Malatya fayı ilimiz başta olmak üzere Kahramanmaraş, Adıyaman, Sivas, Tunceli, Elazığ ve Erzincan'ı etkileyecek. Malatya fayı 10 bin yılda 4 defa kırıldı. Az kırıldığı için biz bu fayı uyuyan fay olarak adlandırıyoruz.
MTA'nın verilerine göre, Malatya'da da diri fay hatları bulunmaktadır. Bu fay hatlarından biri, Akçadağ ilçesinden geçerek Malatya'ya ulaşmaktadır. Ayrıca, Malatya'ya en yakın diri fay hatları ise Adıyaman Gölbaşı, Elazığ'da Palu ve Sivrice, Bingöl'de ise Karlıova ve Yedisu ilçelerinden geçmektedir.
Malatya'yı olası deprem açısından etkileyebilecek üç büyük fay söz konusudur. Birincisi Doğu Anadolu Fay hattı. İkincisi Sürgü'den Akçadağ'ın kenarından Ovacık'a kadar giden Malatya-Ovacık Fay hattı. Üçüncüsü ise Çöşnük Fayıdır.
Yerbilimci Prof. Dr Önal Malatya'nın zemini en sağlam ilçeleri hakkında şu bilgileri verdi: “Şu an da Malatya'nın en sağlam ilçesi Arapgir.
Ecemiş ve Sarız gibi yaşlı fay hatlarıyla karşılaştırıldığında, Malatya-Ovacık Fayı'nın düşük bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğu gözlemleniyor. Fay hatları, kuvaterner düzeyde ve son 2.6 milyon yıldır deprem üretmeyen faylar olarak biliniyor.
İlgili 34 soru bulundu
Öğüt, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; "Sevgili malatyalılar. Malatya 6 şubatta çardak-nurhak-çöşnük fay parçaları ve akçadağ segmentinin bir kısmı kırılıp 7,6 büyüklüğünde depremin oluşması sonucunda ana depremini yaşamıştır.
Son 2 gün içerisinde AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, Malatya'da Yeşilyurt merkezli 5.3 şiddetinde, Diyarbakır'ın Hani ilçesinde 4,2 büyüklüğünde Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde saat 4,5 büyüklüğünde Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof.
Ortalama 140 km uzunluğunda olduğu bilinen Malatya Ovacık fay hattının Malatya içerisindeki konumu ise özellikle Doğanşehir ilçesinde belirginleşir. Polat ve Dedeyazı mahallelerinden devam ederek, Akçadağ ilçesinin Büyükçimiş mahallesine kadar uzanır.
Bir de Malatya fayı var, Malatya'nın batısında. Bir de Pülümür'den giden Ovacık fayımız var. Bu fayların hepsi aktif faylar.
MALATYA - OVACIK FAY HATTI NEREDEDİR? Malatya-Ovacık Fay Zonu, Orta Anadolu ova bölgesindedir. Erzincan çek-ayır havzasının doğusundan ayrılan sol yönlü doğrultu atımlı Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun toplam uzunluğu 240km'dir.
Fay zonunun Ovacık bölümünde yapılan hareket hızı çalışmaları fayın 3 mm/yıl hız ile hareket ettiğini göstermektedir. Malatya bölümünde yapılan çalışmalar ise fay üzerinde son on bin yıl içerisinde dört büyük deprem meydana geldiğini ve en son depremin günümüzde yaklaşık olarak 2430 sene önce oluştuğunu göstermektedir.
GEÇMİŞTE 7 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM İZLERİNE RASTLANILMADI
Bilim Rehberine göre, Malatya-Ovacık fayı yıllık 1.2 milimetre kayma hızına sahip. Atılım mesafesi ise 7 büyüklüğünde deprem üretecek seviyede olmadığı ölçüldü. Fayın uzunluğu temel alınarak depremin yaratacağı şiddet hesaplanamaz.
Yer bilimci Prof. Dr. Mehmet Önal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada:"6 Şubat 2023 7.6 büyüklüğündeki depremden sonra, artçı deprem verilerine göre, Çöşnük Fayının Doğanşehir'den Malatya merkezine kadar kırıldığı artık kesindir.
Mehmet Önal, sosyal medya hesabından; “ 6 Şubat 2023 7,6 büyüklüğündeki depremden sonra, artçı deprem verilerine göre, Çöşnük Fayının Doğanşehir'den Malatya merkezine kadar kırıldığı artık kesindir.” yorumunda bulunmuştu. ÇÖŞNÜK FAY HATTI NEDEN TEHLİKELİ?
Bingöl ile Palu arasında bir deprem beklenebilir. Erzincan ve Bingöl arasında Yedisu Fayının da kırılma ihtimali var. Malatya Fayı ile alakalı değildir.”
Sert ve kayalık bir bölge olduğu için sağlam bir zemine sahip Tecde mahallemizde yeni yapılaşma alanlarının ihtiyaçlarını gidermek için elimizden geleni yapıyoruz. Şehrimizin en güzel lokasyonuna sahip mahalleleri arasında yerini alan Tecdemiz hizmetlerin en güzelini hak ediyor.
1986 Malatya depremi, 5 Mayıs 1986'da yerel saat ile 06.35'te Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde gerçekleşen 6.1 Mw büyüklüğündeki deprem. Mercalli şiddet ölçeğine göre maksimum şiddet VIII (Yıkıcı) olarak ölçüldü. Toplam 7 can kaybına yol açtı.
Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından 5.2 büyüklüğündeki Malatya depremine yönelik bir paylaşım yaptı. Görür “Muhtemelen 6 Şubat depremleri sonucu kırılmamış bir fay kesimi üzerinde” dedi.
Malatya ikinci derece deprem bölgesinde gösteriliyor.
Diri fay hattı varsa nereden geçiyor? MTA'nın yayınlamış olduğu haritaya göre, Malatya'da da bulunan diri fay hattı, Akçadağ ilçesinden geçerken Malatya'ya en yakın diri fay hatları ise Adıyaman Gölbaşı, Elazığ'da Palu ve Sivrice ve Bingöl'de Karlıova ve Yedisu ilçelerinden geçmekte.
Malatya-Ovacık Fay Hattı: Orta Anadolu ova bölgesinde bulunan bu fay hattı, Erzincan'dan ayrılarak Malatya'nın Ovacık ilçesine kadar uzanmaktadır.
Malatya'da Battalgazi, Doğanyol, Yeşilyurt, Pütürge depremden etkilenen ilçelerimiz oldu. Kale ilçemizde bunlardan biriydi.
Malatya'nın Akçadağ ilçesi, Türkiye MTA Diri Fay Haritasına göre, deprem riski olan ilçeler arasında yer alıyor.
Fay normalde yapışıktır, 300 sene üzerine birikir ve kırılır.
Dr. Naci Görür: Deprem işini halletmezsek tarihin çöplüğüne atılır, gideriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri