Mangala bireylerde analitik düşünce, hafıza, geleceği planlama, esneklik, hızlı karar verme gibi yeteneklerin gelişimini sağlar.
Mangala (Osmanlı) Oyununun Özellikleri
Amaç, hazinesinde 25 taş toplamaktır. Belirlenen oyuncu, kuyularının birindeki taşları eline alır, önce taşların birini, taşları aldığı kuyuya, sonra sırayla diğer kuyulara, sağa doğru, birer birer dağıtır.
yer alan boş bir kuyuya denk gelirse ve eğer boş kuyusunun karşısındaki kuyuda da rakibine ait taş varsa, hem rakibinin kuyusundaki taşları alır, hem de kendi boş kuyusuna bıraktığı taşı alıp hazinesine koyar. Hamle sırası rakibine geçer. Hazinesinde daha fazla taş olan yarışmacı oyunu kazanır.
Oyunda her oyuncunun önünde bulunan yan yana 6 küçük kuyu, o oyuncunun bölgesidir. Karşısında bulunan 6 küçük kuyu rakibinin bölgesidir. Oyuncular hazinelerinde en fazla taşı biriktirmeye çalışırlar. Oyun sonunda en çok taşı toplayan oyuncu oyun setini kazanmış olur.
İlgili 26 soru bulundu
MANGALA TİLKİ KURALI
Mangala da oyun sırası gelen oyuncunun elindeki son taş kendi tarafındaki boş kuyuya düşer ise hem o taşı hem de boş kuyunun karşısındaki rakip kuyudaki taşları hazinesine gönderir. Bu durumda tilki kuralı adı verilen bu hamle oyunun gidişatını her an değiştirme gücünü barındırmaktadır.
Mangala, bir Türk zeka oyunu olan Köçürme; dünyadaki yaygın adıyla Mankala oyunudur. Gaziantep, Urfa, Hatay gibi illerde oynanan Köçürme oyununun adıdır.
Elindeki taşların bittiği yerdeki rakibin kuyusundaki taşları çift yaparsa (2,4,6,8) o taşları kendi hazine kuyusuna aktarır. Oyunculardan birinin bölgesindeki taşlar biterse oyun biter. Taşlarını ilk bitiren oyuncu rakibin kuyularındaki taşları da kendi hazinesine aktarır ve taşlar sayılır.
Mangala gerçekten çok eski dönemlere dayanan ama Osmanlı döneminde de çok yaygın bir şekilde oynanan günümüze kadar ulaşan günümüzde de yaygınlığını sürdüren bir Türk zeka ve strateji oyunudur." bilgisini verdi.
Bu da o kültürlerin ziraatçı bir toplum olduklarını göstermektedir. Oysa Türk Mangalasında taşlar “asker” olarak görülmektedir. Ayrıca günümüze “hazine” olarak aktardığımız bölüme Türkler “orda” yani “karargâh” demişlerdir; bu da oyunumuzun bir çiftçilik oyunu değil, savaş oyunu olduğunu ortaya koymaktadır.
Oyuncunun kuyusunda tek taş varsa, sırası geldiğinde bu taşı sağındaki kuyuya taşır. Hamle sırası rakibine geçer. Her seferinde oyuncunun elinde kalan son taş oyunun kaderini belirler.
Türklerden Araplara Mangala adıyla, oradan da dünyaya Mangala, Mankala, Mancala adıyla dağılmıştır. Oyunun 4000 yıllık bir taşı Kazakistan'da Dastarbaşı'nda bulunmuştur. Tarihi araştırmalar Mangala Oyunu'nun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığını göstermektedir.
1. çocuk mandalları alıp belirtilen süre içinde arkadaşının giysisine, saçına vb. takar, 2. çocuk ise arkadaşının mandalları takması için ayakta bekler. Gruplardaki tüm yarışmacılar oyuna katıldıktan sonra oyun biter ve öğretmen her oyun sonunda kaydedilen mandal sayılarını toplar.
Beyin egzersizleri yapmak
Sudoku, yapboz, kart oyunları, zeka geliştiren bilgisayar oyunları gibi aktiviteler beyin egzersizleri için ideal. Bu tip egzersizler nöronlar arasında yeni köprüler kurar ve yeni sinopsisler oluşturur.
Kutu İçerisinde; Mangala tahtası ve 48 adet taş bulunmaktadır. 5 yaş ve üzeri çocukların kullanıma uygundur.
Mangala iki kişi arasında oynanan basit bir taş oyunu gibi gözükse de düşünme gerektiren bir strateji oyunudur. Kurallarının basit oluşu her ortamda ve herkes tarafından oynanabilir olmasını sağlamaktadır.
Bilimsel olarak da kanıtlanan ve eski tarihlerden beri oynanan mangala oyunu pek çok insanın favorisidir.
Osmanlı dönemi dâhil kadim Türk medeniyet ve kültüründe, sosyalleşme ve kültürel paylaşım araçlarından biri olan 'Mangala/Göçürme”; geleneksel Türk zekâ ve strateji oyunudur.
Mangalda Verimlilik
Önce mühürlenecek kırmızı et varsa, örneğin biftek ya da antrikot atılır. Ateşin en harlı zamanına denk gelince daha kolay mühürlenir ve çok yağlı olmadığı için ateşi söndürmez. Sonra tavuk, tavuk daha yağlı olduğu için ikinci atılır.
4000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülen mangala oyunu Osmanlı döneminde 7'den 70'e herkese hitap etmiştir. 200 farklı oynanış stili olan oyunun genel adına mangala denmektedir.
Oyuncular sırayla bir taşı bir kareden diğer bir kareye taşımaya çalışırlar. Taşlar yalnızca çapraz veya yatay olarak hareket edebilir, taşların üzerinden atlamak veya geriye gitmek mümkün değildir. Oyunun amacı, rakip oyuncunun taşlarını hareketsiz hale getirmek veya tahtadaki taş sayısını azaltmaktır.
Mangala'nın çağdaşı olduğu diğer oyunlardan farkı, dağdaki çobandan, yetmiş yaşındaki bilgine, İstanbul'da saraydaki hanım sultandan altı yaşındaki çocuğa kadar her yaştan ve kültürden insanın oynayabilmesidir. Bir başka özelliği ise bu oyun için mekâna ve malzemeye bağımlı olunmamasıdır.
Yiyeceklerinizi Tatlandıran Mangal Çeşitleri Nelerdir? Mangal çeşitleri arasında elektrikli, tüplü, lav taşlı, davlumbazlı, bacalı, kömürlü mangallar yer almaktadır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Mangala Oyununun, Anadolu kültürünün köklü bir başlığı olduğunu, oyunun genç kuşaklara tanıtılmasının, yaygınlaştırılmasının yararlı olacağını, kültürel ve turistik alanlarda Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlayacağınıbildirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri