Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 5,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Battalgazi olan 5,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin, saat 17.46'da 6,99 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.
Dış Merkez (Episantr veya Merkez Üssü): Odak noktasına en yakın olan yer üzerindeki noktadır. Burası aynı zamanda depremin en çok hasar yaptığı veya en kuvvetli olarak hissedildiği noktadır.
Haber Merkezi – Malatya'da meydana gelen 2 depremle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, “AFAD'ın Battalgazi olarak verdiği yerlerin doğru olmadığı kanaatindeyim. Bu depremlerin 6 Şubat depremlerinin artçısı olarak kabul edebiliriz” dedi.
Depremler paniğe neden oldu
Malatya'nın Battalgazi ilçesi merkezli 3 dakika arayla yaşanan 2 deprem kentte ve depremin hissedildiği illerde paniğe neden oldu. Battalgazi'de 17.46'da 5,2, 17.49'da 4,7 büyüklüğünde kaydedilen depremler, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman ve Kilis'te de hissedildi.
Halkımıza tekrar geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum." ifadelerini kullandı. NTV yayınına telefonla bağlanan Malatya Valisi Hulusi Şahin, tüm Malatyalılara geçmiş olsun dileklerini ileterek, "Şu ana kadar Battalgazi ilçesindeki 1 metruk binada yıkım oldu.
İlgili 39 soru bulundu
Deprem. 5 Mayıs 1986 tarihinde yerel saatle 06.35'te merkez üssü Malatya'nın Doğanşehir ilçesine yakın bir yerde 6,1 Mw büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremden sonra yaşanan artçı depremler genelde küçüktü ancak hemen 1 ay sonra 6 Haziran'da 5,8 Mw büyüklüğünde bir artçı gerçekleşti.
Malatya'yı olası deprem açısından etkileyebilecek üç büyük fay söz konusudur. Birincisi Doğu Anadolu Fay hattı. İkincisi Sürgü'den Akçadağ'ın kenarından Ovacık'a kadar giden Malatya-Ovacık Fay hattı. Üçüncüsü ise Çöşnük Fayıdır.
Malatya'da meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki deprem endişe yarattı. Uzmanlara göre deprem, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından görülmesi olağan artçı sarsıntılardan biri... Depremin meydana geldiği fayın haritada yer almaması ise yeryüzünde iz bırakacak kadar büyük bir sarsıntıya sebep olmamasına bağlanıyor.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Malatya'nın Pütürge ilçesinde saat 10.36'da 4,5 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin, 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.
Bir de Malatya fayı var, Malatya'nın batısında. Bir de Pülümür'den giden Ovacık fayımız var. Bu fayların hepsi aktif faylar.
Fay zonunun Ovacık bölümünde yapılan hareket hızı çalışmaları fayın 3 mm/yıl hız ile hareket ettiğini göstermektedir. Malatya bölümünde yapılan çalışmalar ise fay üzerinde son on bin yıl içerisinde dört büyük deprem meydana geldiğini ve en son depremin günümüzde yaklaşık olarak 2430 sene önce oluştuğunu göstermektedir.
Naci Görür, depremlerin 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin neden olduğu artçılardan olduğunu ve bölgedeki artçıların devam edeceğini belirtti. Görür, Malatya'daki depremin ise Doğu Anadolu fayı üzerinden gelmediğini belirterek, “yeni bir fay” uyarısında bulundu.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur.
Mercalli şiddet ölçeği, bir depremin şiddetini ölçmek için kullanılan ölçektir. Depremin yeryüzüne, insanlara, cisimlere, ve yapılara olan etkisini I ile XII arasında bir ölçek ile nicelendirir; I hissedilmez, XII ise tam yıkım demektir.
Bunlara bağlı çok sayıda faylar var. 6 Şubatta meydana gelen bu iki deprem bölgenin hareketli olmasına neden oldu. Doğu'da Elazığ ve Malatya'nın Pütürge ilçesine kadar olan kısımlar kırıldı.
Depremde, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. AFAD'dan yapılan açıklamada, “Malatya ilimizin Pütürge ilçesinde saat 10.36'da meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir.
2020 Elazığ depremi, 24 Ocak 2020 tarihinde yerel saatle 20.55'te Türkiye'nin Elazığ ilinde meydana gelen ve başta Elazığ ve Malatya olmak üzere tüm Doğu Anadolu Bölgesini etkisi altına alan merkez üssü Elazığ'nın Sivrice ilçesine bağlı Çevrimtaş köyü olan ve yaklaşık 22 saniye kadar süren deprem.
Malatya sulama kanalının Beydağı tarafı yani güneydoğu, kuzeydoğu kesimlerinin zemini sağlam.
Doğu Anadolu fay hattının bu şehirlerden geçerek, daha sonra Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu fay hattı ile birleştiği de ayrıca bilinir. Öte yandan bu fay hattının Malatya fayı üzerindeki etkisi ise özellikle şehrin kuzey ve kuzey batı yönlerinden tehlike arz eder.
Orta Anadolu'ya geldiğimiz zaman onlara kıta içi faylar diyoruz. Bunlar da genellikle 3000-5000-10000 yıl arasında deprem üretiyor. Mesela Tuz Gölü Ecemiş fayı, Sarız fayı gibi faylar ya da Malatya fayı 3000'in üzerinde yıl aralıklarla 6.5-7 biraz geçen depremler üretiyor.
Depremde ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı yok. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Estitüsü'nden alınan bilgiye göre, Malatya'nın Pütürge İlçesi'nde saat 04.48'de 5.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Malatya sancak merkezinde oluşturulan Komisyon-ı Mahsus aracılığıyla fakir afetzedelerin beslenme ve barınma ihtiyaçları giderilmiş, ayrıca kalıcı barınakların yapılması için paralar dağıtılmıştır.
AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi. Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde saat 16.39 ve 16.40'ta peş peşe iki deprem meydana geldi. Ardından saat 18.18'te 4,2 büyüklüğünde üçüncü bir deprem daha oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 16.39'daki depremin büyüklüğünü 4,8 olarak açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri