Münchausen sendromu, kişinin çevresinden ve sağlık görevlilerinden ilgi görebilmek için kendini sürekli hasta etmesi veya bunun için uğraşması durumudur.
1977 yılında Meadow tarafından tanımlanan Munchausen by Proxy Sendromu (Bir Başkasına Yüklenen Yapay Bozukluk), çocuğun bakımından sorumlu olan yetişkinin çocukta hastalık belirti ve bulgularını yaratıp, çocuğu gereksiz tıbbi uygulamalara maruz bırakması olarak tanımlanan bir çocuk istismarı türüdür.
Munchausen sendromu (yapay bozukluk); akut batın, miyokard infarktüsü, renal kolik ve solunum sistemi hastalıkları gibi halk tarafından da iyi bilinen birçok hastalık tablosunun bilinçsiz olarak taklit edil- mesi şeklinde görülen kronik ve ruhsal kökenli bir tablodur.
Konversiyon bozuklukları, kişilik bozuklukları, şizofreni, temaruz, madde kötüye kullanımı ve basit sorulara şaşılacak şekilde yanlış cevap verme ile karakterize Ganser sendromu ayırıcı tanıda değerlendirilmesi gereken başlıca psikiyatrik hastalıklardır.
Yapay Bozukluk (YB), hastaların fiziksel ya da psikolojik semptomları taklit ettiği ya da abarttığı durumlara sebep olan bir sendromdur. Altta yatan temel motivasyon bilinç dışı gereksinimlerden kaynaklanan hasta rolüne girerek tıbbi bakım görme ihtiyacıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Kendine Yüklenen Yapay Bozukluk;
Kişi kendini diğer insanlara hasta, yaralı ya da iş göremez olarak sunarak, yanıltıcı/düzmece şekilde bedensel ya da ruhsal belirtiler çıkarma ya da yaralanmaya ya da hasta olmaya yol açma tutumu içerisindedir.
Kudüs sendromu, Kudüs şehrini ziyaret eden turistlerde veya hacılarda şehrin mistik atmosferinden etkilenme sonucu tetiklenen dinsel temalı saplantılı düşünceler, çeşitli çarpık fikirler, sanrılar gibi psikozların yarattığı sendromdur.
Capgras sendromu, sanrısal yanlış tanıma bozuklukları içinde tanımlanan, az rastlanan ve inatçı sanrılar ile giden bir bozukluktur. Hasta, yakın bir akrabasının bazen de kendisinin tıpatıp benzerleri ile değiştirildiğine inanır.
Kişinin bazı isteklerini yerine getirmek, bir kazanç elde etmek veya sorumluluktan kaçmak amacıyla var olan bir rahatsızlığını aşırı derecede abartması veya olmadığı halde bir rahatsızlığı varmış gibi göstermesi durumuna temaruz adı verilir.
MAGIC sendromu (oral-genital ülserler, kıkırdak infla- masyonu) Behçet hastalığı bulgularının tekrarlayıcı poli- kondritle birlikteliğini tanımlar. Rekürran aftların 5 yaşından önce başladığı durumlarda PFAPA (periodic fever, aphthous stomatitis, pharyngitis, adenitis) akla gelmelidir.
Bu sendrom en çok olgun yaşta ortaya çıkmaktadır (sosyal görevleri olduğu andan itibaren). En çok bekar insanlarda görülmektedir. Dan Kiley'e göre, bu sendromun küçüklükte, annenin baskısı ve babanın otoritesizliğinden kaynaklanmaktadır.
Konversiyon bozukluğu, kişinin psikolojik olarak yaşadığı stresini fizyolojik olarak dışa vurması olarak tanımlanır. Konversiyon bozukluğunun işaret ve belirtilerinin altında herhangi bir fiziksel sebep olmamakla birlikte bu tip yakınmalar kişi tarafından kontrol edilemez.
Othello sendromu yaşayan kişiler, partnerlerinin sürekli olarak onları aldattığını düşünür. Bu nedenle tehdit altında hisseder ve sözde aldatılmanın önüne geçmek için karşılarındaki kişinin davranışlarını kısıtlama eğilimi gösterirler. Düşünceleri mantıksal geçerliliği olan sebeplere dayanmaz.
Progresif non-infeksiyöz anterior vertebra füzyonu (Copenhagen sendromu), genellikle erken çocukluk döneminde torakolomber kifoz ve hareket kısıtlılığı belirtileri ile kendini gösteren progresif bir spinal rahatsızlıktır. Nörolojik anormallikler nadir olarak ortaya çıkabilir.
Hiperaktif (aşırı artmış) cinsel istek (cinsel bağımlılık, nimfomani; Don Juanizm): Yoğun ve bir uyaran olmaksızın da olabilen cinsel istek ve fantezilerin olması, kompulsif cinsel davranış, çok sık cinsel aktivite yaşanması ve cinsel dürtünün kontrolünün yetersizliğidir.
Yürüyen Ceset Sendromu (Cotard Sendromu), psikiyatrik bir bozukluktur ve nadir görülen bir psikoz türüdür. Bu sendromda, birey kendini ölü veya varoluşsuz hisseder. Ayrıca kendi bedeninin parçalarının yok olduğuna inanabilir. Bunun sonucunda, kişi normal yaşamsal aktiviteleri gerçekleştirmeme eğilimindedir.
De Clérambault sendromu; bireyinözgül bir şekilde başka birinin kendisine aşık olduğuna inandığı, ayrıntılı ve düzenli sanrıyla belirgin nadir görülen bir sendromdur. Sanrı genellikle cinsel bir çekicilikten çok manevi bir bağlanma ve romantik bir aşkla ilgilidir. Hastalar çoğunlukla orta sınıftan kadınlardır.
Imposter Sendromu, bireylerin başarılarını içselleştirememesi ve yeterli olmadıklarına dair sürekli bir korku yaşamaları durumudur. Bu kişiler, elde ettikleri başarılarını kendi yetenekleri yerine şans ve tesadüf gibi dış faktörlere bağlarlar.
Cohen sendromu (Pepper sendromu veya Cervenka sendromu olarak da bilinir, obezite, zihinsel engellilik, belirgin kraniyofasiyal anormallikler ve potansiyel oküler disfonksiyon ile karakterize, değişken ekspresyona sahip, çok nadir görülen otozomal resesif bir genetik bozukluktur.
Couvade sendromu, 'baba adaylarının hamile olan eşleri ile aynı şikayetleri geliştirmesi olarak' tanımlanmıştır. Erkeklerin hamile eşleriyle birlikte yaşadığı en belirgin durumlar; kilo alımı, ruhsal değişimler, karında gerginlik ve gaz şikâyetleridir.
Cotard Sendromunun tedavisinde genel olarak elektrokonvulsif tedavi ve ilaç tedavisi (dopamin atagonistleri, seçici serotonin geri alım inhibitörleri ve citalopra) kullanılmaktadır. Ayrıca ilaç tedavisiyle beraber davranışçı psikoterapin de sanrıların tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur (Sahoo ve Josephsi, 2017).
Verbijerasyon, belirli bir kelime ya da cümlenin amaçsız ve tekdüze biçimde yinelenmesidir. Perseverasyon, farklı soru ya da uyaranlara bir önceki yanıtların verilmesidir. Hasta bir konudan diğerine kolayca geçemez.
Dissosiyatif kimlik bozukluğu, çoklu kişilik bozukluğunun bir diğer adıdır. Bu tanımlama, 19.yy başlarında Benjamin Rush tarafından yapılmıştır. Disosyal kişilik bozukluğu kişinin kendi içinde başka bireyler de varmış gibi hissetmesidir. Hastanın içinde hissettiği bu bireyler “alter” olarak adlandırılır.
Somatoform bozukluklar, kişinin belli bir organik yani tıbbi rahatsızlığı olmamasına karşı vücudunun farklı yerlerinde farklı türde ağrılar hissetmesidir. Bu hastalığın kökeni psikolojik sorunlardır, kişinin psikolojik sorunları arttıkça fiziksel ağrıları şiddetlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri