2) Sosyal Çalışmacı (4/B) pozisyonuna atanabilmek için; a) Sosyal Hizmet, Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetler lisans programlarının birinden mezun olmak, b) 2022 yılı KPSS B grubu (KPSS) P3 puan türünden geçerli en az 60 puanı olmak.
KPSS 2023/5 Sağlık Bakanlığı Sözleşmeli Personel Alımı Sosyal Çalışmacı Kadroları Sağlık Bakanlığı tarafından açılan toplam 31 bin 600 kontenjan için tercih alınacağı duyuruldu. Bu kadrolardan sadece ve sadece 91'i yani %0,29'u sosyal çalışmacı kadrosudur.
Sosyal hizmet bölümü atamaları çift yıllarda yapılan KPSS B grubu sınavının P3 puan türüyle gerçekleşmektedir. Sınav puanının geçerlilik süresi 2 yıl olmakla birlikte B grubu atamaları ''merkezi atama'' ve ''kurumsal atama'' olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleşmektedir.
Ön lisans mezunları sosyal çalışmacı kadrolarına atanamamaktadır. Lisans mezunları Sosyal hizmet uzmanı (sosyal Çalışmacı) unvanının alırken önlisans mezunları sosyal tekniker, sosyal yardımcı vb unvanları almaktadır.
2) Sosyal Çalışmacı (4/B) pozisyonuna atanabilmek için; a) Sosyal Hizmet, Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetler lisans programlarının birinden mezun olmak, b) 2022 yılı KPSS B grubu (KPSS) P3 puan türünden geçerli en az 60 puanı olmak.
İlgili 38 soru bulundu
Üniversite mezunları arasında en yüksek işsizlik oranı yüzde 27.1 ile sosyal hizmetler bölümlerinden mezun olanlarda görüldü.
Merkezi Atama/ Merkezi Yerleştirme
Bu atama türü KPSS'ye bağlı asıl atama olup Türkiye genelinde bulunan tüm kamu kurumlarının personel taleplerinin toplanıp liste haline getirilerek gerçekleştirilmektedir. Atamalar Devlet Personel Başkanlığı tarafından sene başında belirlenen aylara bağlı olarak sağlanmaktadır.
Kreş, engelli bakım merkezleri, huzurevleri, kadın sığınmaevleri, gençlik merkezleri gibi sosyal hizmet kuruluşlarında çalışırlar. Sosyal yardım birimlerinde çalışırlar. Engellilerle ve yaşlılarla, onların aktif ve engelsiz yaşayabilmeleri için her düzlemde çalışmalar yaparlar.
Daha deneyimli bir sosyal hizmet uzmanının maaşı ise 30.000 TL'ye kadar çıkabilir. Ayrıca, sosyal hizmet uzmanları için devlet tarafından belirlenmiş bir asgari ücret uygulaması da vardır. 2023 yılı itibariyle, sosyal hizmet uzmanları için belirlenen brüt asgari ücret tutarı 14.668 TL'dir.
Sosyal Hizmetler Bölümünün eğitimi iki farklı tercih seçeneği sunar. Bunlardan biri 2 yıllık ön lisans diğeri ise 4 yıllık lisans eğitimidir. Türkçe eğitim verilen bölümün lisans programlarının bazılarında İngilizce hazırlık sınıfı da yer almaktadır. Sosyal Hizmetler taban puanı farklılık gösterebilir.
ekpss puanıyla atamalarda puan vardır. mülakat yoktur.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı taşra teşkilatı sosyal hizmet kuruluşlarının meslek ve destek personeli ihtiyacını karşılamak amacıyla 2bin 431 personel alımı yapılacak. Adaylar, KPSS puan üstünlüğü esasına göre, mülakatsız bir şekilde tercih ettiği pozisyonlara yerleştirilecek.
Sosyal Hizmet eğitimi 1961 yılında Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığına bağlı olarak kurulan Sosyal Hizmetler Akademisiyle başlamış ve ilk mezunlar 1965 den günümüze değin sağlık çalışanı olarak hizmet vermişlerdir.
Bu anlamda sosyal hizmet mesleği, sağlık alanında çalışan önemli mesleklerden biri olarak ifade edilebilir.
Sosyal Çalışmacı / Sosyal Hizmet Uzmanı
Hastaneye başvuran hastaların sorunlarını tespit eden, sorunlarıyla ilgili sosyal hizmet müdahalesini planlayan ve uygulayan üniversitelerin dört yıllık sosyal hizmet bölümlerinden mezun sağlık personelidir.
c) Sosyal Çalışmacı kadrosuna atanabilmek için; Sosyal Hizmet veya Sosyal Hizmetler lisans bölümlerinin birinden mezun olmak, 4. Diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış olmak kaydıyla yabancı üniversitelerin yukarıda belirtilen bölümlerinden mezun olmak.
Sosyal Hizmet Uzmanı Olmak İçin Gerekenler
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültesi sosyal hizmetler yüksekokulunu kazanan ve dört yıllık eğitim sonucu başarı ile mezun olanlar sosyal hizmet uzmanı olarak görev yapabilir. İlgili bölüme girebilmek için üniversite sınavına girerek yeterli puanı almak gerekir.
Sosyal Hizmetler mezunları, sosyal hizmet kuruluşlarında, çocuk koruma birimlerinde, huzurevlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde veya danışmanlık merkezlerinde istihdam edilebilirler. Bireylerin ve toplumun yaşadığı sosyal sorunlarla ilgilenerek, kriz durumlarında müdahale edebilir ve destek sağlayabilirler.
DMK'nın 36. maddesinde dev- let memurları sınıflara ayrılarak hangi meslek mensubunun hangi sınıfta yer alacağı hükme bağlanmış ve buna göre sosyal hizmet meslek mensupları da “sosyal hizmetler mütehassısı” un- vanı ile “sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfında yer almıştır (www.mevzuat.gov).
Sosyal çalışmacılar kamuda(devlette) 8. derece ve 1. kademeden başlar ve 1. derece 4. kademeye kadar düşer. Her kademede 20 TL maaş artar. Derece artması maaşa çok yansımaz.
Sosyal çalışmacı, kültürel, sosyal ve ekonomik anlamda sorun içerisinde yaşayan, grup, kişi ya da topluluklara problemlerini önce tanımakta ve daha sonra çözüm için çeşitli çözümler bulan kişilerdir.
En fazla işsizlik yaşanan eğitim alanları
Mezun olunan bölümler bazında bakıldığında en yüksek işsizlik oranının sosyal hizmetlerle ilgili bölüm mezunlarında olduğu görülüyor. Bunu sanat, gazetecilik, iş sağlığı ve ulaştırma, mimarlık ve inşaat, bilişim ve iletişim teknolojileri alanları izliyor.
Ön lisans seviyesindeyse en az iş bulunan bölümler, tıbbi ve aromatik bitkiler (yüzde 47,6), çocuk gelişimi (yüzde 49,5), geleneksel el sanatları (yüzde 51,9) ve ilahiyat (yüzde 52,2) olarak hesaplandı. Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi 2021 yılında 13,6 ay iken bu süre 2022 yılında 13,9 ay oldu.
Bu eğitimi alan bireyler, kırsal ve kentsel alanda, kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinde düzenleyici, planlayıcı, uygulayıcı, etkili iletişim ve liderlik niteliklerini taşıyan sosyal hizmet uzmanı olarak çalışırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri