Karesi Beyliği, komşusu olan Osmanoğulları Beyliği'nin genişlemesiyle bu beyliğe katılmıştır. Böylece Osmanlı hakimiyetine katılan ilk beylik olmuştur.
Osmanlı Devleti'ne katılan ilk Türk beyliği Karesioğulları'dır. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde Oğuz boyları, Anadolu'nun batı kesimine yerleşmişlerdir. Bu boylar, Uç Beylikler olarak bilinmektedir. Görevleri ise devletin sınırlarını korumaktır.
1080 yılında Ahmet Gazi tarafından kurulan Danişmendliler Beyliği, yaklaşık 100 yıl boyunca Anadolu'da hüküm sürmüştür. Anadolu Selçuklu Devletine katılan ilk beylik olan Danişmendliler'in başkenti önce Niksar, sonra Sivas olmuştur.
Saltukoğulları: Erzurum ve civarında, Ebu Kasım tarafından kurulan Saltukoğulları, Anadolu'da kurulan ilk Türk beyliğidir. 1200'lü yıllarda Süleyman Şah tarafından yıkılmaktan kurtulamamışlardır.
Ramazanoğulları Beyliği, Misis ve Adana yöresinde kurulmuş bir Anadolu beyliğidir. 1352 yılında kurulan beylik 1514 yılında kısmen, 1608 yılında tam anlamıyla Osmanlı Devleti hâkimiyetine girmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
Ancak Osmanlı Sultanı Fatih, yanında bulundurduğu Şahbudak Bey'in kardeşi Alaüddevle Bozkurt Bey'e destek vererek Onun Dulkadir Beyliği'ni 1480'de ele geçirmesini sağladı.
Beyliğin kurucusu Zeyneddin Karaca Bey'dir. Dulkadiroğulları Beyliği, Osmanlıların Anadolu'da kendilerine kattıkları son beyliktir. Kırşehir-Bozok-Kayseri-Pınarbaşı, Elbistan, Harput-Maraş-Kadirli-Antep gibi geniş bir alanda hâkimiyet sürmüştür.
Ebul Kasım tarafından kurulan Saltuklular; Erzurum, Kars ve Bayburt civarında hüküm sürmüştür. Anadolu'da kurulan ilk Türk beyliği olma özelliğini taşıyan Saltuklular, Anadolu Selçuklu Devleti tarafından yıkılmışlardır. Mengücek Gazi tarafından Erzincan ile Divriği de kurulmuştur.
Anadolunun Türkleşmesinde ve Büyük Selçuklu devletinin kuruluşunda büyük rolleri olan İlk Türk beylikleri 1071 Malazgirt Savaşı'nın hemen akabinde Sultan Alp Arslan tarafından Anadolu'nun fethiyle görevlendirilen komutanlar tarafından kurulmuştur.
Bu zaferin ardından Os- manlılar Orta Anadolu'da üstünlük kurarlarken, 1389 yılında gerçekleşen I. Ko- sova Savaşı'nda Karamanoğulları ile birlikte diğer bütün Anadolu Beylikleri Osmanlıların yanında yer aldılar (İnalcık, 1997: 293; Emecen, 2001: 45).
Baycu Noyan kumandasındaki Moğol ordusu ile karşılaşan Anadolu Selçuklu kuvvetleri, öncü birlikler arasında meydana gelen ilk çarpışmanın ardından dağılmış, baştan beri hatalı kararlar veren Sultan II. Gıyâseddin Keyhüsrev de aynı şekilde davranıp savaş meydanını terk edince, Moğol ordusu kolay bir zafer kazanmıştır.
Osmanlı İmparatorluğu 29 eyaletten ve özerklik tanınmış olan Boğdan, Erdel ve Eflak prensliklerinden oluşmaktaydı. Osmanlı Devleti, zaman zaman deniz aşırı topraklarda da söz sahibi olmuştur.
Saltuklu Beyliği (Saltuklular, Saltukoğulları) (1092-1202) Malazgirt Meydan Muharebesinden sonra Erzurum ve civarında kurulan beyliktir.
Osmanlı Beyliği; Ertuğrul Gazi'nin vefatı ardından, Kayıların başına geçen oğlu Osman Gazi tarafından 1299 yılında kurulmuştur. 27 sene boyunca devlete hükümdarlık yapan Osman Gazi; Osmanlı Beyliği'nin ilk hükümdarıdır.
Osmanlılardan Önce Onlar Vardı: Türkiye Selçukluları
Karamanoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti yıkılmadan önce Nureddin Bey tarafından temelleri atılan ve Kerimüddin Karaman Bey tarafından kurulan Larende merkezli beyliktir.
Selçuklu Hanedanı'ndan olan Kutalmış oğlu Süleyman Şah, Marmara Bölgesi'ndeki askeri faaliyetleri sonunda İznik'i alarak 1075 yılında Anadolu Selçuklu Devleti'ni kurmuştur.
Anadolu Beylikleri. Birinci Anadolu Beylikleri, Malazgirt Savaşı'ndan sonra kurulmuş olan ve Anadolu Selçuklu Devleti'nin çoğunu hâkimiyetine almasına kadar hüküm süren beyliklerdir. Bu beylikler 11 tanedir.
I. Murat döneminde bazı toprakları (Simav, Emet, Tavşanlı ve çevresi) çeyiz olarak Osmanlılara verildi. Ankara Savaşı'ndan sonra yeniden kurulurken, 1428 yılında II. Yakub Bey memleketini kız kardeşinin torunu II. Murad'a vasiyet ederek vefatını müteakip Germiyanoğulları beyliği, Osmanlılara katıldı.
Diğer taraftan Dulkadirli Beyliği topraklarında önemli miktarda Alevi, Türkmen yaşamaktaydı. Hatta, Safevi Devleti'nin kurucusu Şah (Şeyh) İsmail 1500'de İran'dan Erzincan'a gelip Anadolulu taraftarlarını davet ettiğinde kendisine katılan önemli guruplardan birisi de Alevi olan “Dulkadirli Türkmenleri” idi.
1298-1522 yılları arasında Anadolu'nun güneyinde, Elbistan merkez olmak üzere kurulmuş bir Türkmen devletidir. Dulkadiroğulları Oğuzlar'ın Bozok kolundan, Yıldız Han soyundan, Avşar, Beydilli, Kargın boyundandır.
Dulkadiroğlu, Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinin bir ilçesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri