Adı kayısı ile özdeşleşen Malatya, meyvecilik alanında kayısı haricinde de önemli alternatiflere sahiptir. Bunların içinden, elma, ceviz, dut, kiraz ve üzüm yetiştiriciliği öne çıkanlar arasındadır.
Özellikle kayısı, buğday, şekerpancarı, arpa, nohut, mercimek, mısır ve çavdar Malatya'da yetiştirilen en önemli tarım ürünleridir. İlde tarım çeşitlilik kazanmıştır. Tarıma ayrılan alanlarda tahıl ekimi ağırlıktadır.
Malatya kayısısı, özellikle kuru kayısılarıyla ünlüdür. Bu lezzetli meyve, Malatya'nın sembolü haline gelmiştir. Malatya'da kayısı bahçeleri ve kayısı festivalleri sıklıkla düzenlenir.
2022 yılı TÜİK verilerine göre; Malatya'da GSYH' nın %54.2'si hizmet sektöründe, %34.4'ü sanayi sektöründe ve %11.4'ü tarım sektöründe yer almaktadır.
1075 te Türkler tarafından fethedilen Malatya, bir süre Memlukların eline geçmiş, 1392 de Yıldırım Beyazıt tarafından tekrar fethedilmiştir. Daha sonra Osmanlı egemenliğini tanıyan Dulkadıroğulları tarafından idare edilen Malatya, 1516 da doğrudan doğruya Osmanlı imparatorluğuna katılmıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Malatya'da öne çıkan sektörler; kayısı başta olmak üzere meyvecilik, tekstil, hayvancılık, madencilik-mermer ve sağlıktır. Adı kayısı ile özdeşleşen Malatya, meyvecilik alanında kayısı haricinde de önemli alternatiflere sahiptir.
Adı kayısı ile özdeşleşen Malatya, meyvecilik alanında kayısı haricinde de önemli alternatiflere sahiptir. Bunların içinden, elma, ceviz, dut, kiraz ve üzüm yetiştiriciliği öne çıkanlar arasındadır.
1515 yılından itibaren Osmanlı yönetimi altına giren Malatya, Harput Vilayeti'ne bağlı iken, Cumhuriyetle birlikte (20 Nisan 1924 Anayasası 89. maddesi ile) il olmuştur.
Adı kayısı ile özdeşleşen Malatya, meyvecilik alanında kayısı haricinde de önemli alternatiflere sahiptir. Bunların içinden, elma, ceviz, dut, kiraz ve üzüm yetiştiriciliği öne çıkanlar arasındadır.
Malatya'nın neyi meşhur sorusu sorulduğu anda insanların akıllarına gelen ilk yanıt karşımıza 'kayısı' olarak çıkar. Malatya'nın hem kayısısı ile hem yöresel yemekleri ve tatlıları hem de değişik el emeği ürünleri meşhurdur.
Eski çağlardan beri yetiştiriciliği yapılan Kayısının anavatanı, Türkistan'dan Batı Çin'e kadar uzanmaktadır. Kayısı, coğrafi olarak dünyanın hemen hemen her yerinde yetiştirilse de daha çok Akdeniz'e yakın olan ülkelerde Avrupa, Amerika ve Afrika kıtalarında yetiştirilmektedir.
Malatya'nın Meşhur Fış Fış Tatlısı - YouTube.
Başlıca tarım ürünleri şekerpancarı, tütün, buğday ve arpadır. Yüksek kesimlerde hayvancılık yapılır. İl merkezine bağlı bucakken 9 Mayıs 1990'da 3644 sayılı kânunla ilçe oldu. Kuluncak: 1990 sayımına göre toplam nüfûsu 14.378 olup, 2240'ı ilçe merkezinde, 12.138'i köylerde yaşamaktadır.
Malatya, Türkiye'nin en önemli kuru meyve üretim merkezlerinden biridir. Kayısı, incir, dut, erik, hünnap gibi meyveler, Malatya'nın meşhur tatları arasında yer almaktadır. Bizim Yöre, Malatya'nın bu eşsiz lezzetlerini, sizlere en doğal ve en lezzetli şekilde sunmak için çalışıyor.
Yörede halkın geçimini sağlamak amacıyla ürettiği ürünler arasında Antep Fıstığı, Pamuk, Pirinç, Buğday, Arpa, Nohut, Fasulye, Mercimek, Tütün, Soğan, Sarımsak, Biber, Salatalık, Domates, Patlıcan, Karpuz ve diğer sebze türleri ilk sırayı alır.
Başlıca tarım ürünlerimiz buğday, arpa, şekerpancarı ve ayçiçeğidir. Sebze ve meyvecilik gelişmiş olup bağcılık da ekonomide önemli yer tutmaktadır. Hayvancılık: Geleneğe bağlı usullerle yapılan hayvancılık mevcuttur. Sığır, Ankara keçisi, kıl keçisi ve koyun başlıca beslenen hayvanlardandır.
Malatya Meşhur Tatlıları
Tereyağında kavrulan kayısıların içerisine kaymak konularak servis edilen bu lezzeti mutlaka Malatya'ya gelmişken denemelisiniz. Bunun dışında dut helvası, üzüm pestili, üzüm sucuğu, pekmez, çir kavurması, peynir tatlısı, deli kız baklavası, çiğdemli sütlaç gibi birçok lezzet de bulunuyor.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde; Malatya, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan gibi illerde de zeytin yetiştirilmez. Ayrıca, Karadeniz Bölgesi'nin iç kesimlerinde yer alan illerde; Amasya, Tokat, Bayburt, Gümüşhane, Çorum'da da zeytin ağacı bulunmaz.
Karadeniz Bölgesi'nde kıyı kuşağında yer alan tüm illerde ceviz yetiştirilir. Ege ve Akdeniz'in hemen hemen her ilinde ceviz yetiştiriciliği yapılır. Doğu Anadolu'da; Erzurum, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Malatya, Van ve Hakkari'de ceviz üretilir.
Asur vesikalarında; Malatya adı Milid, Melid, Milidia, Meliddu şeklinde geçmektedir. Urartu kaynaklarında Melitea, Hitit hiyeroglif kitabelerinde ise Şehir; “Dana başı ve ayağı” ideogramları ile temsil edilmiştir.
Malatya'nın en güzel ilçesi olarak kabul edilen Yeşilyurt, hem doğal güzellikleri hem de tarihi zenginlikleri ile ünlüdür. İlçenin merkezi, muhteşem parkları, yeşil alanları ve modern alışveriş merkezleri ile dikkat çeker.
Malatya'ya çok eski zamanlardan beri çeşitli sebeplere bağlı olarak Türk yerleşiminin olduğu bilmekteyiz. Bu bölgede Türk varlığı, Arap - Bizans mücadeleleri sırasında ortaya çıkmıştır. Türkler, bu güzel ve önemli beldenin adını değiştirmeyerek Araplardan aldıkları Malatya şekliyle günümüze taşımışlardır.
Malatya toprakları önemli bitki örtüsünden yoksundur. Eskiden il alanının önemli bir bölümü ormanlarla kaplı iken sonucu bu örtü zamanla yok olmuştur. Doğal şartlar ormanların kendi kendisini yenilemesini büyük ölçüde güçleştirdiğinden yer yer bozkırlar ortaya çıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri