Yapacağınız kişi sayısına göre her fincan için dolu dolu 1 tatlı kaşığı Menengiç Kahvesi ile fincan ölçüsünde sütü veya suyu cezvede kısık ateşte yavaşça karıştırarak lezzetli bir kahve elde edebilirsiniz. Süt tercih edecekseniz menengiç kahvesini bir tatlı kaşığından daha fazla koyabilirsiniz.
Cezveye kişi başı 1 tatlı kaşığı menengiç kahvesi koyun, ardından üzerine yine kişi sbaşı 1 fincan su ya da süt ekleyin. Sütle yapmaya karar verdiyseniz menengiç kahvesini kişi başı 1 tatlı kaşığından biraz daha fazla kullanabilirsiniz.
Menengiç kahvesinin yapımı Türk kahvesinin yapımı ile aynıdır. İlk olarak bir cezve içerisine fincan sayısına bağlı olarak menengiç kahvesi ve su eklenir. Ardından kısık ateşte pişirmeye bırakılır. İlk köpüğü fincanlara alındıktan sonra biraz daha kaynatılan menengiç kahvesi son olarak fincanlara dökülüp servis edilir.
Menengiç kahvesini yaparken şekeri damak zevkinize göre ayarlamalısınız. Menengiç kahvesini süt ile yapabileceğiniz gibi su ile de yapabilirsiniz.
İlk olarak cezvenin içerisine 2 buçuk kaşık menengiç kahvesi koyun. Kahvenin üzerine süt ekleyin ve malzemeleri karıştırın. Süt ve kahve birbiriyle özdeşleştiğinde ocağın üzerine alarak orta ateşte hiç karıştırmadan pişirin. Kahve taşmaya başladığında ocağın altını kapatın ve fincanlara bölüştürün.
İlgili 29 soru bulundu
Kaynayan kahve 1-2 dakika ocakta kaynatılarak, fincana alınır. Menengiç kahvesinin özelliği sürekli üzerinde kaymak birikmesidir. Bu kaymağı istemeyen olursa, kahvenin yanında bir tatlı kaşığı ve bir küçük tabak verilebilir veya süzgeçle fincana doldurulur.
Menegiç kahvesi içerisinde bol miktarda protein barındırır. Bu yüzden hızlıca kilo vermenizi sağlar. İçerdiği fosfor sayesinde metabolizmanın daha hızlı çalışmasını ve yağ yakılmasını sağlar. Menegiç kahvesinin en büyük özelliği tok tutmasıdır.
Antep fıstığının benzeri bir ağaç türü olan menengiç ağacının meyvelerinden elde edilen Menengiç Kahvesi etkileyici kokusu, aromalı tadı ve yumuşak içimi ile ağızda hoş bir tat bırakır. Ülkemizin dağlık bölgelerinde yetişen bu ağaçtan toplanan meyvelerin kavrulması ve öğütülmesinden elde edilir.
Menengiç Kahvesinin Zararları ve Yan Etkileri
Günde 2-3 fincandan fazla tüketilen kahve, uzun süreler tüketildiğinde baş ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı, yorgunluk, halsizlik, anksiyete, kabızlık, bağırsak problemleri, bilinç bulanıklığı ve uyku problemleri gibi yan etkilere sebep olabilir.
Bir fincan süt için bir tatlı kaşığı menengiç kahvesi cezveye konulur, isteğe göre şeker ilave edilir, kısık ateşte karıştırarak kaynatılır. Bir dakika dinlendirilip servis yapılır. Menengiç kahvesi su ile sade olarak da pişirebilir.
Kahvenin yapılışı
Cezveye, kaç fincan yapılacaksa o kadar süt konulur. Şeker ve her fincan için bir tatlı kaşığı menengiç kahvesi konulur. Kaynara çıkınca fincanlara konularak servis yapılır.
Menengiç yörelere göre çitlenbik, çıtlık, çitemik, bıttım gibi farklı isimlerle anılır.
Menengiç teflon tavaya alınır ve kısık ateşte yağlanıp kahve rengi oluncaya kadar sürekli karıştırılarak kavrulur. 15. 20 dakika sürebilir. Sonra mutfak robotun da güzelce çekilir.
Peki, bu kadar çok seçenek arasında en iyi menengiç kahvesi markası hangisidir sorusu çok sık sorulmaya başlandı. Bu kadar çok çeşit içinde göze çarpan ve lezzetiyle açık ara önde olan Adıyaman Kervansaray Kahvesi sektördeki yarışta ipi ilk göğüslemektedir.
Menengiç kahvesinin Türk kahvesinden farkı nedir? Menengiç kahvesi, Türk kahvesinden daha yumuşak bir içime sahiptir. Türk kahvesinden farklı olarak antioksidan ve fenolik bileşenler içerir. Türk kahvesi kahve çekirdeklerinden yapılır fakat menengiç kahvesi, menengiç meyvesinden elde edilir.
Menengiç Kahvesinin Faydaları
Antiseptik etkisi vardır. Öksürüğü yatıştırır. Balgam vb boğaz'da oluşan anormal yapılara karşı iyi gelir. Kafein içermez, Kafein'e bağlı rahatsızlıklar için önleyicidir.
* Afrodizyak (Cinsel gücü artırıcı) etkisi vardır. * Kalp ve damar sertliğini önlemeye yardımcı olur.
Sağlığa faydaları bulunan menengiç bitkisi, kuruyemiş ya da kahve olarak tüketilir. Astım, öksürük ya da üst solunum yoluna yarar sağlayan bu bitkinin iyileştirici etkileri bulunur. Bunun yanında göğsü yumuşatarak solunumu kolaylaştırır. Mide ağrılarına iyi gelir ve böbrek taşı düşürmeye yardımcı olur.
- Menengicin içindeki E vitamini gün boyu tok hissetmenizi sağlayarak fazla yeme isteğinizin önüne geçerken B vitamini de sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur. - Yağ yakımını kolaylaştırarak zayıflama imkanı sağlar. - Sabah içildiği zaman güne enerjik başlamaya yardımcı olur.
Düzenli kan dolaşımına yardımcı olurken kalp hastalıkları riskini azaltmakta, buna bağlı olarak VLDL sentezini baskılayarak LDL sentezini engeller ki; bu da kalp- damar hastaları için en önemli bulgudur. Diyabet (Şeker) hastalarında kan şeker seviyesini kontrol altında tutmaya yardımcıdır.
Tadı Antep fıstığını andıran ve sonbaharda ağaçlardan toplanan menengiç taneleri önce kurutuluyor, ardından kavrularak öğütülüyor. Yoğun aroması sebebiyle sütle hazırlanan lezzet, Türk kahvesi gibi suyla da pişirilebiliyor.
Tarihi. İçecek, yüz yılı aşkın bir süredir Diyarbakır, Adıyaman, Mardin ve Batman gibi bölgelerde üretilmektedir.
Hem lezzetli hem de farklıdır. Kuruyemiş olarak da yenilebilmektedir, öğütülüp kahve halini alması ve sütle pişirilmesiyle de tüketilebilir.
Herkesin adına aşina olduğu Menengiç kahvesi için ise durağınız Gaziantep olmalı. Yabani fıstıkların güneş ışığında kurutulmasıyla elde edilen kahve Gaziantep'te Buğday Han'ın yanında bulunan tarihi Tahmis Kahvesi'nde tadabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri