Ben meşe odunu kömürünü tercih ediyorum. Çünkü meşe odunu kömürünün kendine has aroması vardır et bu kömürle birleştiğinde çok güzel bir aromaya ulaşıyor. Bir diğer husus kömürü yakmak için kullanılan koku veren parlayıcı, yanıcı ürünler (benzin, ispirto vs) kullanılmasından kesinlikle kaçınılmalı.
Ete verdiği lezzeti ve uzun süre yanmasından dolayı meşe ağacından yapılmış mangal kömürleri son derece idealdir. Ağaç dallarının karbonlaştırılarak yapılan doğal mangal kömürlerinin yanında fabrikasyon olarak üretilen pres ( briket ) mangal kömürleri de vardır.
Mangal Yakmanın Püf Noktaları
Çok fazla konulduğu takdirde de yemeği yakarsınız. Bu yüzden, olabildiğince etrafa yayarak dökmenizde fayda var. Kömürü tutuşturmak için, öncelikle ''çıra'' adı verilen, ince odun parçaları bulun. Kömürler de, çıralar da, tek başlarına yanamazlar.
Meşe ağaçlarının dalları toprak ve kömür tozuyla süren uzun işlemler sonucunda mangal kömürüne dönüşüyor.
Aşırı dumanı önlemek için odun kömürü, odun briketi ve birlikte getirilen kuru odunla mangal yapılabilir. (Taze-kurumamış odunları lütfen kullanmayınız!) Gazlı ocaklarla mangal yapmak yasaktır. Zeminde ateş yakmak yasaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Meşe odunlarını torluk adı verilen çukurlarda özenle yakan işçiler, 20 gün boyunca ateş başında nöbet tutuyor. Duman ve is kokusuyla verilen mücadelenin ardından meşe odununu mangal kömürüne dönüştüren eller, buram buram emek kokuyor.
Mangalı düz ve sağlam zemine oturtunuz, etrafında yanıcı, parlayıcı maddeler bulundurmayınız. Yakıt olarak alevsiz yanan ladin ağacı veya çam kozalakları, tezek gibi kaynaklar kullanılmamalı, saf odun kömürü tercih edilmelidir. Mangal üzerinde uzun süre yüksek ateşte kalan gıdalarda kanserojen madde açığa çıkar.
Yakıt olarak alevsiz yanan ladin ağacı veya çam kozalakları, tezek gibi kaynaklar kullanılmamalı, saf odun kömürü tercih edilmelidir. Kömür közüyle et arasında en az 15 santimetrelik bir mesafe bırakılmalı, etler ateşe çok yaklaştırılmamalı, alevle yakılarak pişirilmemelidir.
6. Mangalınızı yakmak için çam kozalakları ya da tezek kullanmamalısınız. Bunların yerine maksimum verimlilik için saf odun kömürü tercih etmelisiniz.
Mangal yakmak aslında soba yakmanın tam tersidir. Soba yakılırken ilk önce kömürler yanma hanesine konulur daha sonra kömürlerin üzerine kolay yanan odun, çıra gibi materyaller konulur. Mangalda ise durum tam tersidir. Önce kolay yanan materyaller daha sonra üzerine kömür konulur.
Mangalda güzel bir ateş için, hammaddesi genellikle meşeden olan odun kömürü kullanın. Hangi boy mangal kullanırsanız kullanın, kömürü koymadan önce mangalın içini iki kat alüminyum folyoyla kaplayın.
Bunun için en iyi seçenek kağıt ve ince çıralar kullanmak. Mangal tabanına kağıtları ve uçları bir araya gelecek şekilde ince kuru çıra ya da ağaç parçalarını koyup iyice tutuşmasını sağlayın. Oluşan ateşin üzerine kömürleri yerleştirin ama hızla değil. Kömürleri ateşi söndürmeden mangala eşit aralıklarla koyun.
Bu konuda genelde en güzel meşe ve portakal ağaçlarından mangal kömürünün yapılacağı biliniyor. Zira diğer ağaçlardan yapılacak olan mangal kömürünün kalorisi önemli oranda az kalır. Şeker ağacı ve meşe ağaçlarından özel bir şekilde odunlar budanır.
Doğal Mangal Kömürü Pratik Ve Sağlıklı Olduğu Ayrıca Dumansız Ve Kokusuz Yanması Sayesinde Kapalı Mekanlar Da Dahil Olmak Üzere Birçok İşletmede, Otellerde, Kebap Restoranlarında Tercih Edilmektedir. Doğal Mangal Kömürü Kullanarak Doğaya Verilen Zararı En Aza İndirebilirsiniz.
Meşe ağaçlarının dalları toprak ve kömür tozuyla süren uzun işlemler sonucunda mangal kömürüne dönüşüyor.
Nemini tamamen atmış meşe odunu sobada ve şöminede yüksek performans ve verimlilikte yanar.
Odun Türleri
Çam, köknar, ladin ve kızılçam gibi yumuşak odunlar daha hızlı yanar ve daha sık satın almak gerekir. Meşe, okaliptüs, kayın ve huş gibi sert odunlar daha uzun süre ve daha “temiz” yanarak, daha az katran artığına neden olurlar. NOT: Ceviz ve karaağaç gibi boğumlu ve düğümlü ağaçları yarmak daha zordur.
Kömürsüz mangal nasıl yakılır diye merak ediyorsanız, farklı yöntemleri deneyebilirsiniz. Örneğin ocakta mangal yapmayı tercih edebilirsiniz. Döküm ya da granit tavalar, bu işlemi herhangi bir zorluk yaşamadan gerçekleştirmenize olanak tanır. Ocakta mangal nasıl yapılır sorusunun cevabı işte bu kadar basittir.
Mangal kömürü ,soba kömürü ,meşe odunu, çam. odunu ,çıra ,jel, semaver ,mangal malzemesi…
Sadece mangal yapan değil çevredekiler de tehdit altında
Bir diğer etki ise mangal ateşini yakarken çıkan karbonmonoksit gazı. Zor yanan mangal ateşinin başında dakikalarca bu gaza maruz kalanlar, karbonmonoksit zehirlenmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor.
Çam. Genel olarak, çam ve köknar gibi kozalaklı ağaçlar hızla 'tutuşur', büyük bir alev verir ve çok yüksek bir sıcaklık sağlar. Onları esas olarak çıra için kullanmalıyız. Ana yakıt olarak kullanıldıklarında dikkatli olun çünkü bacada veya çatıda yangına bile yol açabilecek hoş olmayan sonuçlara yol açabilirler.
Genel anlamda Çam Ağacından elde edilen bir yakacak türüdür. Çoğunlukla odun sobalarında, ekmek fırınlarında ısı kaynağı olarak kullanılmaktadır. Kuru Çam odunun özelliği sayesinde açık alanda, yağmurda ve rüzgarda ateş sönmeden yanmaya devam etmektedir. Ürünün yapısı uzun süre yanacak şekilde tasarlanmaktadır.
Kurban etinin kesildiği gün değil, 24 saat dinlendirildikten sonra pişirilmesi gerekir. Bu süre, etin lezzetinin artmasını sağlar. Kesimden sonraki ilk 4-5 saat ise etin sıcaklığının düşürülmesi ve ilk katılığının atılması amacıyla buzdolabında saklanması önerilir.
İnsan sağlığı açısından da oldukça güvenli bir kullanım sunan lav taşlı mangallar dumansız bir kullanım sunmaktadır. Mangal içerisindeki lav taşları tekrar tekrar kullanılabilme özelliği ile de oldukça elverişlidir.
Bir başka örnek olarak odun için bu sıcaklık 150 derece civarındadır; bu yüzden yakacak olarak sıklıkla odun kullanılır. Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri