İndüktörler yardımıyla manyetik alanda enerji depolayabiliriz. Lenz Kanunu gereği, eğer bir devrede akımı değiştiriyorsak, bu değişen akımın oluşturacağı manyetik alanın değişimine karşı gelecek şekilde devrede başka bir akım (yani değişime zıt yönde) daha oluşur.
Enerjinin depolanması yaygın olarak 3 şekilde yapılabiliyor.
Bunlardan birincisi mekanik olarak, ikincisi hidroelektrik pompalama yöntemi ile üçüncüsü de elektro kimyasal yani pillerle yapılabiliyor.
Hazneli pompalı sistemler ne kadar mekanik depolama teknolojisi olarak anılsa da en fazla elektrik üretim amacıyla kullanılmaktadır. Elektriğin çok az kullanıldığı zamanlarda su düşük seviyeden yüksek seviyeye pompalanarak enerji depolanır ve ihtiyaç olduğu zamanlarda tekrar elektrik üretilebilir.
Elektrik enerjisi depolama işleminde kondansatörler plakaları arasındaki yalıtkanın dielektrik katsayısına bağlı olarak değeri değişen elektrik yükünü depo edebilir ve bu özelliği ile küçük bir pile benzetilebilir. Kondansatöre bir DC kaynak bağlandığı zaman, kısa sürede yükü depolar ve dolar.
Enerjiyi çok değişik formlarda depolama yöntemleri bulunmaktadır. depolama, diğer yandan, yalnız belirli zamanlarda enerji verebilen yenilenebilir enerji kaynaklarının enerjisini depolayarak, enerji temin zamanı ile talebi arasında doğabilecek farkı gidermeye amaçlamaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Enerji depolama teknolojilerini genel olarak; kimyasal, elektrokimyasal, elektriksel, mekaniksel, ısıl (termal) ve manyetik enerji depolama teknolojileri olarak sınıflandırılabilir.
Yenilenebilir enerji ile birlikte elektrik enerjisi depolama yöntemleri de giderek önem arz etmektedir. Bu yöntemler başlıca ultra kapasitörler, süper kapsitörler, süper iletken manyetik enerji depolama, yakıt hücreleri, bataryalardır.
Elektrik depolama tesisleri, özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarından gün içinde elde edilen ihtiyaç fazlası elektriğin depolanabilmesini sağlıyor. Depolanan elektrik, üretimin azaldığı veya tüketim ihtiyacının arttığı durumlarda şebekeye verilerek ihtiyacın karşılanmasına yardımcı oluyor.
Başlıktan da anlaşılacağı üzere bataryalar AC kaynaklarla depolama yapamaz. Bunun temel nedeni alternatif akımın doğasıdır. Alternatif akım (AC) sürekli yön değiştirir, sabit değildir. Doğru akım(DC) ise tam aksine sabittir ve yönünü asla değiştirmez.
Yıldırımları, mevcut güç üretimi yöntemlerimizle dönüştürüp depolayamayız. Ayrıca bir yıldırımın ne zaman ve nereye düşeceğini belirleyebilecek bir hesaplama yöntemi de mevcut değil.
Elektrik yükü kondansatör ile kısa süreli olarak depolanır. Örneğin bir fotoğraf makinesi flaşı ya da hoparlör kondansatörler ile anlık elektrik yükü depolaması yapar. Elektrik yükü depolamanın başka bir yolu ise pillerdir. Piller, kimyasal maddeler ile üretildiğinden daha uzun süre dayanırlar.
Potansiyel enerji bir cismin düşük potansiyelden yüksek potansiyele geçtiğinde biriken enerjidir. Örneğin bir cisim yerden yükseğe çıkarıldığında yüksek bölge daha yüksek potansiyele sahip olduğundan cisimde potansiyel enerji birikir.
Malların ihtiyaç duyuluncaya kadar tutulmasını hedefleyen depolama, malların kaynaktan alınmasını, kullanıcının talebine kadar saklamasını, istek halinde malların depodan taşıtlara yüklenmesi ve kullanıcıya ulaştırılmasını içerir. Depolama, malların hareket durumunda olmaması halidir ki bu bir mekanı kapsar.
Rüzgârın kinetik enerjisi rotorda mekanik enerjiye çevrilir. Rotor milinin devir hareketi hızlandırılarak gövdedeki jeneratöre aktarılır. Jeneratörden elde edilen elektrik enerjisi aküler vasıtasıyla depolanarak veya doğrudan alıcılara ulaştırılır[3].
İyi deneme ama hayır ışığı depo edemezsin. Bu termodinamiğin 1. Yasasına aykırıdır. Eger dediğin gibi bir sistem yapmış olsaydık aynalar ışıgı ve ışığın enerjisini emer.
Şu anda, en yaygın kullanılan depolama yöntemi pompalı hidro depolamadır. Barajın arkasındaki bir baraj gölüne su pompalamak için fazla elektriği kullanır. Daha sonra, enerjiye olan talep yüksek olduğunda, depolanan su barajdaki elektrik türbinlerinden salınır.
Giderek yaygınlaşan panellerin kullanımı ev ve işyerleri için fonksiyonel kılan sistemler geliştirilmeye devam ediyor. Bu sistem içerisinde en önemli araçlardan veya birimlerden biri, solar batarya sistemidir. Bu batarya sayesinde üretilen elektrik depolanır ve ihtiyaç olduğu zamanda kullanılır.
Enerji depolamanın amacı enerji temini ve talebi arasındaki orantıdan doğabilecek farkı en aza indirmektir. Bu sayede kullanılan enerji sisteminin verimi artmakta ve enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Enerji üretimi için kullanılan yakıtların çevreye verdiği zararın önüne geçilmesinde de önemli rol oynar.
Bataryalar, elektrot adı verilen iletken bir katının iki plakası arasında iyonları veya yüklü parçacıkları hareket ettirerek enerji depolar.
Üst limit 250 megavatı aşmayacak. Taahhüt edilen elektrik depolama tesisinin kapasitesi en az o tesisin kurulu gücünü 1 saat boyunca sistemde tutabilecek kadar olacak. Örneğin, 100 megavat kurulu güçle kurulacak depolama tesisinin kapasitesi en az 100 megavatsaat olacak.
Bir yottabayt, şu anda kullanılan bilgisayar depolama birimleri içerisindeki en büyük bilgisayar depolama birimidir.
Doğal olarak normalde durgun olan manyetik alan kuvvet çizgileri de hareketlenmiştir. Bu şekilde hareketli olan manyetik alan kuvvet çizgilerinin bir bobinin sarımlarını kesmesi sağlanır ise elektromanyetik yol ile elektrik enerjisi üretilmiş olur.
Yıldırımlar statik yani durgun elektriğe sahiptirler dolayısıyla elektrik enerjisi üretiminde kullanılamazlar. Kullanılamamasının sebebi sürekli olamamalarıdır. Yani elektrik transfer işleminin çok kısa sürelerde gerçekleştirilmesindendir.
Depremler sonucu açığa çıkan enerji sismik dalgalar ile yer kabuğunda yayılarak binalara ulaşır. Bu enerji binalar tarafından depolanabilir ya da sönümlenebilir. Binaların deprem sırasında yaptığı salınım hareketi ile deprem enerjisi kinetik enerjiye ve elastik gerilme enerjisine dönüşerek depolanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri