Manavlık, Anadolu'da yerleşik hayata ilk geçen Türk Boylarını tanımlamada kullanılan bir sıfat olup 13.-20. Yüzyıllarda yerleşik hayata geçmiş ve göçebeliğe devam eden Yörük-Türkmenlerden ve Türkçe konuşan Rumeli muhâcirlerinden ayırmak için daha çok kullanılmaya başlanmıştır.
YERLEŞİK TÜRKMENLER ( MANAVLAR )
Tebliğimizde ele aldığımız ve ses bilgisi yönünden ötümsüz ünsüz değişmelerini incelediğimiz yerleşik Türkmenlere yörede, Batı Anadolu'nun genelinde olduğu gibi, “Manav” denilmektedir.
Manav sözcük anlamı olarak; Türkistan`daki Kazak-Kırgız ve Sibirya`daki Yakut (Saha) Türkleri`nde kullanılan, koruyucu soylu kişi ve boy beyi anlamına gelen “Manap” ve “Manag”dan geldiği düşünülmektedir.
Manav sözcüğünün; Türkistan'daki Kazak-Kırgız ve Sibirya'daki Yakut (Saha) Türkleri'nde kullanılan, koruyucu soylu kişi ve boy beyi anlamına gelen “Manap” ve “Manag”dan geldiği sanılmaktadır.
Manav, taze meyve ve sebzelerin perakende olarak satıldığı bir dükkân veya mağazadır, bu işletmenin sahibi veya çalışanına da "manav" denir. Bu tanım “manav kimdir?” sorusunun kısaca cevabıdır. Manavlar, müşterilerine taze ve kaliteli meyve-sebze ürünleri sunmak için ürünleri seçer, düzenler ve satışa sunarlar.
İlgili 39 soru bulundu
Buradan Manav'ın Manap veya Manağ'dan geldiğini ve Osmanlı devletinin beşiği olan Aşağı Sakarya kesiminde yaşayan yerli halkı ifade etmek için kullanıldığını söyleyebiliriz. Işıl Altun Manav tanımını şöyle yapmıştır: “Orta Asya'dan, Batı Anadolu'ya gelen Türk, Türkmen, Yörük. Oturursa Manav, gezerse Yörük” demiştir.
Bilecik bölgesi Manavları Karakeçili aşiretinden gelmişlerdir. Bölge Manavları kendilerini yerleşik hayata Yörüklerden daha önce geçmiş "Türkmenler" olarak adlandırmaktadırlar. Manav kelimesi halk arasında "yerli, yerleşik ve esnaf" gibi anlamlar ile kullanılmaktadır.
Manavlar (Osmanlıca: مناو, romanize: Manav, Yunanca: Μαναβ, romanize: Manav, Bulgarca: Манав, romanize: Manav), Manav Türkmenleri veya Manav Türkleri; kuzeybatı Anadolu'da yaşayan Hanefi Sünni yerleşik Türk Halkıdır.
Manav, yaş sebze ve meyvelerin satışının yapıldığı iş yerlerinde yönetimi üstlenen, meyve ve sebzelerin temini ile ilgilenen ve satış işlemini gerçekleştiren kişi olarak tanımlanır. Manav nedir sorusuna şöyle yanıt verilebilir; yaş sebze ve meyvelerin üreticiden tüketiciye ulaşmasını sağlayan bir meslek grubudur.
Manav kelimesinin kökeni Rumca dilidir.
Osmanlı Devleti döneminde çok önemli görevlerde bulunan Türkmenler bir süre sonra yerleşik hayata geçmeye başlamışlardır. Türkmenlerden yerleşik hayata geçmeyip konar-göçer yaşayanların bir kısmının ise Yörük olarak adlandırıldığı görülmektedir.
Manav yerleşimlerinin olduğu yerler şöyledir: İstanbul, Tekirdağ ,Kırklareli, Sakarya ,Düzce, Bolu, Karabük, Zonguldak, Kastamonu, Kocaeli,Yalova, Bursa, Bilecik, Balıkesir, Çanakkale,Eskişehir, Kütahya, Uşak,İzmir,Manisa,Afyon,Konya, Ankara, Kırşehir, Burdur, Isparta, Antalya,Adana, Mersin, Muğla…
Yörükler, Anadolu ve Rumeli'de göçebe olarak yaşayan, geçimlerini hayvancılıkla sağlayan ve mevsimlere göre ova veya yaylalarda kurdukları çadırlarda oturan Oğuz Türklerine verilen adıdır. Ayrıca Türkmenler olarak da anılmaktadır.
M.Ö 1700'lü yıllarda Sayan Dağlarından Altay ve Tanrı Dağları istikametine bir göç olmuştur. İskitler, ya da daha çok bilinen diğer adıyla sakalar ilk Türk Topluluğu kabul edilmektedir.
Oğuzlar'a "Türkmen" veya "Turkoman" denir. Son zamanlarda Türkmen terimi Müslüman Türk demektir. Fransız Türkolog Jean Deny görüşüne göre ise “men” kuvvet ekidir ve Türkmen “Türkler'in de Türk'ü', soyca Türk ya da soyu Türk ve öz be öz Türk” anlamına gelmektedir.
Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuz boyları; 24 Oğuz boyunu önce iki kolda (Bozoklar ve Üçoklar) daha sonra Oğuz Han'ın 6 oğluna ve son olarak da onların 4 oğluna ayırmaktadır. Listelerin kaynakları, Kaşgarlı Mahmud ve 14. yüzyılda yaşayan Reşideddin'e dayanmaktadır. Reşidüddin 24, Kaşgarlı Mahmud ise 22 boy saymaktadır.
Manavlar (Osmanlıca: مناو, romanize: Manav, Yunanca: Μαναβ, romanize: Manav, Bulgarca: Манав, romanize: Manav), Manav Türkmenleri veya Manav Türkleri; kuzeybatı Anadolu'da yaşayan Hanefi Sünni yerleşik Türk Halkıdır.
Meyve ve sebzenin tarladan tüketiciye varana kadar ki süreci yöneten kişilerin yaptığı mesleğe manavcılık mesleği denir. Manavcılık mesleğinin başlangıcı tarladır aslında . Fakat günümüzde hemen hemen her ilde yaş meyve ve sebze halleri vardır. Çok gerekli değilse tarlaya kadar gitmeye de gerek yoktur.
Manav, perakende olarak meyve, sebze ürünlerinin satıldığı mekanlardır. Buradaki satıcılara da manav denir. Günümüzde çiftçi marketi, süpermarketlerin yaygınlığı nedeniyle daha çok geleneksel işyerleri olarak kabul edilir. Manav Türkiye'de özellikle şehir yaşamında yer alır.
En yoğun şekilde Eskişehir, Sakarya, Bilecik, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerinde yaşayan Manavlar, bölge halkı tarafından çoğunlukla "Yerli" olarak da anılmaktadır ve Eskişehir'in yerlisine manav denir.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan manav kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan manav kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Türklerin büyük kütleler halindeki göçü, XI. yüzyılın sonunda oldu. 1071'de Sultan Alparslan'ın Bizans'ı yenmesinden sonra, Türkler, büyük kafileler halinde Anadolu'ya yerleştiler. XIII. yüzyıldaki Moğol istilâsından kaçan bir kısım Türk aşiret ve boyları, İran yoluyla, Anadolu'ya geçtiler.
Anadolu'ya gelen ve giden göçmenler Osmanlı ve Türkiye devletlerinin etnik, kültürel ve toplumsal yapısında büyük değişikliklere neden olmuştur. 1783'te Kırım'ın Rusya'nın eline geçmesiyle Anadolu'ya ilk büyük Müslüman göçü başlamıştır.
Seda Yılmaz Vurgun, Kocaeli Manavlarında Sosyo-Kültürel Hayat başlığıyla sunduğu tebliğinde “İzmit'in yerli ahalisi olan eski Türk boy ve oymaklarına mensup Türk göçebeleri, zamanla göçebeliği terk edip, iskân edilince “Manav” olarak tanımlanmışlardır” dedi.
Türk, Turok veya et-Turk (Arapça: الترك ابن يافث), Türk ve Arap mitolojilerine göre tarihen yaşamış ve şimdi de nesillerini devam ettiren tüm Türk halklarının efsanevi atası. Efsaneye göre Türk, Yafes'in oğludur. Yafes ise hem Kitâb-ı Mukaddes'te hem de Kur'an'da adı geçen Nuh'un oğludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri