Yaprak sarmasında bulgur çok tercih edilmez. Pirinçle hazırlayacağınız iç harçlarda da kırık pirinç kullanın ve pirinci mutlaka önden yıkayıp fazla suyunu süzdürün. Bu şekilde pirinçlerin sert kalmasını engellemiş olursunuz.
Yapraklar kaynayan suda rengi dönünceye kadar haşlanır ve soğumaya bırakılır. Pirinçler süzgeçte yıkanır ve süzülmeye bırakılır. (Ben evde osmancık pirinç olmadığı için baldo pirinç kullandım) Bir tavaya 5 yemek kaşığı zeytinyağı konur. Soğan ve sarımsaklar ince ince doğranır ve pembeleşinceye kadar kavrulur.
1 kg taze yaprak. 3-4 adet kuru soğan(bol soğanlı güzel oluyor) 2 su bardağı pirinç
Genellikle asma yaprağı ve kırık pirinç ile hazırlanan yaprak sarma, Osmanlı mutfağından miras kalan yemekler arasındadır.
Sarmalarınızın daha parlak görünmesini istiyorsanız, üstüne biraz zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Limon dilimlerini eklemek de olmazsa olmazlar arasındadır. Tüm sarmaları dizdikten sonra üzerini kapamak için tekrar kullanmadığınız yapraklardan faydalanın. Bu yöntem, sarmaların kararma ihtimalini ortadan kaldırır.
İlgili 37 soru bulundu
Salamura yaprak kullanacaksanız yaprakları 1 gece önceden sıcak suyun içerisine koyup bekletmelisiniz. İç harcını hazırlarken kullandığınız yaprakların tuzluluk oranına mutlaka bakmalısınız. Yaprakların tuzu gitmedi ise iç harcına dengeleyecek şekilde tuz koymalı ya da hiç koymamalısınız.
Sarmış olduğunuz yaprakların üzerine isteğe bağlı olarak da zeytinyağı ya da limon ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı ve limon ekledikten sonra sarmaların üzerine hafif bir şekilde sıcak su ilave etmeniz gerekmektedir.
Baldo Pirinç
Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor.
Sarmanın püf noktaları:
İç harcınızdaki pirinç, bulgur gibi malzemeleri önce sıcak suda bekletirseniz nişastasından arınır ve sarmalar daha yumuşak olur. Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın.
Kırık pirinç tıpkı pilav ve çorbalarda kullanılan pirinçler gibidir. Tek farklı bir pirinç tanesi kadar düz ve uzun değildir. Baldo pirinçler arasında kırılan küçük pirinçlerin bir araya gelmesiyle oluşur.
Yarım su bardağı zeytinyağı 3 tane ortalama boyutlarda kuru soğan.
Limonu halka halka dilimledikten sonra sarmaların üzerine yerleştirin. Pişme esnasında açılmamaları için; üzerlerine düz bir servis tabağı kapatın. 1,5 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını da tencereye ekledikten sonra sarmaları, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişirin.
Zeytinyağlı sarmalar için tencereye sarmalar üzerine zeytinyağı, sıcak su ve limon koyulur. Etli sarmalarda ise tereyağı ve et suyu konulur. Sarma kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alınmalı ve yapraklar pişinceye kadar kısık ateşte pişmelidir.
"Pilavlık pirinç Baldo mu Osmancık mı olmalı?" diye düşünüyorsanız hemen yanıtlayalım: Her iki cins pirinç de pilavlık olarak kullanılıyor. İkisi arasında sadece pişirme farklı bulunuyor ve lezzet olarak birbirleri ile neredeyse aynı oluyor.
Basmati pirincinin en önemli farkı ise pişerken kendi boyutunun iki katına çıkabilen bir tür olmasıdır. Bu iki pirinç de ülkemizde en çok tüketilen pirinç türü olan baldoya kıyasla daha sağlıklıdır. Bunun sebebi ise glisemik indekslerinin daha düşük olmasıdır.
Kolay kıvam alması sebebi ile pilav yapımı için ideal bir üründür. Aynı zamanda da pırasa, sarma ve dolma gibi çeşitli sebze yemekleri için de tercih edilir. Yerli Osmancık pirinç çeşitleri yemeklere ek olarak bir de sütlaç gibi tatlıların yapımında kullanılır.
Pirinç, kıyma, kuru soğan, rendelenmiş domates, incecik kıyılmış maydanoz, domates ve biber salçası, nane, tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve ılık su ilavesiyle iç harcı hazırladıktan sonra damarlarını ezdiğiniz lahana yapraklarının içine aktararak sarın.
Öncelikle yapraklarımızı bol suda güzelce yıkayalım, ardından yarım kahve fincanı sirkeyi geniş bir kaba koyup suyla karıştıralım, yapraklarımızı içinde 20 dk falan bekletelim ki ilaç mikrop varsa alsın. Ben saramanında içini kavurarak yapanlardanım daha lezzetli oluyor sanki.
Eğer dolma yapmak istiyorsanız; basmati pirinç kullanabilirsiniz. Damaklarda uzun süre iz bırakan bol lezzetli dolmalar için aradığınız pirinç basmati olabilir.
Dolmalık pirinç yani diğer adıyla kırık pirinç, normal pirincin üretimi sırasında meydana gelen kırık tanelerin elekten geçmesiyle oluşur. Nişasta oranının düşük olmasından dolayı, dolma ve çorbalarda kullanımı uygun ve ekonomiktir.. Kalsiyum, B1 vitamini Niasin, fosfor, potasyum ve posa içerir.
Basmati pirinci çölyak hastaları için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Içerinde nişasta olmamasından dolayı oldukça kolay sindirilir ve şişkinlik yapmaz. Diğer pirinçler gibi basit karbonhidratlar içermez bu yüzden hem sağlılıklıdır hem de enerji verir. Basmati pirincinin iöinde magnezyum ve demir bulunmaktadır.
Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte yaklaşık 2,5 saat kadar pişiriyoruz. Suyu biter pişmez ise sıcak su ilavesi yapıyoruz. Pişmiş fakat suyu var ise altını hızlı açıp kapağını açıp hızlı bir şekilde kaynatıyoruz ve demlenmeye bırakıyoruz yaklaşık en az yarım saat dinlenmesi lazım. Enfes yumuşacık sarmalar hazır.
Sarmaya başlamadan önce de harcımıza nar ekşisi eklenir, iyice karıştırılır ve sarma işlemine geçilir. Sarmalar tencereye dik şekilde dizilir. Tencerenin üzerine kalan sumak suyu, biraz tuz, azıcık zeytinyağ ve severseniz sulandırılmış salça eklenir. Mümkün olduğunca sarmalar sumak suyunda pişmeli.
Şeker ve maydanoz hariç baharatlar eklenir. Bir iki karıştırmadan sonra üzerini geçmeyecek şekilde sıcak su eklenir ve tencerenin kapağı kapatılır. Suyu çekilene kadar pişirilir. Soğuduktan sonra küp şeker, ince kıyılmış maydanoz eklenir ve karıştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri