Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü. Bir de Malatya fayı var, Malatya'nın batısında. Bir de Pülümür'den giden Ovacık fayımız var. Bu fayların hepsi aktif faylar" dedi.
Özgür, yaptığı incelemeler sonucunda Ovacık fay hattının büyük bir deprem yaratacağını ve bu depremin yakın zamanda yaşanabileceğini söyledi.
Depremin büyüklüğü kaç olacak? Yer bilimci Baturhan Öğüt, yeni bir olası deprem için Malatya-Ovacık arasındaki bölgeye dikkat çekti. Öğüt, Malatya-Ovacık bölgesini işaret ederek, "6 Şubat depremin Çardak-Sürgü Fayı kırılıp 7,6 büyüklüğünde deprem üretirken Malatya fay zonunun bir kısmı (3-parça) kırılmış olabilir.
3 Mart 1893 tarihinde meydana gelen deprem, Mamuretülaziz vilayetinin tamamını ve bu vilayete komşu bazı yerleşim birimlerini etkilemekle birlikte asıl yıkıcı etkisini Malatya sancak merkezi ile bu sancağa bağlı olan Hısnımansur (Adıyaman), Kâhta, Behisni (Besni) ve Akçadağ kazaları ile köylerinde göstermiş, birçok ...
İlgili 40 soru bulundu
Bu neotektonik bölgelerden birisi de Malatya-O- vacık Fay Zonu'nu içerisinde bulunduran Orta Anadolu Ova Bölgesidir. Erzincan çek-ayır havzasının doğusundan ayrılan sol yönlü doğrultu atımlı Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun top- lam uzunluğu 240km. dir.
“Malatya Fayı Kırıldığında 7.4 Büyüklüğünde Bir Deprem Üretebilir” | Prof. Dr. Volkan Karabacak - YouTube.
Ortalama 140 km uzunluğunda olduğu bilinen Malatya Ovacık fay hattının Malatya içerisindeki konumu ise özellikle Doğanşehir ilçesinde belirginleşir. Polat ve Dedeyazı mahallelerinden devam ederek, Akçadağ ilçesinin Büyükçimiş mahallesine kadar uzanır.
Kuş uçuşu Malatya'ya 40-50 kilometre bir mesafede bulunuyor. Büyüklüğünü söyleyemem, bu doğru olmaz. Yani 5 veya 6 civarında olabilir. Çok büyük bir deprem üretmez.”
Yaklaşık 250 kilometre uzunluğunda ki faylar kırıldı. Bazı yerlerde 3 metre bazı yerlerde de 8 metreye kadar olan atımlar meydana geldi. Anadolu güneybatıya doğru kaydı. Bölge dengesizleşti, Konya'nın doğusundan itibaren Kayseri, Sivas ve Malatya'da bölgelerindeki küçük aktif fayların enerjileri yükseldi.
Bu tür depremler sismolojik olarak olmuştur, içeride küçük bir fay oluşmuştur. Bunun yeryüzünde izi olmadığı için bize göre bu gayet normaldir.” Büyük depremler sonrası bölgede artçıların en az iki yıl süreceğini ve zaman zaman da 6 civarına kadar erişebileceğini hatırlatan Prof. Dr.
1939 Erzincan depremi veya Büyük Erzincan Depremi, 27 Aralık 1939 tarihinde merkez üssü Erzincan olan 7,9 Ms büyüklüğünde gerçekleşen deprem.
Öğüt, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; "Sevgili malatyalılar. Malatya 6 şubatta çardak-nurhak-çöşnük fay parçaları ve akçadağ segmentinin bir kısmı kırılıp 7,6 büyüklüğünde depremin oluşması sonucunda ana depremini yaşamıştır.
MALATYA'DAN FAY HATTI GEÇİYOR MU? Malatya'yı olası depremlerden etkileyecek üç büyük fay hattı mevcuttur. Bunlar; Doğu Anadolu Fay hattı, Malatya-Ovacık fay hattı, Çöşnük fay hattı. Şurada Paylaş!
Ülkemizin çoğu yerleşimleri gibi Osmaniye de diri fay üzerinde yer alan ve deprem tehdidi altında yaşayan bir ilimizdir.
Malatya sulama kanalının Beydağı tarafı yani güneydoğu, kuzeydoğu kesimlerinin zemini sağlam.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde büyük kayıp yaşayan Malatya, bundan 130 yıl önce, 1893 yılında yine bir Şubat ayında, tarihçilerin büyüklüğünü 7.1, şiddetini de 10 olarak yazdığı büyük bir deprem yaşamıştı.
Haber Merkezi – Malatya'da meydana gelen 2 depremle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, “AFAD'ın Battalgazi olarak verdiği yerlerin doğru olmadığı kanaatindeyim. Bu depremlerin 6 Şubat depremlerinin artçısı olarak kabul edebiliriz” dedi.
Malatya'yı olası deprem açısından etkileyebilecek üç büyük fay söz konusudur. Birincisi Doğu Anadolu Fay hattı. İkincisi Sürgü'den Akçadağ'ın kenarından Ovacık'a kadar giden Malatya-Ovacık Fay hattı. Üçüncüsü ise Çöşnük Fayıdır.
Malatya'da son durum: Depremin etki alanındaki en soğuk şehirde ölü sayısı bini aştı Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremden en fazla etkilenen illerden biri yaklaşık 200 kilometre kuzey doğuda bulunan Malatya. Şehirde hasar gören ve yıkılan çok sayıda bina var.
240 km uzunluğundaki Malatya Ovacık Fay Zonu (MOFZ), Anadolu Bloku içerisindeki KD doğrultulu sol yanal deformasyon kuşaklarından biridir.
Malatya deprem bölgesi olarak kabul edilen ve 2. derece risk gözetilen şehirler arasında yer alıyor. Malatya deprem hususunda bu anlamda en çok tehlike arz eden ilk grubun altında yer alsa da aslında bu durum bile azımsanacak bir görünüm değil.
Alınan bilgiye göre, Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde, 15 haneden oluşan bir mezra, heyelanla birlikte adeta haritadan silindi.
Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, Malatya kent merkezi, Doğanşehir ve Akçadağ ilçeleri ile kırsal mahallelerde büyük yıkıma yol açtı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri