Makro iktisat, hane halkının tüketim ve tasarruf kararlarından, firmalarım üretim ve yatırım eylemlerinden, devletin düzenleyici faaliyetlerinden, dış ticaret ile oluşan uluslar arası iktisadi değiş tokuştan ortaya çıkan toplu iktisadi değişkenleri ve aralarındaki ilişkiyi inceler.
Mikroekonomiden farklı olarak, ekonomiyi bir bütün olarak ele alarak, makro denge çözümlemeleri üzerinde çalışır. İşsizlik, enflasyon, toplam üretim ve tüketim, gelir dağılımı makroekonominin ana konuları olarak sayılabilir.
Makroekonomi, çoğumuzun televizyon programlarında izlediğimiz, radyolardan duyduğumuz, gazetelerden okuduğumuz işsizlik, enflasyon, büyüme, ticaret ve gayrisafi yurtiçi hâsıla gibi ekonomi konuları üzerinde odaklanan bir alandır.
Makroekonomi, ekonomideki toplam gelir, toplam tüketim, toplam yatırım, toplam tasarruf ve fiyatlar genel düzeyi gibi makro değişkenlerin nelerden etkilendiklerini ve ekonomide tam istihdam, fiyat istikrarı ve büyüme gibi temel hedeflerin nasıl elde edilebileceklerini inceler.
İktisat Teorisi Anabilim Dalında, iktisadi aktörlerin nasıl kararlar aldıklarına dair teoriler ele alınmaktadır. Bu anabilim dalında lisans ve lisansüstü programlarda açılan derslerde iktisadi modeller yardımıyla öğrencilere üretici ve tüketici davranışlarına ilişkin teoriler anlatılmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Yunanca mikros (μικρος) kelimesinden türetilen mikro iktisatta, iktisadi mesele ile etkinlik üzerinde durulur; ne üretilecek, nasıl üretilecek, kimler için üretilecek, dağılımda-üretimde-bölüşümde etkinlik var mı soruları incelenmeye çalışılır.
- Bir ekonomide fiyatlar genel düzeyinin değişmesi ve belirlenmesi, - Bir ekonomide toplam üretim hacminin değişmesi, - Bir ülkedeki işsizlik düzeyinin belirlenmesi ve değişmesi makro iktisadın temel konularını oluşturan unsurları oluşturmaktadır.
Makro ekonomi toplam ekonomik hareketliliğin, büyüme, enflasyon ve işsizliğin incelendiği daldır (Dinler Z., 2016).
John Maynard Keynes 5 Haziran 1883 tarihinde İngiltere'nin Cambridge kentinde doğmuş ve 26 Nisan 1946'da 63 yaşında Sussex'de ölmüş ünlü bir İngiliz iktisatçıdır. Daha sonraları Keynesyen iktisat (Keynesian economics) olarak tanımlanan ve makro ekonominin temellerini atan iktisadi düşüncenin kurucusudur.
John Maynard Keynes (5 Haziran 1883, Cambridge - 21 Nisan 1946, Sussex, İngiltere), radikal düşünceleriyle ekonomide yeni bir akım başlatan Britanyalı iktisatçı.
Mikroekonomi özel pazarları ve ekonomik segmentleri inceleyen bilim dalıdır. Tüketici davranışları, bireysel iş gücü pazarları ve firmalar teorisi gibi konuları inceler. Makro ekonomi ise bütün bir ekonominin incelendiği bilim dalıdır. Toplumsal arz-talep, ulusal gider ve enflasyon gibi toplu değişkenleri inceler.
Makroekonominin kapsamına giren alanlar nelerdir? Genele odaklanan makroekonomi, toplam büyüklükler üzerinde durur. Makroekonomi, yatırım, tasarruf, gelir, istihdam, üretim ve tüketim gibi olguları inceler. Ayrıca makroekonomi, para politikası ve kamu maliyesi gibi konuları da ele alır.
Enflasyon, mal ve hizmet fiyatlarının genel seviye- sinde yaşanan sürekli artış olarak tanımlanmak- tadır. Enflasyon, sadece bir veya birkaç mal ve hizmetin değil, ortalama bir tüketicinin yıl içinde kullandığı tüm mal ve hizmetlerde meydana ge- len fiyat değişikliğini kapsamaktadır.
ÇOĞALTAN (Çarpan)
➢Otonom harcamalardaki bir birim artış, denge gelir ve üretim düzeyini bir birimden fazla artırır. Bu artışın ne kadar olacağı ise marjinal tüketim eğilimine bağlıdır. ➢Otonom harcamalardaki bir birim artışın denge gelir düzeyinde yol açtığı artışa çoğaltan ya da çarpan denir.
Bu bağlamda makroekonomik istikrar, reel faiz ve enflasyon oranının düşük ve döviz kurunun öngörülebilir olduğu, mali disiplinin ve ödemeler dengesi eşitliğinin sağlandığı iç ve dış dengenin gerçekleştiği bir yapıdır.
Mikroekonomi bireylerin ve firmaların kararlarına, fiyat oluşumuna ve piyasa talep-arz dengesine odaklanıyor. Makroekonomi ise daha genel ekonomik göstergelere odaklanıyor. Toplam talep ve arz, işsizlik ve enflasyon gibi büyük ölçekli konular makroekonominin ilgi alanına giriyor.
Resesyon ya da durgunluk, ekonomik faaliyetlerde genel bir düşüş olduğunda ortaya çıkan bir iş döngüsü daralmasıdır. Durgunluklar genellikle harcamalarda yaygın bir düşüş (olumsuz bir talep şoku) olduğunda ortaya çıkar.
Makroekonomik modeller, bir ekonominin çalışma şeklini ve yapısını tanımlamaya yönelik tasarlanan, temelde ekonomik ajanların davranışlarına dayalı kurumsal ve tanımsal ilişkilerin ve davranışsal eşitliklerin bir seti olarak tanımlanabilir (Jayawickrama, 2007: 80; Valadkhani, 2005: 6).
İktisat/Ekonomi Bilimi Hakkında Genel Bilgiler
Bu bağlamda iktisat bilimi, bireylerin, firmaların, hükümetlerin ve ülkelerin kıt kaynakları en optimal bir şekilde nasıl kullanması gerektiği, buna dair uygun seçimlerin nasıl yapıldığı, mal ve hizmet üretimi ve refahın arttırılması gibi temel konuları ele almaktadır.
Milli Gelirin Tanımı: Bir ekonomide belli bir döneme ilişkin safi milli hasıla değerinden aynı dönemde, o ekonomide alınan dolaylı vergiler toplamının çıkartılmasıyla elde edilen tutar milli gelirdir. Bilimsel anlamda milli gelir bir ülkede belli bir dönemde üretilen mal ve hizmetlerin net parasal değeridir.
Ürettiği kadar gelire sahip olan ve geliri kadar üreten bir toplumda gelir ve harcama birbirine denktir özdeştir. Toplam hasıla, toplam gelir ve toplam harcamaları ile uğraşan muhasebe dalına Milli Muhasebe denir.
IMF'ye göre Türkiye üst-orta gelirli, karma piyasalı, gelişmekte olan bir ekonomiye sahiptir. Ülke, dünyada en çok ziyaret edilen dördüncü destinasyondur ve hem çok uluslu hem de ulusal firmalar tarafından kurulan 1.500'den fazla Ar-Ge merkezine sahiptir.
Keynesçi iktisatçılar, tam istihdamı ve fiyat istikrarını hedefleyen kamu politikalarını içeren bir devlet müdahalesini savunmuşlardır. Keynes teorisi göre, talebi canlandırmak ve küresel ekonomiyi depresyondan çıkarmak için hükümet harcamalarını azaltılmalı ve daha düşük vergiler uygulamalıdır.
Ekonomideki diğer geniş ayrımlar arasında "olanı" tanımlayan pozitif ekonomi ile "olması gerekeni" savunan normatif ekonomi, ekonomi teorisi ile uygulamalı ekonomi, rasyonel ekonomi ile davranışsal ekonomi ve ana akım ekonomi ile heterodoks ekonomi arasındaki ayrımlar yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri