Satıcı taraf ticarî bir belge veremediğiiçin, müstahsil makbuzunu imzalamak ile yükümlüdür. Bu durumda belgenin aslı dakendisinde kalacaktır. Alıcı taraf ise makbuzu düzenleyen taraftır. Müstahsilbelgesinin kopya nüshasını alıcı taraf alır ve satış bedelini de alıcıya öder.
Tediye makbuzunu parayı ödeyen taraf düzenler, tahsilat makbuzunu parayı alan taraf düzenler. Tahsilat makbuzunda, parayı alan firma bölümüyle makbuzu kesen firma bölümü aynıdır.
Serbest meslek makbuzu kesebilmek için, vergi dairesinden meslek mükellefiyeti açtırmalısınız. Daha sonra anlaşmalı matbaalar aracılığı ile bu makbuzları bastırmalı ve makbuzları gereken bilgiler ile doldurmalısınız. Tamamladığınız makbuzun, aslı müşteriye verilerek hizmet bedeli tahsil işlemini tamamlarsınız.
Müstahsil makbuzunun satıcı (üretici / çiftçi) ve alıcı (defter tutan tüccar / çiftçi / toptancı) olmak üzere iki tarafı vardır. Satıcı ticari bir belge veremediği için müstahsil makbuzunu imzalamakla yükümlüdür. Belgenin aslı onda kalır. Alıcı ise makbuzu düzenleyen taraftır.
İlgili 23 soru bulundu
Gerekli tüm bilgiler doldurulduktan sonra iki nüsha halinde bulunan tahsilat makbuzu, firma kaşesi vurulduktan sonra tahsilatı yapan tarafça kaşe üstü imzalanarak ilk nüsha ödemeyi gerçekleştiren müşteriye verilirken ikinci nüshayı kişi kendi işletmesi adına muhasebe departmanına teslim eder.
Tahsilat makbuzu tahsilatı belgelendirmek amacıyla düzenlenir ve fatura yerine geçmez. Bu nedenle bu belgenin gider olarak muhasebe kaydına işlenmesi söz konusu değildir. Gider kaydı yalnızca fatura ya da fatura yerine geçen belgeler için yapılır.
Pusula, vergi dairesinden izin alarak başvuran tarafın izin belgesindeki vergi levhasında yer alan bilgilerin yazılı olduğu tacirler tarafından düzenlenebilmektedir. İzni çıkan tacirler, noter ve Maliye Bakanlığı'ndan gider pusulası temin edebilirler.
Arapçada üretici anlamına gelen “müstahsil”, muhasebede sık sık karşılaşılan bir terimdir. Müstahsil makbuzu, defter tutan çiftçi veya toptancıların defter tutmayan çiftçilerden satın aldıkları ürünler karşılığında düzenledikleri zorunlu ticari belgedir.
Müstahsil makbuzu kesen işletmelerin e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Defter ve e-MM kullanımı 1 Ocak 2020 itibariyle zorunludur.
Serbest meslek makbuzunda stopajı kim öder? Vergi mükellefi bir müşterinize serbest meslek makbuzu kestiğiniz takdirde uygulanan stopaj muhtasar beyanname ile birlikte müşteriniz tarafından sizin adınıza ödenir. KDV'yi ise e-SMM kesen taraf, yani siz ödersiniz.
Makbuz, mal ve hizmet satışlarından doğan ödemenin alındığını gösteren evraktır. İşletmelerin tahsilat sürecinin sona erdiğini belirten bu belgeyi düzenlemesi zorunludur. Diğer tüm ticari faaliyette bulunanlar gibi serbest meslek mensupları da satış işlemlerinin ardından yaptığı tahsilatı makbuzla belgeler.
Avukatlara ödenecek ücretler üzerinden yapılan stopajın, stopaj yapan kişi/kurum tarafından bağlı olduğu vergi dairesine beyan edilmesi ve ödenmesi gerekmektedir. Bu uygulamada sorumluluk kesintiyi yapan kişi/kuruma aittir.
Havale yapan kişi aslında karşı tarafa olan borcunu ödemektedir ve ödediği borca karşılık dekont almaktadır. Dekontta, maalesef Türk Borçlar Kanunu 103. maddesinde sayılan makbuzdur değildir, çünkü dekont alacaklıdan değil Bankadan alınan bir belgedir.
Tediye makbuzunu ödemeyi yapan şirket keserken, tahsilat makbuzunu ödeme yapılan firma tarafından hazırlanmaktadır.
Tediye makbuzunu, işletmelerin mal veya hizmet aldığı şirketlere bir ödemenin yapıldığının kanıtı olarak verilen resmi bir makbuz olarak tanımlayabiliriz. Makbuz, ödemeyi yapan kimse onun tarafından kesilmektedir.
Serbest meslek makbuzu, serbest meslek erbabının mesleki faaliyetleri karşılığında yaptığı tahsilatlar için düzenlediği değerli bir evraktır.
Elektronik serbest meslek makbuzu (e-SMM), serbest meslek erbaplarının sundukları hizmet karşılığında yaptıkları tahsilatlar için elektronik ortamda düzenledikleri belgeye verilen addır. Bir başka deyişle, e-serbest meslek makbuzu, matbu serbest meslek makbuzunun elektronik ortamda düzenlenmiş halidir.
Müstahsil makbuzu, defter tutan çiftçiler veya toptancıların, vergiye tabi olmayan yani defter tutmayan üreticilerden ürün aldıkları zaman onlara kestikleri makbuza verilen addır.
Bu farklar aşağıdaki gibidir: Gider makbuzu özünde satıcıyı ilgilendiren bir kavramdır. Gider pusulası daha çok alıcıyı ilgilendiren bir kavram olarak karşımıza çıkar. Gider pusulası alıcı tarafının kayıtlarına işlenir ve de alıcı tarafından düzenlenir.
Gider pusulası, bir malın veya hizmetin alımı için yapılan harcamanın belgelendirilmesi ve muhasebe sistemine kaydedilmesi için düzenlenen fatura hükmünde resmî bir evraktır. Ayrıca tüketiciye satılan bir ürünün iade alınması hâlinde de söz konusu belge düzenlenir.
Gerçek usulde vergi mükellefi olmayanlardan mal satın alanların veya iş yaptıranların, satın aldıkları mal veya yaptırdıkları işler karşılığında düzenleyecekleri gider pusulası ve müstahsil makbuzunda KDV hesaplanmaz ve gösterilmez.
Serbest meslek makbuzu ile fatura arasındaki en önemli fark, serbest meslek makbuzunda stopaj kesintisinin yer almasıdır. Faturada stopaj olmadığı için yıl sonunda bu alanda ödeme gerçekleştirilmez ve gelirlerde de bir düşüş yaşanmaz.
Ticari işletmelerin gerçekleştirdikleri tüm alım satım işlemlerinin ardından makbuz kesmesi gerekir. Kesilen makbuz, tahsilatın gerçekleştiğinin en büyük kanıtı niteliğindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri