MAP (12-61-0) suda tamamen eriyen bir gübredir. Formülü NH4H2PO4 - %12 N (azot) + %61 P2O5 (fosfor) şeklindedir. Fosfat kaynağı gübreler arasında en yüksek oranda fosfat içeren gübre türüdür. İçeriğindeki düşük azot miktarı sayesinde, bitkilere istenen oranda fosfor sağlamanın en uygun yoludur.
Map gübresinin özellikle fosfor ihtiyacının yüksek olduğu çiçeklenme ve kök gelişimi dönemlerinde kullanılması tavsiye edilir. Map gübresi sebzelerde, tarla bitkilerinde, bostanda, ekim veya dikim öncesinde, meyve ağaçlarında, zeytinde ve bağda şubat, mart aylarında kullanılabilir.
Tahıllarda kardeşlenmeyi teşvik ederek verim artışı sağlar. Çiçeklenme öncesi uygulandığında kuvvetli ve eşzamanlı çiçeklenmeyi teşvik eder, dane ve meyve tutumunu artırır. İri ve dolgun ürün meydana getirir. Generatif gelişimi ve olgunlaşmayı hızlandırarak hasatta erkencilik sağlar.
Örneğin, tahıllar için genellikle dekara 20 ila 50 kilogram arasında MAP gübresi önerilir. Biber, domates, patlıcan gibi bitkilerde damla sulama sistemiyle uygulanacaksa dekara 3-5 kilogram arası, damlama yöntemi tercih edilecekse ise genellikle 100 litre suya 200 gram MAP gübresi karıştırılabilir.
Damla sulama sistemine ve yapraktan uygulamaya uygundur. 100 litre suda 1 kg MAP eritilerek meyve tutumundan sonra ve meyveler irileşme dönemindeyken uygulanmalıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Yapraktan; 100 lt suya 500 gram verilmelidir.
Kullanma Dozu : damlama ile 500-1000 gr/da/gün, yapraktan 100 litre suya 0,5 – 1 kg, Kalsiyum ve magnezyum bitkinin kolayca alabileceği formda bir aradadır.
Yaprak gübrelemeleri bitkinin gelişme dönemine göre 10 - 15 gün ara ile 2 - 3 kez uygulanabilir. Kalsiyumlu gübreler (kalsiyum nitrat) kesinlikle zirai ilaçlarla birlikte kullanılmaz. Fosforlu ve sülfatlı gübrelerle kalsiyumlu gübreler kesinlikle karıştırılmaz.
Kullanılacak Azotlu Gübre miktarı= Analiz ile bulunan Organik Madde Değeri x 3,0 Raporda verilmesi gerekli azot miktarı saf madde olarak 9 kg ise; Kullanılacak Amonyum Nitratlı Gübre miktarı= 9 x 3,0 = 27 kg Amonyum Nitrat (%33 lük) / 1 dekar (1dönüm) araziye verilmelidir.
Yani dekar başına 6.6 kilo dap gübre atmanız gerekiyor. Kaç dekar alan gübrelenecekse, dekar başı gübre miktarını bu sayıyla çarpmanız yeterli oluyor. Örneğin, 2 dekar alan için 2 x 6.6 = 13.2 kilogram gübre almalısınız. Taban gübreleme için bölgede alınabilen ürün ve ürünün miktarı da önem taşıyor.
Çiftlik gübresi bir dönüme 2-4 ton arası kullanılabilir. Hobi bahçeleri için metrekareye ortalama bir büyük teneke ya da büyük kova kadar kullanmak gerekir. Gübre şerbeti: Doğal gübrelerin su içinde bir müddet bekletilmesiyle oluşturulan sıvı bir gübredir.
Aynı şartlara tabi tutulmasına rağmen boyu ve yetişmesi diğerlerine göre büyük oranda geri kalmıştır. Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Potasyum Klorür (KCI)
Başka bir deyişle; potasyumun en çok olduğu gübredir. Suda çözülebilen bu gübrenin içeriğinde %50 den fazla potasyum bulunur. Fotosentez işlemini arttıran bu gübre aynı zamanda verim artışı sağlar. Tütün ve patates gibi klor sevmeyen bitkiler dışında tüm bitkilerde kullanılabilir.
Azot, fosfor ve potasyumca zengin, iz elementli besin maddeleri karışımıdır. Kök sistemini güçlendirir. Dal, yaprak ve sürgün gelişimini artırır, bodur gelişimi önler. Bileşiminde bulunan iz elementler (çinko, demir, bakır, mangan) ile büyüme ve gelişmeyi destekler.
Buğday ve arpa gibi sık ekim yapılan bitkiler için toprak yüzeyine serpilerek kullanılan ve toprağa karıştırılamayan azotlu gübrelerde, amonyağın havaya uçmasıyla azot kaybı meydana geldiğinden üst gübre uygulaması yağmur öncesine denk getirilmeli ve bu gibi durumlarda CAN %26 gübresi tercih edilmelidir.
Yeşil alanların bakımında en önemli madde azottur. En uygun gübreleme zamanları; erken sonbahar (eylül), erken kış (kasım başı), erken bahar (mart-nisan) ve geç bahar(mayıs)'dır. Gübreleme toprak ısısının en düşük olduğu, sabah veya akşam üstü yapılmalıdır. Gübre uygulaması ıslak çime Yapılmamalıdır.
Amonyum Sülfat gübresi, başta çeltik olmak üzere önce soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar, lahana, kanola, aspir, haşhaş, turp ve havuç gibi kükürdü seven bitkiler ile soya, yerfıstığı ve ayçiçeği gibi yağ bitkilerinde ekim öncesinde, ekimle beraber, çapada ve sulama öncesinde emniyetle kullanılır.
Yani torf gübresi dünyada şuanda bilinen en değerli biyolojik organik gübresidir" dedi. Gübre sayesinde kış aylarında yaz kalitesinde meyve üretilebileceğinin altını çizen Aşçı; "Bu gübre uzun yıllar boyunca göllerin dibinde biriken bitki artıklarının mikroorganizmalardan oluşan bir gübre çeşididir.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
20-20-20+TE genel amaçlı suda çözünür npk gübresi; bağ, sebzeler, meyveler ve tarla bitkileri için yetiştiriciliğin uygun safhasında; Topraktan: 2-4 kg dekara uygulama önerilir.
Buğdayda dengeli bir gübreleme yapmak için gübre mutlaka toprak tahlilleri neticesine göre Page 2 atılmalıdır. Buğdaylara bölgemizde saf madde olarak dekara 6-8 kg. Fosfor, 16-18 kg.N(Azot) kullanılmalıdır. Fosforlu gübrenin tamamı ile ekimle birlikte verilmelidir.
Normal şartlarda makine ile ekimde, dekara 16-18 kg tohum yeterli iken, serpme ekim ile ortalama 25 - 30 kg buğday tohumu atıl- maktadır.
Gübre, ya ekimden önce toprak yüzeyine serpildikten sonra belirli toprak işleme aletleri ile toprağa gömülür ve sonra ekim yapılır ya da ekimden hemen önce toprak yüzeyine serpilen gübre ekim işlemi ile toprakla karıştırılır. Birçok hallerde ekimden sonra da serpme usulü ile gübre tatbik edilmektedir.
Made in Italy MEGAFLOR, % 100 çabuk çözünebilirliği, saflığı ve ağır metal, klor ve kireç ihtiva etmemesinden dolayı dünyanın en iyi yaprak gübresi olarak bilinir.
Yaprak gelişimi için hangi gübre kullanılır? Yaprak gelişimi için genellikle azot içeren gübreler tercih edilir. Bu, bitkilerin yeşil yapraklarını ve yeni sürgünlerini geliştirmelerine yardımcı olur.
Fazla gübre, biyokimyasal reaksiyonları engelleyebilir ve bitki enzimlerini yok edebilir. Aşırı gübrelemenin neden olduğu stres, bitkileri hastalıklara karşı duyarlı hale getirir. Fırsatçı enfeksiyonlara ek olarak, zararlılar zayıf bitkilere çekilir ve daha kolay bulaşabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri