Mal ayrılığı sözleşmesi, halk tarafından evlilik sözleşmesi olarak bilinmektedir. Eşler arasında evli kalınan süreç içerisinde edinilen malların kime ait olacağı ve nasıl paylaşılacağını düzenleyen sözleşmeye mal ayrılığı sözleşmesi denilmektedir. Mal ayrılığı rejiminde eşlerin mal varlıkları sadece kendilerine aittir.
Evlilik sözleşmesi bir diğer ismiyle mal rejimi sözleşmesi, taraflar evlendikten sonra malların nasıl yönetileceği ve boşanma ile birlikte mal tasfiyesine geçildiğinde malların nasıl tasfiye edileceğini düzenleyen son derece önemli bir hukuki belge ve delildir.
Mal ayrılığı rejimi; eşlerin tercihi üzerine tabi oldukları bir rejim olup, evlilik birliği içerisinde edinilen mallar kime ait ise malın sahibinin de o eş olduğunun kabul edildiği bir rejimdir.
Mal rejimi sözleşmesi, evlenmeden önce veya sonra noterde düzenleme ya da onaylama şeklinde yapılabilir.
Yani eşler diledikleri zaman aralarında mal rejimi sözleşmesi yapabilirler ancak bu sözleşme , o andan ileriyi kapsayacaktır. Yargıtay, eşlerin geçmişe etkili olarak mal rejimi sözleşmesi yapabilmesine imkan vermemektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Mal rejimi sözleşmesi çeşitli sebeplerle iptal edilebilir. İradeyi sakatlayan sebeple mal rejimi sözleşmesi iptal edilebilir.Yani, Örneğin eşlerden biri mal rejimi sözleşmesindeki imzanın hile ile elde edildiğini ileri sürebilir ve bu durum ispatlandığı takdirde sözleşme iptal edilir.
TMK m. 225' e göre “Mal rejimi, eşlerden birinin ölümü veya başka bir mal rejiminin kabulüyle sona erer./ Mahkemece evliliğin iptal veya boşanma sebebiyle sona erdirilmesine veya mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi hâllerinde, mal rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona erer.”.
Maddesine Göre: "Mal rejimi sözleşmesi, noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılır. Ancak, taraflar evlenme başvurusu sırasında hangi mal rejimini seçtiklerini yazılı olarak da bildirebilirler. Mal rejimi sözleşmesinin taraflarca ve gerektiğinde yasal temsilcilerince imzalanması zorunludur."
Yani ölüm halinde sağ kalan eş diğerinin mirasçısı olacaktır. Ayrıca TMK m.652'ye göre; “Eşlerden birinin ölümü hâlinde tereke malları arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; sağ kalan eş, bunlar üzerinde kendisine miras hakkına mahsuben mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir.
Mal Ayrılığı Sözleşmesi Nasıl Düzenlenir? Sözleşme noterde onaylanma veya düzenlenme şeklinde yapılabilir. Buna ek olarak taraflar evlenme başvurusu sırasında seçtikleri mal rejimini yazılı olarak bildirebilirler. Sözleşmenin yapılabilmesi için tarafların ayırt etme gücüne sahip olmaları gereklidir.
Öncelikle kafaların karışmaması açısından şunu da belirtmek gerekir ki; Her iki dönem için de geçerli olan husus şudur:Evlenmeden önce alınan mallar kimin üzerine kayıtlıysa onun kişisel malı sayılır ve boşanmada mal paylaşımı hesabına dahil edilmez.
Kabaca evlilik birliği içerisinde edinilen mallar, edinilmiş mallardır ve bunlar üzerinde her iki eşin de ortak hak sahipliği vardır. Ayrıca eşler, kişisel malları üzerinde de tek başına hak sahibidir.
Hukuk düzeninin sınırları içerisinde bir sözleşmenin konusu sözleşmeyi yapanlar tarafından yasaların sunduğu serbesti içinde diledikleri şekilde belirlenebilir. Yasalardaki emredici hukuk kurallarına, ahlaka, kamu düzenine yada kişilik haklarına aykırı olmadığı sürece iki tarafın yaptığı sözleşme geçerlidir.
Mal rejimi sözleşmesi, noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılır. Ancak, taraflar evlenme başvurusu sırasında hangi mal rejimini seçtiklerini, yazılı olarak da bildirebilirler. Mal rejimi sözleşmesinin taraflarca ve gerektiğinde yasal temsilcilerince imzalanması zorunludur.
Mal rejimi sözleşmesinin yapılması resmi şekle tabi tutulmuştur. Söz konusu resmi şekil şartı geçerlilik şekil şartı olup TMK m. 205 uya- rınca noterde onaylama veya düzenleme şeklinde yerine getirilebilir.
Mal rejimi seçimi haricinde herhangi bir madde belirlenemeyecek, şarta bağlı hale getirilemeyecektir. Sözleşme imzalamak zorunludur. Böyle bir zorunluluk yoktur. Yasal mal rejimi, edinilmiş mallara katılma rejimidir.
Hükümden de anlaşılacağı üzere eşlerin evlenmeden önce almış olduğu mallar ve bu mallardan evlilik birliği içerisinde dahi elde ettiği değerler kişisel mal niteliğinde olup tasfiye halinde bu mallar üzerinde karşı taraf hak sahibi olamayacaktır.
Evlilik içinde miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanım yolu ile elde edilen mallar eşlerin kişisel mallarıdır. Kişisel malların yerine geçen mallar da kişisel maldır. Örneğin, eşlerden birinin evlilik öncesi sahip olduğu araba o eşin kişisel maldır.
Bunlardan en önemlisi de sözleşmenin noter huzurunda düzenlenip tarafların noter onayı ile sözleşmeyi kabul etmesidir. Çünkü sözleşme şartları uygulansa bile noter onayı olmadığı takdirde taraflar arasında taşınmazın satış vaadine dair yapılan bu sözleşme geçerli olmaz.
Evlenme olayını, evlenme tarihini izleyen on günlük süre içinde nüfus müdürlüğüne göndermekle görevli kılınan evlendirme memurları, fiil başka bir suç oluştursa bile, nüfus memurunun teklifi üzerine o yerin ilçe nüfus müdürünün kararı ile 44,00 TL idari para cezası ile tecziye edilirler.
Mal rejimi sözleşmesi evlenmeden önce veya sonra yapılabilinir. Ölüm olayın bildirilmesi; Ölüm olayının haber alındığı tarihten itibaren 10 gün içinde nüfus müdürlüklerine yetkililerce bildirilmesi gerekmektedir.
Ayrıca, Evlendirme Yönetmeliği'ne göre, evlenecek kişilerin hangi mal rejimini seçtiklerini evlendirme memuruna yazılı olarak vermeleri halinde de evlilik sözleşmesi yapılabilir. Bu durumda, evlendirme memuru evlilik anlaşmasını kütüğe kaydederek Nüfus Müdürlüğüne gönderir.
Boşanmada; eşlerden sadece bir tanesinin kişisel olarak kullandığı eşyaları, evlilik öncesinde eşlerden birine ait bulunan mallar, eşlerden birine kalan miras, evlilik sırasında karşılıksız (bedel ödemeksizin) kazanılan değerler, manevi tazminat alacakları, kişisel malların yerine geçen değerler paylaşılmaz.
Yani, boşanma davasının açıldığı tarihe kadar edinilen tüm malvarlığı değerleri (nakit para, ev, araba, arsa vs.) mal paylaşımına dahil edilir. Boşanma davası açıldıktan sonra eşlerin edindiği mallar ise mal paylaşımına dahil edilmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri