Maliye bölümünden mezun olan aday, kendi tercih edeceği mesleğe göre alan sınavına veya sadece lisans sınavına hazırlanabilir. Adaylar, lisans sınavı oturumuna girip elde ettiği KPSS P3 puanı ile merkezi atamalara başvuru yapabilirler.
Bölüm mezunları mezuniyet sonrasında maliyeci, ekonomist, muhasebe uzmanı, veri analiz uzmanı, mali danışman, mali denetimci, sigorta uzmanı, serbest mali müşavir, yeminli mali müşavir pozisyonlarında çalışma hakkını kazanır.
Maliye Bölümü mezunları, kamu sektörü, özel sektör veya finansal kuruluşlarda çeşitli iş fırsatlarına sahiptir. Mezunlar, genellikle şu alanlarda iş yaparlar: Devlet Kurumları: Maliye bakanlıkları, vergi daireleri, bütçe ve planlama birimleri gibi kamu kurumlarında maliye uzmanı veya yönetici olarak çalışabilirler.
Maliye bölümü öğrencileri iktisadi alanlarda geliştirdiği gibi hukuk alanında da bilgi sahibi yaparak çalışma yelpazesinin geniş olmasını sağlamaktadır. Maliye bölümü mezunu olan kişiler hem özel sektörde hem de kamuda iş bulabilmektedirler.
Bu bölümde öğrenciler, kamu harcamaları, vergilendirme, bütçe yönetimi, para politikası, finansal piyasalar, yatırım yönetimi ve risk yönetimi gibi konuları öğrenirler.Maliye mezunları, finans sektöründe, devlet kurumlarında, özel sektörde ve uluslararası kuruluşlarda çalışabilirler.
İlgili 44 soru bulundu
Muhasebe Elemanı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Muhasebe Elemanı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 17.500 TL civarındadır.
Bankalarda çalışan maliye bölümünü bitirenlerin maaşları ise asgari ücretten yüksektir. Ancak, bir devlet memur olarak görev yapan uzman ya da müfettiş kadar değildir. Şuan için özellikle üniversite mezunları arasında işsizlik yüksek.
Özellikle banka müfettişliği ve serbest muhasebecilik bunlar arasında en fazla görülenlerdir. Bölüm mezunları, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında Sosyal Güvenlik Kurumunda ve diğer kamu hastaneleri ve kuruluşlarında uzman yardımcısı ve yönetici adayları olarak istihdam edilmektedir.
Kamu kesiminde Maliye müfettişliği, hesap uzmanlığı, kontrolörlük; Hazine Müsteşarlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığında uzmanlık, kamu ve özel bankalarda müfettişlik; özel kesimde ise şirketler, vergi müfettişliği, mali müşavirlik ve serbest muhasebecilik, mali müşavirlik, belli başlı iş alanlarıdır.
Evet.Muhasebe,işletme ve ilgili bölüm mezunları yapabilir.
Maliye bölümünü bitiren mezun adaylar, Çift yıllarda (2024, 2026 vs.) B (LİSANS SINAVI) grubu memurluklara. Hem çift hem de tek yıllarda ise A (ALAN SINAVI) grubu mesleklerine girebilmek için bu oturuma katılım zorunluluğu bulunmaktadır.
Maliye Bölümü Mezunları Nasıl Memur Olur? Maliye bölümü mezunları için bir diğer alternatif, kamu personeli seçme sınavından aldıkları KPSS P3 puanı ile düz memur olarak atanmaktır. Çift yıllarda yapılan kamu personeli seçme sınavından alınan KPSS P3 puanı ile memur olarak atanmak mümkündür.
Bu bölümler; İşletme, Kamu Yönetimi, İktisat, Maliye ve Yönetim Bilişim Sistemleridir. Bu bölümlerden mezun olan kişiler Pedogojik Formasyon Eğitimi alarak öğretmenlik yapabilirler.
Maliye Bölümü mezunlarının 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesine göre, KPSS şartı olmadan, belediyelerde ekonomist kadro unvanı ile sözleşmeli personel olarak çalıştırılabileceğini söyleyebiliriz…
Bilindiği gibi iktisat kıt kaynaklar ile bireysel ihtiyaçların nasıl karşılanacağını incelerken, maliye ise kıt kaynaklarla toplumsal ihtiyaçların karşılanmasını incelemektedir.
Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Sigortacılık bölümleri direkt olarak mesleğe yönelik eğitimleri almanızı sağlıyor. Bu bölümlere ek olarak; İktisat, İşletme, Ekonomi, Maliye ve Kamu Yönetimi gibi idari bilimler fakülteleri de bankacılık sektörü için mezun veriyor.
Cevap: Öğrencilerimiz mezun olmak için 40 iş günü staj yapmakla yükümlüdürler. Stajlar staj komisyonlarınca uygun görülen özel ve kamu sektöründeki işletmelerin muhasebe departmanlarında ve bağımsız müşavirlik firmalarında yapılabilir.
Fakültemiz Bölümlerinde staj zorunlu değildir. Öğrencilerimiz istedikleri takdirde alanları ile ilgili Kamu Kurumu ve Özel işletmelerde bilgi ve becerilerini artırmak amacıyla isteğe bağlı olarak staj yapabilmektedirler.
eleman.net verilerine göre, Mali İşler Müdürü 2023 yılında ortalama 59.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Mali İşler Müdürü , Temmuz 2023 yılında ortalama 59.500 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 49.280 TL maaş alıyordu.
İktisat mezunları, birçok farklı alanda çalışabilirler. Bankacılık, finans, sigorta, muhasebe, hükümet, özel sektör, araştırma ve danışmanlık firmaları gibi birçok sektörde iş bulabilirler. Özellikle, ekonomik analiz, risk yönetimi, finansal planlama ve politika analizi gibi alanlarda uzmanlaşabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri