Ortalama 140 km uzunluğunda olduğu bilinen Malatya Ovacık fay hattının Malatya içerisindeki konumu ise özellikle Doğanşehir ilçesinde belirginleşir. Polat ve Dedeyazı mahallelerinden devam ederek, Akçadağ ilçesinin Büyükçimiş mahallesine kadar uzanır.
Morfolojik, jeolojik, paleosismolojik ve sismolojik veriler Doğu Anadolu Fayı'nın batısında KD-GB doğrultusunda konumlanan ve Ovacık'tan Doğanşehir'e doğru uzanan sol yanlı Malatya-Ovacık Fayı'nın varlığını ortaya koymuştur.
Malatya'nın en sağlam zemini güneyde yer alıyor. İşte Malatya'nın güneyinden geçecek Güney Çevre Yolu'nun zeminindeki kayaçların yaşı 16 ile 170 milyon yıl arasında değişiyor.
MTA'nın verilerine göre, Malatya'da da diri fay hatları bulunmaktadır. Bu fay hatlarından biri, Akçadağ ilçesinden geçerek Malatya'ya ulaşmaktadır. Ayrıca, Malatya'ya en yakın diri fay hatları ise Adıyaman Gölbaşı, Elazığ'da Palu ve Sivrice, Bingöl'de ise Karlıova ve Yedisu ilçelerinden geçmektedir.
Gölbaşı (Adıyaman) – Türkoğlu (Kahramanmaraş) Arası: DAFS'nin Gölbaşı doğusunda, Perveri (Harmanlı) ile Türkoğlu arasında yer alan yaklaşık 90 km uzunlukta, K55D genel gidişli birçok paralel kırıklardan oluşan bölümü, Gölbaşı-Türkoğlu segmenti olarak adlandırılmıştır (Şaroğlu vd. 1987).
İlgili 41 soru bulundu
Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesi Ozan Mahallesi mevkiinde dağların arasında oluşan ve metrelerce uzayan fay kırığı havadan görüntülendi. Fay kırığı nedeniyle mahalleye çıkan bir yol kullanılamaz hale geldi.
Gölbaşı (Adıyaman) ilçesi yerleşim alanı, Doğu Anadolu Fay Zon'u (DAFZ) üzerinde yer almaktadır. Yoğun yerleşme ve DAFZ'u nedeniyle, deprem riski altında olan ilçenin, zemin özelliklerinin yapılaşmaya uygunluk açısından değerlendirilmesi gerekmektedir.
Açıklamanın devamında, "Malatya-Ovacık fayı yıllık 1.2mm kayma hızına sahiptir, atılım mesafesi ise 7 büyüklüğünde deprem üretecek seviyede olmadığı ölçülmüştür (TÜBİTAK 114Y580 Numaralı Proje'ye bakınız). Fayın uzunluğu temel alınarak depremin yaratacağı şiddet hesaplanamaz.
Son 2 gün içerisinde AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, Malatya'da Yeşilyurt merkezli 5.3 şiddetinde, Diyarbakır'ın Hani ilçesinde 4,2 büyüklüğünde Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde saat 4,5 büyüklüğünde Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof.
Ortalama 140 km uzunluğunda olduğu bilinen Malatya Ovacık fay hattının Malatya içerisindeki konumu ise özellikle Doğanşehir ilçesinde belirginleşir. Polat ve Dedeyazı mahallelerinden devam ederek, Akçadağ ilçesinin Büyükçimiş mahallesine kadar uzanır.
Malatya-Ovacık Fay Hattı: Orta Anadolu ova bölgesinde bulunan bu fay hattı, Erzincan'dan ayrılarak Malatya'nın Ovacık ilçesine kadar uzanmaktadır.
Malatya-Ovacık fayı, Ecemiş ve Sarız gibi yaşlı fay hatlarının 7 büyüklüğünde deprem üretme potansiyelinin düşük olduğu sonucuna varıldı. İlgili fay hatları kuvaterner sayılacak düzeyde ve son 2.6 milyon yıldır deprem üretmeyen faylar olarak biliniyor.
Emekli Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Mehmet Önal, Malatya-Ovacık fayı için bir tehlike olmadığını ancak Pütürge fayının bir kısmının kırılmadığını, sürekli deprem ürettiğini belirtti.
6 şubattan günümüz tarihine kadar Malatya-ovacık fay zonunun akçadağ segmentinin nurhaktan başlayıp doğanşehir dedeyazı köyüne kadar olan kısmında sürekli olarak artçı depremlerin meydana gelmesi bize bu 4 fay parçasının 6 şubatta kırıldığını göstermektedir.
Bilim Rehberi ekibinin raporuna göre, yıllık 1.2 milimetre kayma hızına sahip olan Malatya-Ovacık Fayı'nın atılım mesafesi, büyük çaplı bir deprem üretme potansiyeline sahip değil. Fayın uzunluğu temel alındığında depremin büyüklüğünü tahmin etmenin mümkün olmadığı ifade ediliyor.
MALATYA FAYI TOPLAM 220 KİLOMETRELİK BİR FAY
Yaklaşık 160 kilometre uzunluğunda bir fay. Sürgü'den başlıyor Kemaliye'ye kadar. Ovacık fayıyla birleşiyor ve toplam 220 kilometrelik bir fay.
Aylardır Malatya'da artçı depremler, 4 şiddetinin altına düşmedi. Bu da bize farklı sinyaller veriyor. Şu an tehlikeli olan fay hattı, Ovacık fayı.
Malatya için büyük tehlikenin Malatya Fayı ve devamında Ovacık Fayı olduğunu vurgulayan Aluçlu; ”Sürgü ile Kemaliye arası bir fay Malatya Fayı. 7,0 ile 7,2 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeline sahip.
6 Şubat sonrası uzmanların deprem beklediği yerlerden biri olan Bingöl- Karlıova'nın, hasarlı yapıların da fazlalığından dolayı olası bir depremde Malatya'yı etkileyeceği belirtiliyor.
Bu neotektonik bölgelerden birisi de Malatya-O- vacık Fay Zonu'nu içerisinde bulunduran Orta Anadolu Ova Bölgesidir. Erzincan çek-ayır havzasının doğusundan ayrılan sol yönlü doğrultu atımlı Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun top- lam uzunluğu 240km. dir.
Yer bilimci Prof. Dr. Mehmet Önal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada:"6 Şubat 2023 7.6 büyüklüğündeki depremden sonra, artçı deprem verilerine göre, Çöşnük Fayının Doğanşehir'den Malatya merkezine kadar kırıldığı artık kesindir. ABD, Rusya ve Türkiye'deki yayınlarımda Çöşnük fayından bahsetmiştim.
Sançar vd. (2019), geometrik özelliklerini gözeterek MF'yi toplam 5 segment altında sınıflandırmıştır (FS1-5; Şekil 2a).
İl risk azaltma planında yer alan bilgiye göre Adıyaman'da fay hattı bulunuyor.
Doğu Anadolu fay zonu, Türkiye'nin en tehlikeli zonlardan biri. Oradan itibaren Sincik, Gölbaşı, Türkoğlu ve Hatay segmentlerinin sismik boşluk olarak beklediğini, buralarda tedbir alınması gerektiğini vurguladık. Maalesef şu anda Gölbaşı-Türkoğlu boşluğu doldu, yani segmenti kırıldı.
Deprem bölgeleri haritası incelendiğinde Depremin merkez üstü II. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Bu büyüklükte bir depremin hasara ve can kaybına neden olması beklenmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri