden olur ve kasların aşırı kasılmasına bağlı spazma yol açar. Yüksek basınç yara bölgesini besleyen kan akımı azaltır ve iyileşme gerçekleşmez.
Bölgede oluşan çatlaklar başta basit olarak görünebilir fakat basit hali ile kalmayarak ilerleyebilen bir hastalıktır. Anal fissür kendiliğinden iyileşme göstermez, mutlaka cerrahi tedavi gerektirir. Anal fissür şikâyetlerini yaşayan çoğu hasta, tedavi olmak istemeyerek hastalıklarının ilerlemesine sebep olurlar.
Halk arasında bu konuda ciddi bir yanlış anlaşılma vardır. Zeytin yağı akdeniz tipi beslenme içerisinde kullanıldığında yumuşak büyük abdest (ama ishal değil) yapma noktasında faydalı olabilir ancak lokal olarak yani yaraya sürülerek oluşacak bir faydası yoktur.
Ameliyatsız makat çatlağı tedavisi cerrahi yönteme göre çok daha avantajlı olup başarılı sonuçlar da vermektedir. Ameliyatsız makat çatlağı tedavisi avantajları şu şekildedir: Cerrahi tedavide olduğu gibi komplikasyonlar söz konusu değildir. Uygulama sonrası hasta kısa sürede günlük yaşantısına dönebilmektedir.
Makat çatlağı akut olan kişilerde medikal tedavi ve önerilen oturma banyoları ile iyileşme olasılığı bulunmaktadır. Makat çatlağı kronik olan kişilerde ise cerrahi tedavi uygulanmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Vajinal mantarda fitil tedavisi sonrası akıntı bir miktar artış gösterebilir. Yanma hissi olabilir. Vajinal fitilin bir kısmı dışa çıkabilir. Yaşanan bu durumların hepsi normaldir.
Fitil Tedavisi: Fitil, vajinal mantar hastalığında etkili bir çözümdür. Fitil tedavisinde, fitil vajinaya yerleştirilir ve bir süre sonra kendiliğinden çözünür. Çözünen fitilin dışarı atılması sırasında ilacın çözünmüş hali de olacağından daha yoğun bir akıntı görülebilir.
Fitil kullanmak, gusül almayı gerektirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri