Malazgirt muharebesi Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan ile Bizans İmparatoru IV. Romen Diyojen arasında gerçekleşen muharebedir.
17 Eylül 1176 tarihinde başlayan ve üç gün süren Miryokefalon Savaşı'nın sonunda Bizans ordusu çok ağır kayıplar verdi ve Anadolu Selçuklu Devleti büyük bir zafer kazandı.
Sultan Alparslan komutasındaki şanlı ordumuzun, aziz milletimize 1071'de Anadolu topraklarının kapılarını açan Malazgirt Zaferiyle başlattığı kutlu yürüyüşü, 1176'da Sultan II. Kılıçarslan ve ordusu Miryokefalon Zaferiyle tamamlamış, bu eşsiz vatan topraklarının artık ebedi Türk yurdu olduğunu bu zaferle tescillemiştir ...
Miryokefalan Savaşı'nın Nedenleri ve Sonuçları
- Türkmenlerin Bizans topraklarına sürekli saldırılarda bulunması. - Bizans'ın Türkiye Selçuklularından Danişmentlilere ait olan bazı kaleleri ve de şehirleri istemesi. - Bizans'ın eski gücüne kavuşmak istemesi.
Malazgirt Meydan Muharebesi, 26 Ağustos 1071 tarihinde Büyük Selçuklu İmparatorluğu hükümdarı Alp Arslan ile Bizans İmparatorluğu hükümdarı Romen Diyojen arasında gerçekleşen muharebedir. Alp Arslan'ın kesin zaferi ile sonuçlanan bu muharebe, "Türklere Anadolu'nun kapılarını açan son muharebe" olarak bilinir.
İlgili 25 soru bulundu
Oysaki 26 Ağustos 1071 tarihinde Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Bizans İmparatoru Romenos Diogenes'e karşı Malazgirt ovasında kazandığı zafer, yalnız Türk-İslâm ve Bizans tarihinde değil, dünya tarihi içinde bir dönüm noktası olmuş ve neticesi günümüze kadar gelmiştir.
“Karabey'im atım değil, kardaşımdın…” Alparslan'ın atına büyük sevgisi!
MALAZGİRT SAVAŞININ SONUÇLARI
Bizans imparatorluğu savaşta bozguna uğradı, imparator IV . Diyojen bu savaşın sonunda Türklere esir düştü. Anadolu'nun kapıları Türklere tamamen açıldı. Anadolu'da fazla direnişle karşılaşmayan Türkler, Ege ve Marmara kıyılarına kadar ilerleyebildiler.
Miryokefalon (Myriokephalon) Muharebesi (Yurttutan Savaşı, Türkçe adlandırması: Düzbel Savaşı) Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan ile Bizans imparatoru I. Manuil arasında, Beyşehir Gölü yakınlarında yapılan savaştır.
Malazgirt savaşı sayesinde Anadolu un kapıları ilk defa Türklere açıldı. Yani 948 yıl boyunca yaşadığımız bu coğrafya ya yerleşmiş olduk. Miryokefelan Savaşı ise Miryokefalon Savaşı, özellikle Anadolu'nun Türkleşmesi açısından çok önemli bir dönüm noktası teşkil eder.
Pasinler Savaşı 18 Eylül 1048 tarihinde Büyük Selçuklular ile Bizans İmparatorluğu arasında yapılmıştır. Bu savaş Türkler ile Bizanslılar arasında yapılmış olan ilk muharebe olma özelliği taşımaktadır. Tarihte yapılmış en önemli savaşlardan biri olma özelliğine sahiptir.
17 Eylül 1176 tarihinde Miryokefalon Zaferi Bizans'a karşı elde edilerek Türklerin Anadolu'ya sahip olduğu düşüncesi güçlenmiştir. Bizans İmparatorluğu 2. Kılıçarslan'a karşı ağır kayıplar vermiştir. Miryokefalon Savaşı en önemli sonucu ise Anadolu'nun Türklerden geri alınamayacağı durumudur.
Miryokefalon Savaşı'nın yapıldığı yer 841 yıl sonra keşfedildi: Verilere göre Miryokefalon Savaşı Bağırsak Boğazı'nda yapılmış. Anadolu'nun Türk yurdu haline gelmesinde Malazgirt savaşından sonra ikinci büyük öneme sahip olan Miryokefalon Savaşı'nın yapıldığı yerin Konya'daki Bağırsak Boğazı olduğu açıklandı.
Malazgirt'te ordusundan 4 kat büyüklükteki Bizans ordusunu bozguna uğratarak 26 Ağustos 1071'de tarihin en şanlı zaferlerinden birini kazanan Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan, böylece Türklere Anadolu'nun kapılarını açtı.
Türk tarihi açısında önemli bir yeri olan Malazgirt Savaşı (26 Ağustos 1071), Selçuklular ile Bizanslılar arasında vukua gelmiştir. Bu savaş Bizans İmparatorluğu'nu yıkılış sürecine sokarken Selçuklular için ise Anadolu'nun kapısı görevi görmüştür. Nitekim bu savaştan sonra Anadolu Türk yurdu haline gelmiştir.
Türk tarihinde Anadolu'nun Türk yurdu olmasında dönüm noktasını oluşturan üç önemli savaş vardır. “Yurt açan” Malazgirt Savaşı, “Yurt tutan” Miryokefalon Savaşı”, “Yurt Kurtaran” Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Savaşı'dır.
Pasinler Savaşı'nın en önemli özelliği Türklerin Bizans İmparatorluğu'na karşı yapmış olduğu ilk savaş olmasıdır. Bu savaştan zaferle çıkan Büyük Selçuklu Devleti Doğu Anadolu'dan başlayarak Anadolu'yu denetimi altına almaya başlamıştır.
Bizans ordusu 200 bin askerle savaşa giriyor. Selçuklu ordusu ise yaklaşık 50 bin askerle. Malazgirt Muharebesi 26 Ağustos 1071 Cuma günü gerçekleşmiştir. Aynı gün geç saatlere kadar süren savaş, Selçukluların zaferiyle sonuçlanmıştır.
Bizanslılar,Ermeni, Gürcü, Süryani, Rum..
Gerideki kuvvetlere ise Diyojen'in üvey oğlu Andronikos komuta ediyordu. Buna karşılık Selçuklu Sultanı Alparslan'ın, yalnızca Müslüman Oğuz Türkleri'nden oluşan 50 bin kişilik ordusu vardı. Alparslan'ın ordusunda iyi silahlanmış 4 bin hassa askeri, 40 bin atlı ve bin kadar da gönüllü asker bulunuyordu.
Alparslan'ın ilk eşinin ismi Aka (dizide Akça), ikinci eşinin ismi ise Seferiye'dir. Alparslan'ın çocukları kimdir? Alparslan'ın çocuklarının isimleri Muizzeddin Melikşah, Tacüddevle Tutuş, İzzeddin Arslan Argun, Böri Bars, Tuğrul, Ayaz, Togan, Arslan, Tekiş, Ayşe, Züleyha ve Fülane Hatun'dur.
Bu fethi neticesinde Abbasi Halifesi Kaim bin Emrillah, Sultan'a "Ebu'-Feth" (Fetihlerin babası) lakabını vermiştir (1064). 1065 yılı sonlarında Üst-yurd ve Mangışlak taraflarına bir sefer düzenledi.
Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun ikinci sultanı Sultan Alparslan'ın eşi Seferiye Hatun sonraki Sultan Melikşah ile Melik Tutuş, Arslan Argun, Melik Tekiş, Züleyha Hatun, Fülane Hatun ve Ayşe Hatun'un annesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri