Seksüel üreme : İki uyumlu mantar hücresinin bir araya gelmesi, haploid nukleusların füzyonu ve çekirdeğin mayoz bölünmesi ile oluşur.
Mantarlar nemli ortamlarda gelişirler, bu nedenle yağmurlardan sonra topraktaki sporlar çimlenerek mantarları oluştururlar. Tek hücreli mantarlar ise tomurcuklanarak çoğalabilirler. Suda yaşayanlarda eşeysiz üreme daha çok hareket organeli (yani flagellum) bulunan zoosporlar ile olur.
Mantarlar sporlanma (sporulasyon) ile eşeysiz (aseksüel) ve eşeyli (seksüel) olarak üreme yeteneğine sahiptirler. Miselyumlar olgunlaşır ve yeterince gıda depo ederse veya çevresel koşullar sporulasyona uygun ise, hifalarda, genellikle, aerial olanlarında, çeşitli şekillerde sporlar gelişirler.
Eşeyli çoğalma gamet adı verilen cinsel hücrelerin birleşmesi ve daha sonra mayoz (redüksiyon) bölünme sonucu cinsel sporların meydana gelmesi şeklinde olur. Ascomycetes mantarlarında seksüel sporlar askus (ascus) denilen genişlemiş ve uzamış hücre keseleri içinde oluşur.
Bunlar da 1) Gamet veya seks cinsel organlarının hücrelerin oluşumu, 2)Bu organların birleşmeleri (plasmogami), hemen veya sonra nükleer bir birleşme (karyogami), 3) Haploid mantarlarda meiosis, ve 4) Sporların meydana gelmesi ve gelişimi.
İlgili 32 soru bulundu
Mantarların hem tek hücreli, hem de çok hücreli türleri vardır. Ancak tüm mantar türleri, spor oluşumuna bağlı olarak ürerler. Bu nedenle mantarlar çok sayıda spor oluşturur.
Farklı iki eşey hücresinin birleşmesiyle bir canlı oluşması. Eşey hücreleri meydana getirerek erkek ve dişi eşey hücrelerinin birleşmesi ve zigot oluşumuyla başlayan üreme biçimi, seksüel üreme.
Sporları aracılığı ile çoğalan mantarlar aynı anda hem eşeyli hem de eşeysiz konidiyumlar oluşturabilirler. Aseksüel (Eşeysiz ) üreme: Tek bir ana hücrenin mitoz bölünmesi ile oluşur. Hif sayısı artar, koloni büyür ve eşeysiz çoğalma gösteren konidiyumlar oluşur.
Mantar sıcaklık ve nem miktarı kontrol altında tutulabilen, havalandırılması kolay, güneş ışığı almayan yerlerde yetiştirilebilirler.
Mantarın hastalık oluşturabilmesi için nem önemli bir faktördür. Çok sıcak ve nemli hava, vücut temizliğine dikkate etmemek, aşırı terlemek ve kurulanmamak, dar ve sentetik kıyafetler tercih etmek mantar için uygun zemin hazırlamaktadır.
Mantarlarda çiçekli bitkilerdekine eşdeğer erkek ve dişi organlar yoktur. Çoğalma ve üreme basidiumlar üzerinde oluşan basidiosporlar yoluyla gerçekleşir.
Mantarlar kök, gövde, yaprak, tohum gibi organlara sahip değildir. Üremeleri sporlar ile ya da tomurcuklanma ile gerçekleşir. Aşağıdaki şekilde Beyaz Şapkalı Mantar (Agaricus Bisporus)'un sporlar ile üremesi şematize olarak görülmektedir.
Canlıların eşeyli ve eşeysiz olarak iki şekilde üremektedir. Eşeysiz üremede döllenme olmadan canlı meydana gelir. Eşeyli üremede ise dölleme söz konusu olmaktadır. Canlıların üreme şekilleri biyolojinin konusu içinde yer almaktadır.
Sporla üremede tek başına evre bulunmaz. Mantar sporlarına; ekzospor, su yosunu sporlarına ise; zoospor adı verilir. Vejetatif üreme: Yüksek yapılı olan bitkilerde görülen bir üreme şeklidir.
Glikojen genellikle karaciğer ve kas hücrelerinde depolanır. Bakteriler ve mantarlarda da glikoz glikojen şeklinde depo edilmektedir.
Mantarların çoğu, basit bir döllenme yoluyla türleşir. Ancak, bazı mantarlar, daha karmaşık döllenme yollarını kullanırlar.Mantarlar, ayrıca mutasyonlar yoluyla da türleşebilirler. Mutasyonlar, genlerin hasarlanması sonucu oluşan değişikliklerdir.
Kendi besinini üretmek fotosentezdir ve bitkiler bunu klorofilleri sayesinde sağlayabilirler. Fakat mantarlarda klorofil göremeyiz dolayısıyla kendi besinlerini sentezleyemezler.
Küf mantarları rutubetli ve güneşsiz yerlerde, havada dolaşan sporlar yardımıyla üremektedirler. Dış ortamda çürüyen bitkilerin üzerinde bile olabilmektedir. Yiyeceklerin uygun saklama koşullarında bekletilmemesi küflenmeye neden olur.
Küflerin bir çok parçası çoğalma ve gelişme potansiyeline sahiptir. Küfler daha çok eşeysiz (aseksüel) sporlar ile çoğalırlar.
Cıvık mantarların üremeleri eşeysiz ve eşeyli olur. Ayrıştırıcı organizmalar olduklarından madde döngülerinde rol oynar.
Hif; uzun, dallanma gösteren ipliksi bir mantar yapısıdır. Mantarlar harici Actinobacteria'larda da bulunabilir. Çoğu mantarda hif vejetatif büyümenin ana şeklidir. Toplu şekline miselyum denir.
Miselyum, genellikle yeraltında bulunan (ya da birtakım başka maddelerin içinde olan) mantarın bölümüdür. İp ya da kök gibi gözüken hiflerin toplanmış biçimiyle oluşur.
Konjugasyon, lipofektamin ve elektroporasyon yöntemleriyle gen aktarımı yapılmaktadır. Sferoplast yapı, gen aktarımını kolaylaştırmada maya, mantar ve bitki hücrelerinde başarı ile kullanılmaktadır.
protozoonlarda seksüel-eşeyli çoğalmalara da rastlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri