Mangala, oyun sırasında taşları hareket ettirmeniz gereken birkaç yuva bulunan bir tahtaya sahip Afrika kökenli bir masa oyunudur. Aynı zamanda Kalaha olarak da bilinir. Oyunun temel amacı, taşları tahtanın etrafında hareket ettirmek ve mümkün olduğunca çok rakibin taşını ele geçirmeye çalışmaktır.
Oyunda her oyuncunun önünde bulunan yan yana 6 küçük kuyu, o oyuncunun bölgesidir. Karşısında bulunan 6 küçük kuyu rakibinin bölgesidir. Oyuncular hazinelerinde en fazla taşı biriktirmeye çalışırlar. Oyun sonunda en çok taşı toplayan oyuncu oyun setini kazanmış olur.
Mangala gerçekten çok eski dönemlere dayanan ama Osmanlı döneminde de çok yaygın bir şekilde oynanan günümüze kadar ulaşan günümüzde de yaygınlığını sürdüren bir Türk zeka ve strateji oyunudur." bilgisini verdi.
1. çocuk mandalları alıp belirtilen süre içinde arkadaşının giysisine, saçına vb. takar, 2. çocuk ise arkadaşının mandalları takması için ayakta bekler. Gruplardaki tüm yarışmacılar oyuna katıldıktan sonra oyun biter ve öğretmen her oyun sonunda kaydedilen mandal sayılarını toplar.
İlk oyuncu platformun içine pulu atar sonra ikinci oyuncu atar. Bu şekilde pullar bitene kadar yada oyunculardan biri oyunu kazanana kadar oyuna devam edilir. Aynı renkli pullardan 4 tanesini yatay, dikey veya çapraz yönde yan yana getiren oyuncu oyunu kazanır. Oyunun sonucu beraberlikle de sonuçlanabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Nim oyununun en yaygın çeşidinde 16 taş dört gruba bölünür; gruplar sırasıyla 1, 3, 5 ve 7 taştan oluşur. Oyunculardan sırası gelen hala içinde taş olan bir grup seçer ve en az bir taş alır. Son kalan grubun son kalan taşını alan oyunu kazanır ya da kaybeder.
Genellikle ahşap ve 48 taştan yapılmış bir tahta kullanılır. Tahta, altı yuvalı iki sıra ve her köşede iki büyük kuyu içerir. Oyunun amacı en fazla sayıda taşı ele geçirmektir.
Mangala bireylerde analitik düşünce, hafıza, geleceği planlama, esneklik, hızlı karar verme gibi yeteneklerin gelişimini sağlar.
Mangala oyununu bu oyunlardan farklı kılan kuyu ve taş sayısı ve dört temel kural ile oynanmasıdır. Diğer oyunlarda kuyu ve taş sayıları aynı olmamakla birlikte 2 veya 3 kural ile oynanmaktadır.
Türklerden Araplara Mangala adıyla, oradan da dünyaya Mangala, Mankala, Mancala adıyla dağılmıştır. Oyunun 4000 yıllık bir taşı Kazakistan'da Dastarbaşı'nda bulunmuştur. Tarihi araştırmalar Mangala Oyunu'nun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığını göstermektedir.
Alternatif Oyun Şekli (Kale Kuralı)
✰ Oyuncu elinde bulunan taşları dağıtırken elindeki son taş, rakibinin bölgesinde denk geldiği kuyudaki taşların sayısını 3 yaparsa o kuyu oyuncu tarafından ele geçirilmiş olur. Oyuncu ileride rakibi ve kendisi tarafından bu kuyuya koyulacak tüm taşların sahibi olur.
Tangram, rubik küp, katamino ve hanoi kuleleri ise 5 yaş zekâ oyunları arasında yer alır. 6 yaş zekâ oyunları, çocukların zekâ gelişimini destekler ve sosyal yaşama daha kolay adapte olmasını sağlar. Sihirli piramit, küp blok ve küp birleştirme tek kişilik zekâ oyunları arasında yer alır.
Oyuna başlarken mevcut mangala hazinesinden taşı alıp her hazneye birer tane taş koyup sağa doğru ilerleme yapılır. Son bıraktığımız taş eğer haznenin sonunda bitiyor ise bir hamle daha şansı tanıyor , eğer bizim son haznemizde bitmiyor ise hamle sırası rakibimize geçiyor .
Zeka oyunu Mandala: Nedir? Mandala zihinsel planlama ve görsel hafızayı eğitmeyi amaçlayan bir beyin oyunudur. Oyunun amacı, eğlenceli ve görsel olarak temiz bir tasarım yaratabilmektir.
Çünkü bu oyundaki malzemelerin tümü tamamen doğal ahşap malzemelerden imal edilmiştir. Hedef 5 oyunu 3 yaş ve üzeri çocukların oynaması için tasarlanmış bir oyundur.
Mangala ise strateji zeka türüne girer.
Mangala iki kişi arasında oynanan basit bir taş oyunu gibi gözükse de düşünme gerektiren bir strateji oyunudur.
Mangala oyununun tarihi, yaklaşık 6000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Orta Doğu, Afrika ve Güneydoğu Asya'da yaygın olarak oynanmaktadır ve her bölgenin kendine özgü bir adı vardır. Türkiye'de "Mangala", Yunanistan'da "Tavli", İran'da "Nard", İsrail'de "Shesh Besh" olarak bilinir.
Tarihi araştırmalar bu oyunun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler Dönemi'nde oynandığını göstermektedir. Mangala oyunu en genel tâbiriyle Türk zekâ oyunudur ve bugüne kadar pek çok bilim insanı ve araştırmacının ilgi odağı olmuştur.
Çengel bulmacaya benzerliğiyle dikkat çeken Kakuro, diyagramdaki kutuların 1'den 9'a kadar rakamlarla doldurulması esasına dayanıyor. Oyunda hücrelerdeki köşegenlerin sağında verilen sayı, sağındaki rakamların toplamını, altında verilen sayı ise altındaki rakamların toplamını verir.
Ebe olan takım atıcı olan takımın tamamını 9 parça tahtayı üst üste dizemeden topla ebelerse o seti kazanmış olur. Oyun 5 set üzerinden oynanır. 3 set kazanan müsabakayı kazanmış olur. OYUN ALANI: Açık alanlarda veya kapalı spor salonlarında oynanabilir.
Oynanış Super Hexagon, duvarlar ekranın kenarlarından gelirken, oyuncunun merkezdeki altıgen bir ızgara üzerinde bir üçgeni kontrol ettiği hızlı tempolu bir oyundur. Kontrolleri basit: Oyuncu hayatta kalabilmek için üçgeni açık yöne çevirmelidir. Oyuncu hayatta kaldıkça oyunun hızı giderek daha da artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri