Nitekim bu savaştan sonra Anadolu Türk yurdu haline gelmiştir. Malazgirt Savaşı'nı anlayabilmek için savaşın meydana geldiği XI. yüzyılda Anadolu'nun siyasî, ekonomik, dinî ve sosyal durumuna bakmamız gerekmektedir. Çünkü dönem içerisinde Anadolu çeşitli milletleri barındıran bir yer konumundaydı.
11. yüzyıl - Vikipedi.
Oysaki 26 Ağustos 1071 tarihinde Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Bizans İmparatoru Romenos Diogenes'e karşı Malazgirt ovasında kazandığı zafer, yalnız Türk-İslâm ve Bizans tarihinde değil, dünya tarihi içinde bir dönüm noktası olmuş ve neticesi günümüze kadar gelmiştir.
Malazgirt Meydan Muharebesi, 26 Ağustos 1071 tarihinde Büyük Selçuklu İmparatorluğu hükümdarı Alp Arslan ile Bizans İmparatorluğu hükümdarı Romen Diyojen arasında gerçekleşen muharebedir.
MALAZGİRT ZAFERİ KAÇINCI YILI? 2021 yılında büyük zaferin 950. yılı kutlanacak.
İlgili 29 soru bulundu
Malazgirt Zaferi'nin 952. yılı etkinliklerle kutlanıyor I Özel Röportaj - 25 Ağustos 2023 - YouTube.
Bizans ordusu 200 bin askerle savaşa giriyor. Selçuklu ordusu ise yaklaşık 50 bin askerle. Malazgirt Muharebesi 26 Ağustos 1071 Cuma günü gerçekleşmiştir. Aynı gün geç saatlere kadar süren savaş, Selçukluların zaferiyle sonuçlanmıştır.
“HİLAL” TAKTİĞİ İLE GELEN ZAFER
Malazgirt Meydan Muharebesi, Sultan Alparslan'ın uyguladığı hilal taktiği sayesinde kazanıldı.
Savaş bölge coğrafi olarak da incelendiğinde, Ahlat'tan yola çıkan Selçuklu kuvvetleri ile onları Malazgirt Ovası'nda bekleyen Doğu Roma ordusu arasındaki ilk savaşların Ahlat – Malazgirt arasındaki engebeli alanlarda yapılmış olması kuvvetle muhtemeldir.
Miryokefalon (Myriokephalon) Muharebesi (Yurttutan Savaşı, Türkçe adlandırması: Düzbel Savaşı) Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan ile Bizans imparatoru I. Manuil arasında, Beyşehir Gölü yakınlarında yapılan savaştır. Anadolu'da Türk hakimiyetinin kabul edildiği savaştır.
Bizans İmparatorluğu'nun, doğusunda güçlenen Selçuklu tehdidini ortadan kaldırmak istemesi. Bizans İmparatorluğu'nda süren taht kavgalarını ve bozulan devlet düzenini Türklere karşı kazanılacak olan bir zaferle engelleme düşüncesi.
kitabının bir yerinde Türk ordusunun 600.000 askerden oluştuğunu söylerken başka bir yerinde Bizans ordusunun 600.000 kişiden Alparslan'ın ordusunun ise 400.000 kişiden oluştuğunu söylemiştir. Yine aynı kitabın başka bir yerinde Bizans askerlerini 200.000, Alparslan'ın ordusunu ise 15.000 kişi olarak yazmıştır.
Cuma namazında dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar; Sultan Alparslan, Selçuklular ve ümmetin zaferi için dua etti. Sultan Alparslan, Malazgirt Savaşı'nı cuma namazından sonra başlatmıştır.
20. yüzyıl - Vikipedi.
Bunları böyle söylüyoruz çünkü kullandığımız takvime göre 1. yüzyıl 1-100 yıllarını kapsıyor (0 yılı yok), 2. yüzyıl ise 101-200 yıllarını kapsıyor. Benzer şekilde MÖ 2. yüzyıl dediğimizde MÖ 200-101 yıllarını kastediyoruz.
Malazgirt Zaferi ile Anadolu'nun kapıları Türklere açılmıştı; Ahlat ise Anadolu'nun kapıları Türklere açıldıktan sonra Türklerin ilk yerleştiği şehir olarak anılıyor.
Malazgirt İlçesi Muş iline bağlı bir ilçe olup, yüzölçümü 1534 km²'dir. İlçenin Muş iline karayolu uzaklığı 137 km'dir ve Muş'a en uzak ilçesidir. Malazgirt ilçesi Doğu Anadolu Bölgesinde Van Gölünün kuzeyinde Muş İlinin en büyük ilçesidir. İran ile Türkiye arasındaki gümrük kapısı olan Kapıköy'e 156 km uzaklıktadır.
Amcası Tuğrul Bey'in yerine 1064 yılında Büyük Selçuklu Devleti'nin hükümdarlığına geçen Sultan Muhammed Alparslan, 42 yaşında elde ettiği büyük başarıyla Türklerin Anadolu'yu yurt edinmelerini sağladı.
Muş Malazgirt'te Bizans ordusunu bozguna uğratarak 1071'de Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan, devlet adamlığının yanında kahramanlığı, öngörüsü ve üstün savaş stratejileriyle ön plana çıktı.
Anadolu'yu Türklere karşı savunmak için tahta çıkıp büyük bir ordu topladı ama Malazgirt Meydan Muharebesi'nde Alparslan'a karşı başarısız olunca tahttan indirildi ve Bizans tarafından gözlerine mil çekildi. Gözlerine mil çekme işlemi çok kötü yapıldığı için öldü.
Alp Arslan (Farsça: آلپ ارسلان ; y. 1029 - 24 Kasım 1072), Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun ikinci sultanı olan ve Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişlerini ve mücadelesini yöneten askeri komutan ve hükümdardır.
Diğerleri ise Erciş, Ahlat ve Malazgirt'tir. Sultan Alparslan, bu teklifleri kabul etmeyerek Bizans İmparatoru'nu karşılamak üzere Malazgirt üzerine yola çıkmıştır. Sultan Alparslan, El-Bab-Menbic-Birecik-Urfa-Ahlat hattı üzerinden Malazgirt'e gelmiştir. 26 Ağustos günü savaş başlamıştır.
Türk tarihi açısında önemli bir yeri olan Malazgirt Savaşı (26 Ağustos 1071), Selçuklular ile Bizanslılar arasında vukua gelmiştir. Bu savaş Bizans İmparatorluğu'nu yıkılış sürecine sokarken Selçuklular için ise Anadolu'nun kapısı görevi görmüştür. Nitekim bu savaştan sonra Anadolu Türk yurdu haline gelmiştir.
Malazgirt Savaşı'nda Büyük Selçuklu İmparatorluğu, Miryokefalon Savaşı'nda ise Türkiye Selçuklu Devleti harp etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri