Keşke demek haram ve küfür değildir. Keşke demenin mahzuru olmaz. Ahiret nimetini kaçıran bir kimse, Allahü teâlânın takdirine isyan olarak değil de, pişmanlık olarak, keşke şu günahı işlemeseydim, keşke namazımı geciktirmeseydim demesi iyi olur, suçunu kabul edip özür dilemek olur, tevbe olur.
Özetle, keşke hiç doğmasaydım sözünü, kadere ve ilahî yönetime fatura kesmek için söylemişse, derecesine göre küçük veya büyük bir günah sayılabilir. Ancak kişiyi dinden çıkarmaz, kâfir yapmaz.
Keşke kelimesi genellikler ne olurdu anlamında kullanılan bir kelimedir. Keşke sözü bazı durumlarda temenni sözü olarak da kullanılmaktadır. Temenni anlamına örnek olarak keşke her gün bayram olsa cümlesi verilmektedir.
Keşke, bir temenni sözüdür.. . Hazreti Âdem (a.s.)'den bize kadar dilden dile, gönülden gönüle dolaşıp duran ve bizden sonra da kıyamete hattâ öteki âleme kadar intikal edecek olan, belki sadece cennetliklerin cennetin kapısında çıkarıp atacakları fıtratımıza yerleşmiş bir sözdür.
Bu yüzden "keşke" yerine "bundan sonra" veya "vardır bir hikmeti" kelimelerini kullanmalıyız.
İlgili 21 soru bulundu
Keşke demekte mahzur var mıdır? Keşke demek haram ve küfür değildir. Keşke demenin mahzuru olmaz.
keşke - Nişanyan Sözlük. Farsça kāşki کاشکه veya kāşkī کاشکی “temenni bağlacı” deyiminden alıntıdır. Bu deyim Farsça kāş کاش “«keşke», temenni dileği” (NOT: Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen kāç sözcüğünden evrilmiştir.) ve Farsça ki که “ilgi zamiri” sözcüklerinin bileşiğidir.
Ege'nin incisi Muğla yöresine özgün bir yemektir. Ana malzemeleri et ve buğday olan bu yemek, genellikle bayram ve düğün yemeği olarak sunulur. İsteğe göre koyun eti yerine tavuk eti de kullanılabilir.
Kadın ve erkek gruplarının toplu olarak iş paylaşımı ve katılımıyla büyük kazanlarda ve açık ateşlerde, buğday ve etin birlikte pişirilmesiyle yapılan tören yemeğine keşkek, bu yemeğin etrafında gerçekleşen ritüellere de Tören Keşkeği Geleneği adı verilmektedir.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan keşke kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan keşke kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Yurdumuzun birçok yöresinde yapılan Keşkeğin, Sakarya yemek kültüründe ayrı bir yeri bulunmaktadır. İlde özellikle düğünlerde yapılan özel günlerin vazgeçilmez yemeği olan keşkek ağır, hatırlı misafirlere yapılan özel bir yemektir.
Keşkek, 38 yaşında, aslen Tuncelili. İzmir'de büyüdü.
Yavuz Sultan Selim Han'ın 1514 yılında düzenlediği İran seferi dönüşü ordusunu dinlendirmek ve kışı geçirmek üzere doğduğu şehir Amasya'ya doğru yola çıktığı haber alınır. Yol üzerinde bulunan köylerden birinde bu haberi alan yaşlı bir kadın, ne olursa olsun padişahını evine buyur edecek bir tabak aş ikram edecektir.
Pişmanlık Cümleleri
Yapılan bir hata veya yanlış sonucunda duyulan üzüntüyü belirten cümlelerdir. L Keşke ona bu sözleri söylemeseydim. L Bu arabayı almamız bir hataydı.
keşke bilseydim! if I only knew! expr.
Dili kılıçtan keskin olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kırıcı ve ağır konuşmak.
Küfür değildir. İnsanın kaderi kötü olabilir. İnsan kötü kaderini beğenmeyebilir. (Kaderim kötüymüş) diyebilir, ama suçu kadere yüklemek caiz olmaz. Bu bakımdan, (Kaderime küstüm) gibi mânâsız bir şey söylenmemelidir.
Sözlükte temel anlamı “örtmek, gizlemek; nankörlük etmek” olan küfür kelimesi, dinî bir terim olarak imanın karşıtı anlamında kullanılmakta olup “Hz. Peygamber'i Allah'tan getirdiği hususlarda yalanlayıp, onun getirdiği kesinlikle sabit dinî esaslardan bir veya birkaçını kabul etmemek” manasına gelir.
Geleneksel Anadolu lezzetleri içerisinde yerini alan keşkek; et, nohut ve buğdaydan elde edilen yöresel bir yemektir. Türkiye genelinde hemen hemen her yörede yeri olan keşkek; Batı Anadolu, Trakya, Doğu Anadolu, Orta Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yapılmaktadır.
Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinin yöresel yemeği olan ve çömlekte özel olarak yapılan keşkek, vatandaşların lezzet odağı olmaya devam ediyor.
Bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirtilen keşkek, çömlek içerisinde odun ateşinde fırında pişiriliyor. Amasya yöresine özgü ve içerisinde, K, A, B ve C vitaminlerini barındıran 'fırın keşkeği bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Padişah bu yemeği afiyetle yediği gibi, aşçı başısına da Amasya'ya ilk gidildiği vakit bu yemekten yapmasını bütün orduya dağıtılması emrini verir. İşte “Keşke etli olsaydı” denen yemek Padişah sofrasında yer alır ve zamanla “Keşkek” diye ünlenir.
Ayran, zeytinyağlı sarma, börek keşkekin yanına çok yakışacaktır. Keşkekin lezzetine lezzet katacak diğer yiyecekler şöyledir: Sebze kızartma (Patlıcan, biber, kabak vb) Ayran.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri