Mantarlarını ne kadar iyi koşullarda buzdolabında saklansan da en iyi halleri ilk 4-5 gündür. Mantarları bir fırça yardımı ile temizledikten sonra, hepsini kahverengi kağıt bir torbaya koymak da çok iyi bir yöntemdir. Bu şekilde torbaya koyduğun mantarları buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsin.
Mantarların saklama koşulları çok önemlidir. Mantarın üzerindeki sümüksü yapı bize mantarın çürüdüğünü gösterir. Eğer mantarınız bu şekildeyse kesinlikle tüketmeyiniz. Mantar buzdolabında 4-7 gün kadar bozulmadan tazeliğini koruyabilmektedir.
Kültür mantarını buzdolabında uzun süre saklayabilmek için mutlaka hava alması sağlanmalıdır. Kültür mantarı alındıktan sonra ağzı açık bir kap içerisine koyularak bir hafta boyunca bu şekilde muhafaza edilebilir.
Eğer mantarın üstünü açık bırakacaksanız, buzdolabında koku yaymayan besinlerin yanına yerleştirin. Çünkü mantarın süngerli yapısı, kötü kokuları içine çeker. Mantarı mutfak havlusu veya kese kağıdına koyduktan sonra, buzdolabının normal raflarından birine yerleştirin. Ve 5-6 gün içinde tüketmeye özen gösterin.
Gıda güvenliği söz konusu olduğunda, renk değişikliği asla iyiye işaret değildir. Renginin kararması ve siyah noktaların gelişmesi mantarlarının bozulduğunun işaretlerindendir ve bu durumda mantarlar yenmemelidir.
İlgili 33 soru bulundu
Mantarın rengi, bozulup bozulmadığını gösteren en önemli ipuçlarından biridir. Mantarın renk değiştirmeye başlaması, üzerinde çürük, siyah ve kahverengi noktalar olması bozulduğunu gösterir. Özellikle mantarın şapkasında kararmalar meydana geldiyse, bozulma başlamış demektir.
Kültür mantarlarında zehirlenmelere neden olan toksinler bulunmuyor. Ancak son kullanma tarihi geçmiş, bozulmuş kültür mantarı tüketiliyorsa buna bağlı bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishalle devam eden zehirlenmeler olabilir. Bu zehirlenme ise besin zehirlenmesi şeklinde tanımlanır.''
Ancak markette çok uzun süre ya da kısa bir süre geçirmiş olabilir. Bu bilinmediği için 1 – 2 gün içinde bozulmaya başlayabilir. Bu nedenle satın alınan bir mantar 3 – 4 gün içinde tüketilmeye çalışılmalıdır. Eğer mantarlar dilimlenmişse bozulma süresi daha kısadır.
Mantar Yıkanmalı mı? Mutfakta neredeyse her malzemeyi önce yıkıyor olsan da şefim, mantarı suyla yıkayarak temizlememelisin. Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz.
Tavada ya da tencerede pişirilen mantar suyunu salana kadar pişirilir. Çok hızlı ateş olmadan mantar kısık ateşte kaç dakikada pişer, bakacak olduğumuzda yaklaşık 10 dakika sürmektedir.
Mantar zehirlenmesi belirtileri
Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 (altı) saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise: bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir.
Mantarın şapkası olan bölümde bulunan zar ise ince bir meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Mantardaki zar kısmı kalktığı takdirde beyaz kısım da görülür. Nemli bir bez ile mantarın dışında kalan tabaka da son defa temizlenir. Mantarın en pratik ve kolay temizlenme şekli her mantarda rahat bir şekilde uygulanır.
Temizlenmiş trüflerin kağıt havlu ile nemi alınır. Temiz pamuklu bez torbaya konularak buzdolabında +4 derece de muhafaza edilir. Buzdolabında nemlendirmeden saklandığı takdirde 3 hafta raf ömrü vardır. Ama beklediği süreç boyunca kokusunu salacağı için, bekletilmeden tüketilmesi önerilir.
6. Kültür Mantarları Zehirler mi? Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmesi mümkün değildir. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla, bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir.
Normalden biraz fazla daha beklediği için hemen zehirli mantara dönüşmez bunlar ama tazeliğini yitirir. Son kullanma tarihi geçen mantarlar tüketilmemesi gerekir çünkü uzmanlar bile bu konuda tamamen tembih vermektedir.
"Medyaya verilen bazı bilgiler yanlış"
Ergün Bacak, "Bazen medyada, basına-yayın organlarında 'Kurtlu mantar yenilebilir. ', 'Kurtlu mantar zehirli olmaz. ', 'Başka hayvanların tükettiği mantarlar zehirli olmaz. Onları tüketebilirsiniz.
Mantarın bazı bölgeleri soyularak yenebilir. Mantar saplarını mantarın şapka kısmından hafifçe çekerek ayırt edin. Daha sonra şapka kısmında siyahlıklar bulunur, bu siyah kısımları soyabilirsiniz.
Mantarları bekletmeniz gerekiyorsa limonlu ve unlu suda 5 dakika bekletmeniz daha iyi olacaktır. Pişerken de birkaç damla limon eklemeniz etkiyi artıracaktır. Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir.
Suyla yıkandıktan sonra pişirilen mantarlar ise asıl tadını kaybeder ve yemeklerinizin tadını bozar. Yıkandıktan sonra hemen kararmaya başlayan mantarlar ayrıca bu şekilde pişirilip ısıyla karşılaştıklarında ise dışarı çok fazla nem verirler, bu da sotelenen mantarların renginin de formunun da bozulmasına sebep olur.
Mantarı yeniden ısıtmak protein yapısını bozar. Yapısı bozulan mantar sindirim ve kalp sağlığı sorunlarına neden olabilir. Eğer önceki günden kalan mantarınız varsa soğuk yemenizi öneririz.
İstenilen şekilde doğrandıktan sonra tekrar limonlu suda 1-2 dakika bekletilir. Kaynamış suyun içerisine bir tane limon sıkılır süzülen ve doğranan mantarlar suya bırakılır. Bir taşım kaynadıktan sonra çıkarılır soğuduktan sonra dolap poşetlerine katılıp dondurucuya atılır.
Mantarları sünger gibi düşünebilirsiniz. Maddeleri içinde hapsedebilir, %90'ı sudan oluşur. Bu kadar su yüklü bir şey söz konusu olduğunda ısıyla teması sırasında eğer ısı çok yüksekse tüm suyunu salar ve yeniden çeker. Bu da onun renginde ve kıvamında değişimler yaşanmasına neden olur.
Dondurucuya koyulan mantarlar 1 ay süreyle saklanabilir. 1 ay sonunda mantarların tüketilmesi sağlık açısından uygun görülmüyor. Mantarların taze olabilmesi için saklanmadan önce temizlenmesi gerekiyor. Temiz olan mantarlar her zaman daha taze olarak dondurucudan çıkacak ve daha lezzetli olacaktır.
Mantarın üzerinde sümüksü yapışkan bir yapı oluştuysa o mantarı kesinllikle yemeyin. Sümüksü bir kaplama, mantarlarının bozulmaya başladığının kesin bir kanıtıdır. Sümüklü yapışkan yapıdan daha kötüsü, gözle görülür küf oluşumudur. Küflü mantar bozuk mantardır.
Mantar doğal bir antioksidan etkisi görse de aşırı tüketimi sonucu bazı rahatsızlıklar ortaya çıkarabilir. Gereğinden fazla miktarlarda mantar tüketilmesi, yorgunluk, halsizlik, mide sorunları ortaya çıkarabilir. •Çok fazla tüketiminde ayrıca alerji, cilt alerjisi ve baş ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkarabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri