Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivalini yapamamıştık. Bugün inşallah burada 21 Mart Nevruz Bayramıyla beraber temsili karma törenimizi yaptıktan sonra 26 Nisan 2023 günü festivalimiz başlayacak. 30 Nisan 2023 Pazar günü saçım finaliyle özlediğimiz bayramımıza kavuşmuş olacağız.
29 yıldır kesintisiz düzenlenerek milyonlarca ziyaretçiye ev sahipliği yapan "MESİR FUARI" 25-30 Nisan 2023 tarihleri arasında kapılarını açmaya hazırlanıyor.
Kültürel ve geleneksel çeşitli uygulamaları içeren ve baharın başlangıcı olarak kabul edilen Nevruz haftasında (21-24 Mart) kutlanan Mesir Macunu Festivali, Manisa'da yaklaşık 400 yıldır devam etmektedir. Şifalı bir yiyecek olduğu kabul edilen mesir macununun ortaya çıkışı tarihsel bir öyküye dayanır.
Festivalin gerçekleştirildiği mekân, yüzyıllardır festivale ilişkin geleneksel bilgi ve becerilerin aktarıldığı ve sürdürüldüğü ortam olan Sultan Camii ve Külliyesi'dir. Yeni nesil, güncel etkinliklerle birlikte yeniden yaratıp yaşattıkları festival uygulamalarını geniş bir katılımla bu mekânlarda sürdürmektedir.
Mesir Sanayi ve Ticaret Fuarı ile Manisa Çiçek Festivali 22-27 Haziran tarihleri arasında yapılacak fuar ve festival, Manisa Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezinde kapılarını ziyaretçilere açacak. SNS Fuarcılık tarafından büyük bir titizlikle organize edilen fuara maskesiz giriş yapılmayacak.
İlgili 44 soru bulundu
19- 24 Nisan 2022 tarihleri arasında Mesir Çiçek Fidan Bahçe Mobilyaları ve Ekipmanları Fuarı'na tüm Manisalıları bekliyoruz” denildi. Fuar; 24 Nisan tarihine kadar Manisa Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi'nde ziyaretçileri ağırlayacak.
Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali 4-7 Mayıs 2023 Tarihleri Arasında Yapılacak.
Mesir Macunu Nasıl Yenir? Mesir macunu ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. İçinde farklı baharatlar olduğu için, oldukça güçlü bir karışımdır. Yetişkinler günde 3 öğün 1 tatlı kaşığı, 10-15 yaş arası çocukların ise yemekten önce 1 çay kaşığı tüketmesi önerilir.
Soğuk algınlığı tedavisine destek verir ve balgam söktürücü etkisi bulunur. İçerdiği baharatların bazılarının etkisiyle ağrı gidericidir ve romatizmal rahatsızlıkları olanları rahatlatır. Kabakulak gibi bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alınmasına yardım eder. Bazı cilt bozukluklarına ve egzamaya karşı etkilidir.
Mesir macunu; 41 türlü baharat karışımı ile elde edilen, macun kıvamlı bir tatlı şeklinde tanımlanabilir. Bu macun 479 sene önce ilk defa Osmanlı döneminde, Merkez Efendi sayesinde yapılmıştır. Manisa'nın bilinen değeri olan mesir macunu, uzun senelerden beri insanlara şifa olmaya devam etmektedir.
Yetişkinler günde 3 öğün 1 tatlı kaşığı, 10-15 yaş arası çocukların ise yemekten önce 1 çay kaşığı tüketmesi önerilir.
Nasıl Kullanılır ? - Sıcak suya ya da sıcak süte karıştırılarak içilebilir. - Çay içerken şeker yerine mesir macunu kullanabilirsiniz. - Damağınıza yapıştırdıktan sonra emerek yemenizi tavsiye ederiz.
Mesir macunu, 41 çeşit baharat ve şifalı ottan oluşan bir macun çeşididir. İlk olarak Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü ve başarılı hekimi Merkez Efendi tarafından kullanılmıştır. Daha sonra halk tarafından ilgi görünce halka da dağıtılmaya başlanmıştır.
Yardımsever kişiliğiyle bilinen Hafsa Sultan, iyileşmesini sağlayan mesir macununun her yıl Nevruz haftasında halka dağıtılmasını ister. Küçük kâğıtlara sarılan macun, Sultan Cami'nden halka saçılır. O günden bu güne her yıl aynı dönemde Sultan Cami etrafında toplanan halka, şenlikler yapılarak mesir macunu dağıtılır.
Manisa'da yaklaşık 5 asırdır gerçekleştirilen ve Türkiye'nin en köklü festivallerinden bir tanesi olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, Covid-19 salgını nedeniyle verilen aranın ardından bu yıl 2023 yılında tekrardan yapılacak.
Mesir Ne Demek? Kelime anlamıyla mesir, dinlence ve gezinti yeri demektir. Manisa'daki şenliklere adını veren macunun adı da buradan gelmektedir. Hastalıklara şifa olduğu için macun alındıktan sonraki dinlenme dönem ile birlikte ayaklanıp iyileşmeyi vurgular.
Mülayim baharat mesir macunu baharatı (41 çeşit baharat) Kanuni sultan süleymanın annesi hafsa hatunun hastalanması üzerine yatırdığı ve hafsa anamıza şifa olan 41 çeşit baharattan oluşan ve mesir macunu yapımında kullanılan mülayim baharat güvencesiyle hazırlanmış meşhur baharat karışımı.
Sıcak suya ya da sıcak süte karıştırılarak içilebilir. Çay içerken şeker yerine mesir macunu kullanabilirsiniz. Damağınıza yapıştırdıktan sonra emerek yemenizi tavsiye ederiz. Türk Gıda Kodeksine uygun olarak üretilmiştir.
Mesir macunu, 478 yıl önce ortaya çıktı. Amansız bir hastalığa yakalanan Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Sultan Camisi Külliyesi'nde idareci olarak görev yapan devrin ünlü hekimi Merkez Efendi'nin 41 çeşit baharatın karışımıyla hazırladığı mesir macunuyla şifa buldu.
Kullanımı: Macunu yedikten sonra, bir bardak ılık su içilmesi tavsiye edilir.
Kavanozlarda satılan mesir macunu günde 1-2 kaşık yenebilir. Bunun dışında çubuk ile hazırlanan şekli ile de tüketilebilir. İçermiş olduğu baharatların bazılarından karışımı yapılan mesir macunu çayı ya da başka bir adıyla mesir çayı, toz olarak da kullanılabilir.
Ürünü Çocuklar Kullanabilir mi? Evet ürünü çocukların kullanmasında bir sakınca yoktur.
Urla Enginar Günleri 28-29-30 Nisan 2023
4.enginar fest.
Karşıyaka Bostanlı Çiçek Festivali, 28-29-30 Nisan 2023 tarihlerinde gerçekleşecek..
Festival, Cumhuriyet'in 100. Yılına ithaf edilen iki dünya prömiyeriyle açılacak. İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV), 36. Uluslararası İzmir Festivali'ni 02 Haziran - 11 Temmuz 2023 tarihleri arasında düzenliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri