Manastırlar Hıristiyan asketizminin tatbik edildiği kurumsal yapılardır; bu nedenle ilk olarak asketizm ve manastırcılık ilişkisi ele alınmıştır.
Manastırlar, Hristiyan âleminde kendilerine çok büyük önem atfedilen kurumlardır.
Böylece Ortodoks Hıristiyanları için kutsal yerlerden biri olarak görülen Sumela Manastırı, bu nedenle inanç turizmi açısından çok büyük bir potansiyel oluşturmaktadır. Sumela Manastırı, Trabzon ilinin Maçka ilçesi sınırları içerisinde, 1987 yılında milli park ilan edilen Altındere Vadisi Milli Parkı'nda yer alır.
papaz evlenen din adamlarına, rahip evlenmeyen din adamlarına denir.ortodoks kilisesinde papaz baba anlamına gelir. ortaçağ'daki din adamlarına katoliklere genellikle papaz denir. hıristiyanlarda genellikle manastırda yaşayan din adamı için rahip kullanılır...
İlgili 32 soru bulundu
İçinden Dragor Nehri'nin aktığı kentin adı yüzyıllar boyunca Manastır olarak anılmıştır. Ancak Osmanlı egemenliğinin sona ermesinden sonra Bitola adı kullanılmıştır. Türkçe'de adı Manastır olarak geçmektedir.
Siyah manastır Sümela…
Manastır, Meryem Ana adına kurulmuştur. ''Sümela'' kelimesinin ise ''melas'' sözcüğünden türediği bilinmektedir. ''Melas'' siyah anlamına gelmektedir. Bu ismin konmasının sebebi olarak, Meryem tasvirisinin siyah olması veya Karadağlar'dan geliyor olması düşünülmektedir.
Meryem Ana adına kurulan manastırın "Sümela" adını "siyah" anlamına gelen "melas" sözcüğünden aldığı söylenmektedir. Bu ismin manastırın kurulduğu koyu renkli Karadağlar' dan geldiği düşünülmekte ise de Sümela kelimesi buradaki Meryem tasvirinin siyah rengine bağlanabilmektedir.
Yunanistan'a mübadele ile göçen Karadenizli Rumlar Veria kentinde Sümela adını verdikleri yeni bir kilise inşa etmişlerdir. Her yıl Ağustos ayında tıpkı geçmişte Trabzon Sümela'da yaptıkları gibi yeni manastırın çevresinde geniş katılımlı şenlikler düzenlemektedirler.
Manastır, Eski Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazandıktan sonra Makedonya Cumhuriyeti adını alan dost ve kardeş ülkenin güneybatısında Pelister Dağı eteğinde kurulmuş güzel bir şehir. Biz Türkler Manastır desek de Makedonlar “Bitola” diyor, bu güzel şehre.
Türkiye'nin Kültür Varlıkları Haritası, çok sayıda kaynak üzerinde yapılan çalışmanın sonucunda önemli bir envanter yarattı. Halen devam eden çalışmada 5 bin 300 kilise tespit edildi. Kiliselerin yanı sıra, 570 şapel, 650 manastır tespit edildi.
Manastırlar, yerleşim yerlerinden uzak kırlarda ve dağlarda inşa edilirdi. Manastırda barınanlar, becerilerine göre bir şeyler üretirler ve harcamalar da herkesin ihtiyacına göre, sınırlama olmadan yapılırdı. Buradaki rahip ve rahibeler, kendilerini Hz.
Osmanlı yönetimi döneminde, Manastır Vilayetinin kuzeyinde Kosova, doğusunda Selanik, batısında İşkodra ve Yanya, güneyinde Tırhala Vilayeti bulunuyordu. Yüzölçümü 28.500 km2 , nüfusu 848.900'dü.
Manastır/Ashram dediğimiz yer; insanın içine, özüne dönüp, sosyal hayatının yarattığı ilüzyonlardan ve maddesel yaşam tarzından sıyrılarak kişinin dikkatini dağıtan ve ”ben” olmasını engelleyen her şeyden kurtularak devamlı pratik halinde olduğu ”ev”dir.
SÜMELA MANASTIRI
Denizden 1150, vadiden 300 metre yüksekteki bu Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi, UNESCO “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”nde yer alıyor. Bölgenin en önemli manastırı Sümela, keşiş yetiştiren bir okuldu. Mucize gerçekleştirdiğine inanılan bir ikona muhafaza ettiği çok kutsaldı.
Bu nedenle, kurulduğu günden terk edildiği tarih olan 1923 yılına kadar, yaklaşık bin altı yüz yılı aşkın bir süre içerisinde Sümela'da inşa ve yapım çalışmaları bir seyir izlemiştir.
Mustafa Kemal Atatürk'ün 29 Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti'ni kurması ile Manastır'ın faaliyetleri sona ermiştir.
Dolmuştan indikten sonra yaklasik 200 basamak çıkıyorsunuz. İceri girip manastırı görmek için kişi başı 10tl de orda ödüyorsunuz.
Sümela Manastırı giriş ücreti 2023 yılında 450 Türk Lirası'dır. Bilet fiyatına Altındere Milli Parkı da dahildir. 18 yaşın altındaki öğrenciler için ise giriş ücretsizdir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir müze olan Trabzon Sümela Manastırı'nda müzekart geçerlidir.
Sümela Manastırı Hristiyanlık için çok önemli bir yapıdır ve bunda manastırda bulunan fresklerin de önemli bir payı vardır. Bu kadim yapıda Meryem'in doğuşu, İsa'nın doğuşu gibi tasvirler ve İncil'den resimler bulunur.
Manastır, din görevlilerinin ve kendini dine adayan kimselerin bir arada yaşadığı dinî yapıdır. Hristiyanlıkta, Budizm'de ve Hinduizm'de önemli bir yer tutar. Genelde şehirden ve uygarlıktan uzakta, ulaşılması zor alanlara kurulurlar.
Türk Dil Kurumu üzerinden Manastır kelimesi için ele alınan anlam, 'Keşişhane' şeklinde öne çıkmaktadır. Özellikle rahip ve rahibelerin kesin kurallar doğrultusunda, dünya ile bağlarını koparmak sureti ile yaşadıkları bir yer olarak öne çıkar.
Manastır Askerî İdadisi Kuzey Makedonya'nın Manastır şehrinde bulunmaktadır ve günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Burada eğitim görenlerden biri Mustafa Kemal Atatürk'tür (1896-1898). Binanın ikinci katında Mustafa Kemal Atatürk için ayrılmış bir bölüm vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri