Bileşik önermeler iki veya daha çok yargıyı birleştiren önermelerdir. Bu önermelerdeki yargılar mantık eklemleri -ise, ve, veya, ya da, ancak ve ancak- ile birbirine bağlanır.
Basit önermelerin bağlaçlar yardımıyla birleştirilmesiyle oluşan yeni önermeye bileşik önerme denir. Bir basit önermeden bileşik önerme oluşturmak için bağlaçlar kullanılır. Elma kırmızıdır. Elma kırmızı değildir.
İki ya da daha fazla önermenin 've, veya, ya da, ise, ancak' gibi bağlaçlar üzerinden birleştirilmesi ile ortaya çıkan yeni önermeler bileşik önerme olarak ifade edilir. Böylece matematiksel açıdan işlem sonucu alternatif olarak farklı seçenekler ile olasılıkları arttırır.
Bileşik sayı, en az iki asal sayının çarpımı olarak yazılabilen pozitif tam sayıdır. Tanım olarak, 1'den büyük her tam sayı ya asal ya da bileşik sayıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Bileşik Birden fazla elementin belirli oranlarda kimyasal yollarla bir araya gelerek, kendi özelliklerini kaybedip oluşturdukları yeni özellikteki saf maddeye bileşik denir. Örneğin; İki hidrojen (H) uyla, bir oksijen (O) u birleşerek hidrojen ve oksijenden tamamen farklı olan su (H2O) bileşiğini oluşturur.
Bileşik, iki ya da daha fazla türden olan elementin bir araya gelerek meydana getirmiş olduğu kimyasal tepkimeler neticesinde oluşan saf maddelere ise bileşik adı verilir. Bileşiklerin büyük bir çoğunluğu moleküler yapılıdır.
Bileşik önermeler iki veya daha çok yargıyı birleştiren önermelerdir. Bu önermelerdeki yargılar mantık eklemleri -ise, ve, veya, ya da, ancak ve ancak- ile birbirine bağlanır.
Tümel önerme, bir varlık sınıfının tamamı/bütünü hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir ve genellikle “Bütün”, “Her”, “Hiçbir”, “...'in hepsi”, “...'in hiçbiri” ve benzeri ifadeler yoluyla kurulur. Örnekler: “Bütün insanlar canlıdır”, “Kedilerin hepsi kuyrukludur”, “Hiçbir bitki bilinçli değildir.”
Tartışmalı noktalar. Doğruluk değeri bilinmese de kesin hüküm bildirip, doğru veya yanlış olan cümleler önermedir. Örnek 1: "her çift sayı iki asal sayının toplamıdır" cümlesi Goldbach Sanısı adıyla bilinen, doğruluğu ya da yanlışlığı ispatlanamamış bir önermedir.
p⇔1 ifadesi p ifadesine denktir. p⇔p'ifadesi 0 değerine denktir. p⇔q ifadesi p'⇔q' değerine denk olduğu bilinir. p⇔0 ifadesi p' değerine denk bir ifadedir.
9. sınıf mantık konusu 1. ünite konusudur. İlk defa karşımıza çıkan bu konuda önerme, bileşik önerme, açık önerme, niceleyicileri ve kavramları öğreneceğiz.
p ≡ 1 iken q ≡ 0 durumu haricinde (p ⇒ q) önermesi “her daim doğru” doğruluk değerini alır. p ≡ 1 iken q ≡ 0 durumu ise koşullu önermenin yanlış olduğu durum olmaktadır.
Çünkü bu ifadelerin tamamı birer yargı bildirir ve önermelerin kurallarına uyar: “Ay, Dünya'nın uydusudur.” Bir önermedir ve doğruluk değeri, “doğru”dur. “Filler; uçabilen, küçük, pembe bitkilerdir.” Bir önermedir ve doğruluk değeri, “yanlış”tır. “Bir gün, 83 saattir.” > Bir önermedir ve doğruluk değeri, “yanlış”tır.
Cevap: Bileşik önermelerinin doğruluk değeri 1 olması demek o önermenin doğru olması demektir.
İki önermenin koşul eklemi olan "ise ⇒" ile bağlanmasıyla oluşan bileşik önermeye "koşullu önerme" denir. p ve q önermelerinin "ise" önerme eklemi ile bağlanmasıyla oluşan bileşik önermeye "koşullu önerme" denir.
Örneğin, “Bütün insanlar akıllıdır-Kimi insanlar akıllı değildir” önermeleri nitelik ve nicelik bakımından çelişiktirler, çünkü biri olumlu, öbürü olumsuz, biri tümel ve öbürü tikeldir. Bu çelişik önermeler birbirlerini yalanlarlar, biri doğruysa öbürü yanlış ve biri yanlışsa öbürü doğrudur.
Tekil kavramlar ve olgularla yapılan önermeler ise tikel önerme olarak adlandırılır. Örneğin: ''Bazı insanlar doğuştan yeteneklidir'' önermesi tüm insanları kapsamadığı için bu önerme tümel değil tikel olarak nitelendirilir.
Belirli önerme tümel ve tikel olmak üzere ikiye ayrılır. Eğer hüküm konunun tamamına yüklenirse “tümel önerme” olarak isimlendirilir; “Bütün insanlar canlıdır” gibi. Eğer hüküm konun bir kısmına yüklenirse “tikel önerme” olarak isimlendirilir; “Bazı canlılar insandır” gibi.
İki veya daha fazla önermenin “ve ( ∧)”, “veya ( ∨)”, “ya da ( ∨)”, “ise ( ⟹)”, “ancak ve ancak ( ⟺)” gibi bağlaçlarla birbirine bağlanmasıyla oluşan önermelere bileşik önerme denir.
Bir bileşik önerme, önermeyi oluşturan önermelerin tüm doğruluk değerleri için daima 0 oluyorsa, bu önermeye çelişki denir.
Bir bileşik önerme, kendisini meydana getiren her değer için daima doğru olduğunda bu bileşik önerme türü totoloji olarak ifade edilir. Daima yanlış olması halinde bileşik önermeye çelişki denilmektedir.
Bileşikler formülle gösterilir. Bir bileşiğin molekül formülünden, bileşiği oluşturan elementlerin cinsleri, sayıları ve birleşme oranları anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri