Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir.
Mantarları kısık ateşte pişirirsen hızlıca kararır. O yüzden mantarları yüksek ateşte pişirmelisin. Alüminyum tava ya da tencere kullanmak mantarın kararmasına yol açar. Teflon, döküm, seramik ya da çelik tencere kullanmalısın.
Mantarları sünger gibi düşünebilirsiniz. Maddeleri içinde hapsedebilir, %90'ı sudan oluşur. Bu kadar su yüklü bir şey söz konusu olduğunda ısıyla teması sırasında eğer ısı çok yüksekse tüm suyunu salar ve yeniden çeker. Bu da onun renginde ve kıvamında değişimler yaşanmasına neden olur.
Mantar, patlıcan, kırmızı et, balık, kabak gibi besinler ısıyla temas ettiği an renk kaybına uğrarlar. Ancak mantar piştikçe önce kahverengiye, ardından siyaha dönebilir.
Kültür mantarlarının günlük olarak tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğu, beklediği ve el değdiği için zamanla kararan mantarların alınmaması gerektiği belirtiliyor.
İlgili 38 soru bulundu
Mantarın renk değiştirmeye başlaması, üzerinde çürük, siyah ve kahverengi noktalar olması bozulduğunu gösterir. Özellikle mantarın şapkasında kararmalar meydana geldiyse, bozulma başlamış demektir.
Tavada ya da tencerede pişirilen mantar suyunu salana kadar pişirilir. Çok hızlı ateş olmadan mantar kısık ateşte kaç dakikada pişer, bakacak olduğumuzda yaklaşık 10 dakika sürmektedir.
Mantarın şapkası olan bölümde bulunan zar ise ince bir meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Mantardaki zar kısmı kalktığı takdirde beyaz kısım da görülür. Nemli bir bez ile mantarın dışında kalan tabaka da son defa temizlenir. Mantarın en pratik ve kolay temizlenme şekli her mantarda rahat bir şekilde uygulanır.
Ayakların içine sokulabileceği bir sıcaklığa kadar ısıtılan suyun içerisine sirke ilave edilir ve su soğuyana kadar ayaklar bu suda bekletilir. Zamanla mantarların yok olmaya başladığı görülecekir. Bunun yanında karbonat da mantar tedavisinde oldukça önemli bir yer kaplamaktadır.
Mantarın süngerimsi yapısı suyu içine çekip hapsedeceği için bu durum mantarın lezzetini ve rengini negatif etkiler. Ayrıca dış yüzeydeki bakteri ve mikroplar mantarın içine hapsolmuş olur. Bu nedenle mantarlar su ile yıkanmamalıdır. Mantarı yıkadığınız takdirde süngerimsi dokusu anında suyu çekecektir.
Bunun nedeni ise mantarın büyük bir kısmının sudan ibaret olmasıdır. %90 su olan mantarlar temizlenme esnasında suyu çekerler. Pişirilirken ise ısının verdiği yoğunluktan ötürü çektikleri suyu geri salarlar. Bu yüzden de kararma meydana gelir.
Mantarlar temizlenir, bol suda iyice yıkanır küçük doğranır. Soğanlar küçük doğranarak yağda kavrulur. biberler ve domates de küçük küçük doğranarak soğana ilave edilir. Bir süre kavurulduktan sonra temizlenen mantarlarda ilave edilerek yaklaşık 10-15 dk. daha kavrulur. Sıcak olarak servis yapılır.
Mantar koparıldığı zaman rengi değişmezse mantar zehirsizdir. Aynı zamanda mantarın iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir anlamına gelir. Ağaçlarda bulunan mantarlar her zaman zehirsizdir. Salyangozlar hiçbir zaman zehirli mantarları yemezler.
Tavaya yağ eklenir ve mantarlar 4 dakika kavrulur. Kavrulan mantarların üzerine, daha önce sotelediğiniz biberli karışım ilave edilir. Tuz ve karabiber ekledikten sonra birkaç dakika daha sotelemeye devam edilir. Ardından sotelenen mantarlar tabağa alınır.
Mantarları bir fırça yardımı ile temizledikten sonra, hepsini kahverengi kağıt bir torbaya koymak da çok iyi bir yöntemdir. Bu şekilde torbaya koyduğun mantarları buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsin. Torba mantarların nemini emeceği için bozulma ve küflenme olmaz.
Temizlediğiniz mantarları bütün olarak kaynar suda yaklaşık 5 dakika kadar haşlayın.
Sirkeli suda yıkayın
Saygı'ya göre, elma, armut, üzüm, domates gibi yüzeylerinde pürüz olmayan meyveleri 1/3 oranındaki sirke ve su karışımı ile sprey etmek temizlemeyi kolaylaştırır. Meyve veya sebzeleri sprey ederek tamamen yüzeylerini kapladıktan sonra 60 saniye dinlendirmek gerekiyor.
Ayak mantarından şikayetçi olan bireylerin her akşam karbonatlı suyun içinde ayaklarını bir süre boyunca bekletmesi önerilmektedir. Karbonatlı su sayesinde, mantarlar hızlı bir şekilde temizlenir ve mantar temizliği doğal malzemeler ile yapılmış olur. Ayrıca karbonat kokuyu ve kaşıntıyı da gidermektedir.
Özellikle mantarlı hücrelerin çoğalmasına meyilli olan vücuda sahip kişilerin gece yatmadan ılık bir suyun içerisine bir tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyerek tüketmesi tavsiye edilir. Bu uygulama vajina mantarı ve mesane enfeksiyonları için birebir fayda sağlar.
Mantarları önce yumurta daha sonra galeta ununa bulayın, tüm mantarlara aynı işlemi uyguladıktan sonra bir tabağın içerisine alın ve buzdolabında 10 dakika soğutun. Bu sırada yağı güzelce kızdırın. Ardından mantar altın sarısı renge dönen mantarları yağdan alın ve havlu kağıt serili bir tabağa koyup, fazla yağını alın.
Suyla yıkandıktan sonra pişirilen mantarlar ise asıl tadını kaybeder ve yemeklerinizin tadını bozar. Yıkandıktan sonra hemen kararmaya başlayan mantarlar ayrıca bu şekilde pişirilip ısıyla karşılaştıklarında ise dışarı çok fazla nem verirler, bu da sotelenen mantarların renginin de formunun da bozulmasına sebep olur.
Mantar zehirlenmesi belirtileri
Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine neden olan mantarların yenmesi durumunda; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir.
Mantarlarınızın miktarına göre limon suyu miktarını ayarlayın. 250 gram mantara 1 çay kaşığı gibi düşünebilirsiniz. Mantarların hızla suyunu salıp geri çekmesini sağlayın. Ardından son aşamada tuz ve karabiberini eklemeyi ihmal etmeyin.
Mantarlar dikine doğru dilimlenir kavrulan soğanlara eklenir. Tuz pul biber ve kekik arzuya göre ilave edilir.
Demir döküm ya da yanmaz yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alın. Kısık ateşte açın ve içerisine zeytinyağını ilave edin.Zeytinyağı kızdığında ve tava güzelce ısındığında içerisine doğranmış mantarları ilave edin. Orta ateşe alın ve üzerine az miktarda tuz atın, bu şekilde bir süre pişmeye bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri