Mantık, kavram, önerme ve akılyürütmeler ile ilgili kurallar, teknikler ve yöntemler öğretisidir; tüm bu kurallar, teknikler ve yöntemler özdeşlik, çelişmezlik ve üçüncü şıkkın imkânsızlığı ilkelerinden hareketle geliştirilmiştir ve çoğu mantıkçı mantığa bu üç ilkeye dayalı bir sistem gözüyle bakmaktadır.
Mantık, doğru düşünmenin kurallarını inceleyen felsefi bir disiplindir. Bu açıdan mantık, bilginin doğruluğunu değil, bilginin doğruluğunu ifade eden düşünce ve kavramların kendi içsel bütünlüğünün doğruluğunu inceler.
Mantığın İlkeleri (Özdeşlik-Çelişmezlik-Üçüncü Halin İmkansızlığı-Yeterli Neden)
Çelişmezlik ilkesi, Özdeşlik ilkesi, Üçüncü halin imkansızlığı ilkesi, Yeterli Neden İlkesi konu anlatımı...
Mantık öğrenmenin faydaları
İlk olarak, mantık düşünmeyi– dilin gerçekliğe işaret etmek için kullanımını- geliştirir. Hukuk, siyaset, gazetecilik, eğitim, tıp, işletme, bilim, matematik, bilgisayar bilimi ve diğer birçok alanda gerekli olan analitik düşünmeyi(parçalarına indirgeyerek inceleyebilmeyi) geliştirir.
İlgili 24 soru bulundu
“Mantık, doğru düşünmenin nasıl olacağını öğretir”
Mantık bilimi insanın doğru düşünmesini kolaylaştırıyor. Zihni yanlış düşüncelerden korumayı ve doğru düşünce ile yanlış ya da bozuk düşünceyi birbirinden ayırmayı amaçlıyor. Mantık, doğru düşüncenin doğru eylemle sonuçlanmasını hedefliyor.
Mantık düşünce ile ilgilidir. Düşünmek, akıl yürütmektir (Öner, 2011, s. 12). Düşünce olarak mantık bilim olarak mantıktan daha öncel ve bilim olarak mantığın inşa edildiği temeldir. Mantığın kaynağı problemi çerçevesinde bütün bir felsefe tarihinde sorunsallaştırılan fenomen düşünce olarak mantığın kaynağı olmuştur.
Mantığın bittiği yerde, halay başlar!.. Halay varsa mantığa ihtiyaç yok!!
Özdeşlik İlkesi
Bir şeyin kendisiyle aynı şey olduğuna işaret eden bu ilke kısaca “bir şey ne ise odur” şeklinde ifade edilir. Her şeyin kendisiyle özdeş olması bir zorunluluktur. Kolayca izah edilebilen ve anlaşılabilen bu ilke üzerinde ayrıntılı bir değerlendirme çoğu kişi için anlamlı görünmeyecektir.
Mantık, doğru düşünmenin kurallarıdır. Akıl yürütme, doğru düşünme, yargılama gibi kavramların hepsi mantığın içine girer. Mantığın Grekçe' deki karşılığı 'logos' kelimesidir ve hem akıl hem de söz (kelam) anlamında kullanılır.
Mantık özdeşlik, çelişmezlik, üçüncü şıkkın imkânsızlığı gibi üç temel ilkeye dayalı bir sitemdir. Bu ilkelere mantık tarihi boyunca “akıl ilkeleri”, “zihin ilkeleri” varlık ilkeleri”, “düşünme yasaları”, “bilginin normatif yasaları” gibi adlar verilmiştir.
Mantık, insanın yalnız akıl ve zihin faaliyetlerini ele alan, doğru düşünmenin şartlarını ve kurallarını ifade eden bir bilim dalıdır. Güvenilir kaynaklardan temin edilen bilgilere dayanarak nasıl düşünülmesi ve bir hükme varılması gerektiğini ve böylece doğruya, gerçeğe nasıl ulaşılacağını gösterir.
Genellikle mantığın üç ana ilkesinden sözedilir. Bunlar, özdeşlik, çeliş- mezlik ve üçüncü şıkkın imkânsızlığı ilkeleridir. Leibniz bir de yeter sebep ilkesini ekliyor. Hatta ona göre, başlıca iki ilke vardır: Birisi çelişmezlik, di- ğeri yeter-sebep ilkesidir.
Mantık, düşüncenin doğru ve yanlış olduğunu ortaya koymakta yardımcı bir ilimdir. İnsanın doğru düşünmesini düzenlemeye çalışır. Bunun için birçok prensipler ve çeşitli araştırma usulleri tesbit edip kânun şekline koyar. Böylece, insanın hakîkatı, doğruyu bulmasına ve yanlışı (bâtılı) reddetmesine yardımcı olur.
Mantık hem ilim hem de yöntem (alet, sanat) olarak ele alınmıştır. Buna göre mantık biri teorik, diğeri pratik olmak üzere iki özelliğe sahiptir. Teorik yönüyle mantıklı düşünme denilen düşünme biçimini tesbit eder; bu yönüyle bir ilimdir.
Aristoteles için mantık bir araç, bilimlere yönelik bir hazırlık niteliğindedir. Temel konusu kavramlar, önermeler ve kıyastır.
Mantık, benzeri bir amaçla, formal olamayan bilimlerde mesela fizik, kimya, biyoloji gibi deneysel bilimlerin ve sosyal bilimlerin yapısının anlaşılmasında da kullanılmakta, lengüstikteki çalışmalar da mantıktan yararlanılmaktadır.
Aristoteles'in mantığı bir alet olarak değerlendirdiği çok açıktır. Bu da mantığı bütün bilimlerin öncesine yerleştirmektir. Önce alet bilinecek ve kullanılarak felsefe ve bilim inşa edilecektir. Bu yönüyle onun mantığına felsefenin ve bilimin aleti anlamında Organon denmiştir.
Mantık, kısaca “doğru düşünmenin ilke ve kurallarını araştıran disiplin” olarak da ifade edilir. Bir düşüncenin mantığın konusu olabilmesi için öncelikle dil aracılığıyla ifade edilmiş olması gerekir. Mantık, doğru düşünme şekillerini incelerken dili inceler.
Aristoteles: Mantığın Babası Büyük İskender'in Hocası
Mantığın yapılan tanımlarından da anlaşılacağı üzere mantığın teorik ve pratik olmak üzere iki yönü vardır. Biri, mantıklı düşünme denen düşünme tarzının tespiti- dir. Bu açıdan mantık 'bilim' olarak kabul edilir.
Mantıksal düşünme, sadece sayısal alanda kalmayıp her türlü alanda problem çözmeye odaklı olan, çeşitli akıl ilkeleri ve akıl yürütme yöntemlerini kullanarak çıkarım ve kıyas yapmayı içeren bir düşünme türüdür.
Mantıksal düşünme becerilerinizi geliştirmenin en iyi yollarından biri, genellikle gerçek olarak kabul ettiğiniz şeyler hakkında sorular sormaktır. Bu tür soruları sormayı alışkanlık haline getirmek, durumları daha eksiksiz görmenize yardımcı olur ve durumlara daha mantıklı ve yaratıcı bir şekilde yaklaşmanızı sağlar.
Mantıkta akıl yürütme, muhakeme ya da uslamlama bilinen olgular ve kurallar kullanılarak yeni bilgiye ulaşılmasıdır. Akıl yürütme üç başlıkta incelenebilir: tümdengelim (dedüksiyon), tümevarım (indüksiyon) ve analoji. Klasik mantığın temelinde tümdengelim vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri