MakbuzTek Çağrı Merkezi ile konusunda uzman personellerle kullanım ve teknik destek sağlanmaktadır. Makbuz düzenlenen gerçek ya da tüzel kişilere SMS ve E-Posta ile bilgilendirme yapılabilmektedir. MakbuzTeK tamamen bulut tabanlı çalışıp, internet erişimi olan tüm cihazlarda iş akışı yönetilebilmektedir.
Serbest meslek erbabı olan kişilerin tahsilatları karşılığında kestiği serbest meslek makbuzu, stopaj ve KDV'yi de içinde bulunduran bir makbuz türü. Fatura ile serbest meslek makbuzunu ayıran en önemli nokta stopaj oranı.
Yukarıda yapılan tanım gereği, avukatlar yaptıkları hizmet dolayısıyla tahsil ettikleri paralar için serbest meslek makbuzu düzenlemek zorundadırlar. Yani serbest meslek faaliyetinde hem gelir vergisi açısından vergiyi doğuran olay için, hem de makbuz düzenleme zorunluluğu için “tahsil esası” geçerlidir.
SERBEST MESLEK MAKBUZUNDAKİ TUTARLAR NASIL HESAPLANIR? Avukatın müvekkili GVK'nun 94. maddesi kapsamında stopaj (vergi kesintisi) yapmakla yükümlü vergi mükellefi kişi veya kurumlardan ise, serbest meslek makbuzunda %20 oranında stopaj gösterilir.
İlgili 24 soru bulundu
Avukatların yasal olarak tahsilat yapabilmesi için serbest meslek makbuzu kesmeleri gerekir. Makbuz kesildikten sonra bir nüshası müşteriye diğeri avukatın muhasebe kayıtlarında kalmalıdır.
3) Karşı Taraf Vekalet Ücreti Ödemelerinde Belge Düzeni
b) Vekalet ücretinin, borçlu (davayı kaybeden) tarafından, icra ve iflas müdürlükleri aracılığıyla avukata ödendiği durumlarda, avukat tarafından serbest meslek makbuzunun borçlu (davayı kaybeden) adına düzenlenmesi gerekmektedir.
İşletmeler müşterilerine mal ve hizmet satışı yaptıklarında bir ödeme alırlar. Bu ödemenin alındığını göstermek için makbuz kesmek zorundadırlar. Kesilen makbuz tahsilat makbuzudur. Yani bir işletmenin satış işlemi sonrasında ödeme aldığını gösteren bir belgedir.
Vergi Usul Kanununa göre fatura ve serbest meslek makbuzlarının kesimi, mal ya da hizmetin sunulduğu, yani işin bittiği ya da karşılığının tahsil edildiği tarihte düzenlenip kesilmek mecburiyetindedir. Geç kesilmesi halinde, usulsüzlük yapılmış olur. Usulsüzlük ise para cezasına tabidir.
Tahsilat makbuzu mal, hizmeti para ya da kıymetli evrak benzeri değerlerin teslim alındığının kanıtı olması amacıyla düzenlenir.
MakbuzTeK tamamen bulut tabanlı çalışıp, internet erişimi olan tüm cihazlarda iş akışı yönetilebilmektedir. Herhangi bir sunucu veya bilgisayar gibi donanımsal yatırım gerektirmeden, Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın 10 yıl boyunca saklanması zorunlu kıldığı makbuzların saklanması sağlanmaktadır.
Noterlerde belge düzeni
Vergi Usul Kanununun 236 ncı maddesinde ise, serbest meslek erbabının, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşterinin de bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetinde olduğu belirtiliyor.
Serbest meslek makbuzu ile fatura arasındaki en önemli fark, serbest meslek makbuzunda stopaj kesintisinin yer almasıdır. Faturada stopaj olmadığı için yıl sonunda bu alanda ödeme gerçekleştirilmez ve gelirlerde de bir düşüş yaşanmaz.
Doktor, diş hekimi, avukat, mimar, mühendis, veteriner hekimi, müşavir, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir, yazar, ressam, danışman, bestekar, artist, serbest öğretmen, kimyager, yönetmen, senarist, menajer, ebe, sağlık memuru ve daha pek çok meslek bu gruba dahil edilebilir.
Türkiye'de serbest meslek tabiri literatüre daha çok belli bir işi olmayan, koşullara göre değişik işler yapabilen kişileri tarif etmek için kullanılabilmektedir. Fakat, serbest avukatlık, mali müşavirlik, ve hekimlik ve ses sanatçılığı yapanlar, vergi mükellefiyeti açısından serbest meslek icra eden kişilerdir.
2023 yılında e-SMM zorunlu mu? Serbest meslek erbabı olup mesleki faaliyetlerine devam eden kişiler için, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişiklik ile son geçiş tarihi 30 Haziran 2020 olacak şekilde e-serbest meslek makbuzu zorunluluğu getirildi.
Tahsilat makbuzu bir mal ya da hizmet alımına ilişkin olarak yapılan ödemenin belgelendirilmesi için kullanılan resmi bir evraktır. Dolayısıyla tahsilat makbuzu hiçbir zaman fatura yerine kullanılamaz.
Tahsilat makbuzu kaç liraya kadar kesilir? Tahsilat makbuzunun yasal geçerliliğinde, Maliye Bakanlığı'nın kayıt dışı işlemleri önlemek amacıyla belirlediği bir limit vardır. 7.000 TL'yi aşan ödemelerin banka, finans kuruluşları ve PTT aracılığıyla yapılması zorunludur.
Tanımları gereği fatura mal ya da hizmet alımsatımı sonrasında ödenmesi gereken bedeli belgelerken; serbest Meslek Makbuzu,ödenmesi gereken bedelin ödendiğini belgeleyen bir nitelik taşır.
Tahsilat makbuzu, tediye makbuzu, müstahsil makbuzu ve serbest meslek makbuzu gibi önemli örnekleri vardır. Görüleceği üzere makbuz çeşitleri işlevsel anlamda benzer olmakla birlikte düzenleyen tarafların durumuna göre isimlendirilmektedir.
Makbuztek üyelik, kurulum, bakım, güncelleme ücreti ödemeden, GİB kayıtlarına gönderilen e-SMM sayısı kadar ücret ödemesi yapılarak kullanabilecek bir programdır.
Dekont ile sadece banka üzerinden yapılan işlemler görülmektedir. Makbuz ise banka dışındaki diğer kurumlarda da geçerliliği olan resmi belge olarak karşımıza çıkar. Dekont gibi makbuz da kanıt niteliği taşıyan bir belgedir.
Dolayısıyla vergi mükellefi olsun olmasın davayı kazanan taraf, bu tebliğ ile nihai KDV yükümlülüğü ile karşı karşıya kalmış olacaktır. Ancak, bu KDV'nin davayı kazanan tarafın- dan ödenmemesi halinde ise avukat tahsil etmediği KDV'yi makbuz düzenlemiş olması sebebiyle vergi idaresine yine ödemek durumunda kalacaktır.
Mahkeme kararlarında davayı kaybeden tarafa yükletilen vekalet ücretleri doğrudan davayı kazanan tarafa ödenebileceği gibi, davayı kazanan tarafın avukatına veya bu avukata ödenmek üzere icra ve iflas müdürlüklerine ödenebilir.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri