Maliye, kamu maliyesi, veya kamu ekonomisi, devletin mali faaliyetlerini inceleyen ve bu faaliyetlerin neden ve sonuçlarını araştıran bilim dalıdır.
Bilindiği gibi iktisat kıt kaynaklar ile bireysel ihtiyaçların nasıl karşılanacağını incelerken, maliye ise kıt kaynaklarla toplumsal ihtiyaçların karşılanmasını incelemektedir.
Bu bölümde öğrenciler, kamu harcamaları, vergilendirme, bütçe yönetimi, para politikası, finansal piyasalar, yatırım yönetimi ve risk yönetimi gibi konuları öğrenirler.Maliye mezunları, finans sektöründe, devlet kurumlarında, özel sektörde ve uluslararası kuruluşlarda çalışabilirler.
Maliye Bölümü, ekonomi bilimine dayalı olarak kamu mali yönetimi ve bütçe süreçlerini inceleyen bir lisans programıdır. Öğrencilere, kamu finansmanı, vergilendirme politikaları, ekonomi politikaları, bütçe planlaması ve kamu harcamaları gibi konularda derinlemesine bilgi sağlar.
Maliye devletin, vatandaşların, kurum ve kuruluşların mali faaliyetlerini inceler. Bu faaliyetlerin nedenlerini ve sonuçlarını araştırır. Devletin ve vatandaşların hem gelirlerinin hem de harcamalarının ekonomik faaliyetlere ne şekilde etki ettiğini araştırır. Pek çok açıdan finans kelimesi ile ilişkilendirilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Türkiye'de pek çok üniversitede iktisat bölümü bulunmakta ve bu alandan mezun olan öğrenciler, “iktisatçı” ya da 'ekonomist' unvanlarını alarak kamu ve özel sektörde iş imkanlarına sahip olmaktadır. İktisat mezunları, kamu sektöründe özellikle ekonomi ve maliye alanında görev alabilirler.
Maliye, kamu maliyesi, veya kamu ekonomisi, devletin mali faaliyetlerini inceleyen ve bu faaliyetlerin neden ve sonuçlarını araştıran bilim dalıdır. Kamu maliyesi, devletin gelirlerinin ve harcamalarının ekonomik faaliyetler üzerindeki etkilerini incelemektedir.
Kamu kesiminde Maliye müfettişliği, hesap uzmanlığı, kontrolörlük; Hazine Müsteşarlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığında uzmanlık, kamu ve özel bankalarda müfettişlik; özel kesimde ise şirketler, vergi müfettişliği, mali müşavirlik ve serbest muhasebecilik, mali müşavirlik, belli başlı iş alanlarıdır.
Ekonomi alanında uzmanlaşan bu kişiler değerleme uzmanlığı, merkez bankası uzmanlığı, bankacı, ekonomist, denetmenlik ve kontrolörlük, kaymakam, vali, sayıştay denetçisi, gelir uzmanı, vergi müfettişi, SPK uzmanı gibi bakanlıkların uzmanlık ve müfettişlik kadrolarında görev alabilir.
Maliye bölümü nedir? Üniversitelerin iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde yer alan 4 yıllık, hukuk, maliye, muhasebe ve ekonominin birleştiği bir bölümdür. Bölüm mezunları kamuda özellikle Maliye Bakanlığında, özel sektörde muhasebe birimlerinde çalışır.
Bölüm bu isimle genel olarak Türkiye'deki üniversitelerde 2 yıllık Meslek Yüksekokullarında Maliye Bölümü olarak okutulmaktadır.
Maliye bölümü, Türkiye'de ekonomi alanında araştırmalar yaparak ortaya çıkan sorunlara çözüm geliştirmeyi amaçlayan, Devlet politikaları çerçevesinde maliye ile ilgili faaliyetleri en iyi şekilde yürütecek işinde uzman kişileri yetiştirmeyi amaçlar.
Ama iktisat ve maliye diyorsun madem şöyle söyleyeyim: ikisi de aynı fakültedir ve ikisinin de çalışma alanları aynıdır. Maliyede biraz daha fazla hukuk ve maliye dersi alırsın, iktisatta biraz daha fazla ekonomi dersi alırsın. Fark budur. İş sahaları kamuda ya da özel sektörde aynıdır.
Maliye bölümünden mezun olan aday, kendi tercih edeceği mesleğe göre alan sınavına veya sadece lisans sınavına hazırlanabilir. Adaylar, lisans sınavı oturumuna girip elde ettiği KPSS P3 puanı ile merkezi atamalara başvuru yapabilirler.
İktisat, üretim, tüketim ve dağıtım gibi ekonomik konuları inceleyen bir sosyal bilim dalıdır. İktisat bölümü, öğrencilere ekonomik sistemler, mikroekonomi, makroekonomi, istatistik, finans, matematiksel ekonomi, uluslararası ekonomi, kamu ekonomisi gibi konularda eğitim verir.
Maliye bölümü öğrencileri iktisadi alanlarda geliştirdiği gibi hukuk alanında da bilgi sahibi yaparak çalışma yelpazesinin geniş olmasını sağlamaktadır. Maliye bölümü mezunu olan kişiler hem özel sektörde hem de kamuda iş bulabilmektedirler.
Evet.Muhasebe,işletme ve ilgili bölüm mezunları yapabilir.
Maliye nazırlarının yarısından fazlasının babası da kalemiyedendir.
Maliye Nazırlığı II. Mahmut döneminde 28 Şubat 1838 tarihli fermanla Hazîne-i Âmire ve Mansûre Hazînesinin birleştirilmesi sonucu kurulmuştur. Abdurrahman Nafiz Paşa, Umur-ı Maliye Nazırı unvanıyla ilk Maliye Nazırı yapılmıştır.
Buna göre, maliye (sırasıyla) ya ağırlıklı olarak kamu gelirleri ve harcamalarını mevzuat ve kamu bütçeleme sistemi bakımından ele alan bir disiplindir ya da devletin gelir, harcama ve düzenlemelerinin ekonomik etkilerini ele alan bir disiplindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri