Mani dini veya Maniheizm, 3. yüzyılda Pers İmparatorluğu içinde, "Peygamberlerin Mührü" yani "son peygamber" olduğuna inanılmış Mani tarafından kurulmuş ve kısa sürede hızla geniş bir coğrafyaya yayılmış büyük bir dindi. Bu dinin önemli kutsal metinlerinden biri Arzhang'dı.
Mani, gnostik bilginin cemaat dışında paylaşılmasına müsaade etmeyen Sabiîlik gibi geleneklerin aksine hakikatin bilgisinin bütün insanlığa ulaştırılması gerektiğini savunmuştur. Böylelikle Maniheizm, misyon faaliyetini önceleyen bir gnostik gelenek olarak da dikkat çekmiştir.
Gnostik bir dualizm olan Mani dini, iki prensip: iyi-kötü, karan- lik-aydınlık, nur-zulmet üzerine kurulmuş olup, buna göre yaşadı- ğımız dünya iyi ve kötü unsurların birleşmesinden meydana gelmiş- tir. İnsanın ruhu iyiliği, cesedi ise kötülüğü temsil etmektedir.
Mani Dini, yalnız Uygurlar tarafından 762 yılında resmen devlet dini olarak kabul edilmiştir. Bunun dışında bu din, her zaman ve her yerde Hıristiyanlığın ve Müslüman- lığın kovuşturmasına uğramış, taraftarları işkenceyle öldürülmüşlerdir.
Arzhang (Aržang "lâyık" mânâsında Farsça bir kelime) Maniheizm'in kutsal kitabı.
İlgili 43 soru bulundu
Yetkinler adıyla da bilinen Seçkinler, ruhani varlıklar olarak görülür. Sadece erkekler değil kadınlar da seçkin olabilir. Bu kişilerin evlenmesi ve cinsel ilişkiye girmesi yasaktır. Yasak olan diğer şeyler arasında şarap içmek ve mülk edinmek de yer alıyor.
Mani'nin inancına göre, İsa bedenleşmiş bir tanrısal varlıktır, yalnızca yayılan bir ışık değildir, o her yerde vardır; İsa, insanlık için acı çekerek insanların kurtuluşunu sağlamıştır.
Mani (Farsça: مانی, d. 216, Tizpon - ö. 276, Cündişapur), gnostik bir din olan Maniheizm'in kurucusu.
Devlet özellikleri açısından Çinlilerce ilginç bulunup, incelemek için elçiler yollanıyordu. Budizme geçiş de Çinli elçiler vasıtasıyla olmuş, Uygurlar diğer kültürler altında ezilmemek için dünyada pek kabul görmeyen maniheizmi tercih etmiştir.
Maniheizm, eski Orta-Asya Türkleri arasındaki büyük dinî hoşgörü ortamında Uygurların Bögü Kağan döneminde kabul ettikleri bir dindir.
Uygurlar henüz Ötüken bölgesinde iken Mani dini ile tanışmış, Ötüken Uygur Devleti Kağanı Bögü Kağan bu dini resmen devlet dini olarak kabul etmiştir. Uygur halkı da Koço ve Turfan bölgelerine göç etmelerinin ardından Maniheist inancın zayıflamaya başlamasıyla gittikçe Budizm'i benimsemişlerdir.
Zerdüştilik, Budizm ve Hıristiyanlığa ait dinî unsurları bünyesinde barındırır. Maniheizmin ayırt edici özelliği “düalizm”dir. Mezopotamya, Babil, İran, Türkistan, Kuzey Hindistan, Batı Çin ve Tibet'e kadar yayılmış, Afrika ve Avrupa'da etkili olmuştur.
Maniheizm, Türk tarihinde bazı devletler ve topluluklar arasında yaygın olan bir dini inanç sistemidir. Uygur Kağanlığı ve Maniheizm: Uygur Kağanlığı, 8. ve 9. yüzyıllar arasında Orta Asya'da hüküm süren bir Türk devletiydi. Maniheizm, Uygur Kağanlığı'nın resmi dini olarak kabul edilmiştir.
Maniheist inancın temelini, ışık ve karanlık yahut iyilik ve kötülük şeklindeki birbirine zıt iki aslî prensibe dayanan gnostik bir düalizm oluşturmaktadır.
Ötüken'de yaşayan Türk boyları 744 yılında Uygurlar yönetiminde Uygur Kaganlığını kurmuşlardır. 840 yılında Kırgızlar tarafından yıkıldıktan sonra boyların bir kısmı Turfan civarına giderek yerleşmiş ve Türk tarihine özellikle edebiyat ve sanat alanında eşsiz eserler bırakmışlardır.
Uygur Devleti Orta Asya'da 745 yılında kurulmuş olan bir Türk devletidir. Özellikle tarım ve ticaret alanındaki çalışmaları ile ön plana çıkan devlet aynı zamanda Türk tarihindeki yerleşik hayata geçen ilk devlettir. Uygur devleti döneminde yazılı eserler oldukça artmıştır.
Uygurlar veya Uygur Türkleri, Orta ile Doğu Asya'dan kaynaklanan ve kültürel olarak bu bölgelerle bağlı bir Türk azınlık etnik grubudur. Uygurlar Çin'in resmî olarak tanıdığı 55 etnik azınlıktan biridir. Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Uygurların memleketi olarak tanınır.
Mânî insanların hoş olarak ve olmayarak söyledikleri şeylerdir. Düz mânî : Yedişer heceli dört dizeden oluşur.
Uygur Devleti yerleşik yaşamı benimseyen ilk Türk topluluğudur. Budizm ve Maniheizm'i benimsemişlerdir.
Uygurlar, daha sonra bölgedeki diğer Türk boylarıyla birleşerek tarihte “İlk Müslüman Türk Devleti”ni kurmuşlardır. Uygurların tarihten beri yaşamakta olduğu anavatanı Doğu Türkistan, günümüzde Çin sınırları içinde “Şincan Uygur Özerk Bölgesi” diye adlandırılmaktadır.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır. Günümüzde yaklaşık 1 milyar inananıyla Hristiyanlık ve İslam'dan sonra en büyük üçüncü din olarak bilinir. Hinduizm, dünyanın en eski dinidir.
Bir çok kaynakta Türklerin eski dini Şamanizm olarak geçmekte ve din kavramı inanış olarak ele alınmaktadır. Türklerin dini ve inanışları ile ilgili çalışmalarda karşılaşılan en önemli sorunlardan biri Türklerin dini konusundadır. Türklerin eski inançları yaygın olarak Gök Tanrı dinine dayanmaktadır.
Uygurların Budizm ile bağlantıları 7. yy. dan itibaren başlamış, Maniheizmin devlet dini olarak kabul edilmesi ise 762 yılına doğru gerçekleşmiştir. Bu nedenledir ki Eski Türk resim sanatı Budizm ve Maniheizm olmak üzere bu iki dini inanç çerçevesi içerisindeki eserleri ihtiva eder.
Uygurlar Çin'in resmî olarak tanıdığı 55 etnik azınlıktan biridir. Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Uygurların memleketi olarak tanınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri