Marakeş, Fas'ın orta kısmında bulunan şehir. Ülkenin ilk başkenti olma özelliğini taşıyan şehir Atlas dağlarının dibinde bulunmakta ve Atlantik ile Fas arasında bir geçiş noktası oluşturmaktadır. Marrakesh veya Marrakech (Beriberi Dilinde: Murakush, Arapça مراكش Murrākush), "Kırmızı Şehir" olarak bilinir.
Nasıl Gidilir
Türk Hava Yolları'nın İstanbul'dan Fas'a direkt uçuşları bulunmaktadır. 4.5 saatlik süren bu uçuş sonrasında Kazablanka'ya ulaşabilir, ardından da gene havayolu ile iç hatlardan Marakeş'e 45 dakikada ulaşabilirsiniz.
Kaynaklarda “Kızıl şehir” olarak geçen Marakeş'e neden bu ismin verildiğini, daha şehre adım atar atmaz anlamak mümkün. İsmi Berberî lisanında “Allah'ın toprağı” anlamına gelen “murr-akuş”tan türetilen Marakeş, bölgede bolca bulunan kızıl renkli topraktan yapılmış evleriyle ünlü.
Marakeş'i gezmek için en iyi zaman dilimi kesinlikle ilkbahar ve sonbahar mevsimidir. ''Marakeş'e hangi ayda gidilir?'' sorusunun cevabı ise özellikle mart, nisan, ekim ve kasım aylarıdır. Bu aylarda hem kavurucu sıcaklar çok fazla hissedilmemekte hem de yağmur yağma olasılığı bulunmamaktadır.
Mağrip ülkelerinden biri olan Fas'ın, Atlantik Okyanusu'dan Cebelitarık Boğazı'nı çevreleyip Akdeniz'de son bulan uzun bir sahil şeridi vardır. Doğuda Cezayir, kuzeyde İspanya (boğaz boyunca denizden bir sınır ve Ceuta ile Melilla adlarında iki küçük özerk şehir), güneyde ise Moritanya ile komşudur.
İlgili 35 soru bulundu
Türk vatandaşları, ülkeye giriş tarihinden itibaren 6 ay süreyle geçerli pasaport hamili olmaları halinde Fas'a yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Fas anayasası İslam'ı sadece resmî din kabul etmiş ve her dinden insana ibadet ve din özgürlüğü hakkı vermiştir.
İslam Fas'ta en yaygın din olup devletin resmi dinidir. Fas'taki Müslümanların çoğu Sünni olup Maliki mezhebindendir. Ülkenin ikinci en büyük ve İslam'dan önceki dini ise Hristiyanlıktır. Ülkede çok az sayıda Yahudi olup birçoğu İsrail'e göç etmiştir.
İki resmi dil Standart Arapça ve Standart Fas Berberi'dir. Fas Arapçası ( Darija olarak bilinir), Fas'ta birçok Arap tarafından yerel olarak konuşulur. Faslıların yaklaşık %33'ü için Fransızca gibi bazı yabancı diller ikinci dildir.
Fas'ın resmi para birimi Dirhem. Kısaltması ise MAD. Türk Lirası'na göre değeri düşük olduğu için Fas'ın ucuz olduğunu söyleyebiliriz.
Marakeş görülmesi gereken güzel camiler, saraylar ve bahçelerin yanı sıra ünlü Jemaa el-Fnaa meydanı ve çarşı pazarına ev sahipliği yapmaktadır. Berberi dilinde "Tanrının Ülkesi" anlamına gelen Marakeş, yaklaşık 1000 yıl önce Sahra'nın kenarında kurulmuş bu güney pazar kasabası, Mağrip'in büyük şehirlerinden biridir.
8 Eylül 2023'te Fas'ın Marakeş-Safi bölgesini Mw 6,8 ve ya 6,9 şiddetinde deprem vurdu. Depremin merkez üssü Marakeş'in 71,8 km (44,6 mil) güneybatısında, Atlas Dağları'ndaki Ighil kasabası yakınlarındaydı. Sıradağların altındaki sığ eğik bindirme faylarının bir sonucu olarak meydana geldi.
Orijinal adı muhtemelen Berberi dilinde mur (n) akush olup anlamı "Tanrının Ülkesi"dir. Aynı kelime Moritanya'da kendini gösterir, fakat bu yorum bugüne kadar hâlâ kanıtlanamamıştır. Bu şehir, Marrakech-Tensift-El Haouz bölgesinin başşehridir.
Gelelim Fas Marakeş Gece Hayatına… Bu şehirde gece hayatı aslında şehir hayatına göre çok kaliteli diyebiliriz. Şehir merkezinde hayat ne kadar ucuz ise gece hayatı da bir o kadar pahalıdır.
Marakeş'te Nerede Kalınır? Marakeş eski şehir Medina ve yeni şehir Gueliz olarak iki bölümden oluşmakta olup, en az 2 -3 gün vakit ayırarak şehrin turistik yerlerini gezebilirsiniz.
Marakeş'te gündüz sıcaklıkları 40 dereceye ulaşabilir ve cildinizi güneşten korumak için örtü olarak hırka veya kimono giymeniz önerilir. Ancak kışın sıcaklıklar yaklaşık 25oC'ye düşebilir ve kesinlikle sıcak bir ceket ile çizme veya çoraplara ihtiyacınız olacaktır.
Fas'ın her ülkeye karşı farklı vize politikaları olmaktadır. Fas Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ülkeye girişlerinde 6 ay süreyle geçerli olan pasaport bulundurması halinde 90 gün boyunca vizesiz dolaşıma izin vermektedir.
İslam hukukuna dayalı olan Fas'ta resmi olarak Müslümanların alkol tüketmesi yasak fakat uygulamada tolere ediliyor. Mağaza, bar ve restoranlarda Ramazan ayı dışında alkol satışına izin veriliyor.
Faslılar (Arapça: المغاربة el Mağariba), Kuzeybatı Afrika'da konumlanan Fas'ta yaşayan, kökleri Berberiler ile Araplara dayanan halktır. Bugün 35 milyonu Fas'ta olmak üzere Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika gibi ülkelerde de büyük gruplar halinde yaşamaktadırlar.
Fas, ekonomik bakımdan fakir ülkeler arasında yer alır. Bunun sebebi iklim, topografya ve sosyal yapılar gibi faktörlerdir. Yoksulluk, kırsal bölgelerde daha da yoğunlaşmakta; yoksulluk sınırının altında yaşayan 4.000.000 kişiden 3.000.000'u bu bölgelerde yaşamaktadır.
Fas ne için bilinir? Geleneksel Fas el sanatları, şehrin tarihi merkezi olan imparatorluk şehirleri Medine'de bulunabilir. Medina, mücevherler, kilimler, deri eşyalar ve çaydanlıklar dahil tüm Fas ürünleri için tek adrestir. Kazablanka, Fas'ta çekilmiş en ikonik filmlerden biridir.
10 Eylül 2021 tarihinde Kral, Ulusal Bağımsızlar Birliği lideri Aziz Akhannouch'u yeni hükümeti kurmakla görevlendirmiştir. Yeni hükümet 7 Ekim 2021 tarihinde görevine başlamıştır. Yeni koalisyon hükümeti RNI, PAM ve PI tarafından kurulmuş olup, çok sayıda Parlamento dışından teknokrat Bakana da sahiptir.
II. Abdülhamid'in tahttan indirilmesinden sonra da İttihat ve Terakki hükümetinin Fas politikası askeri faaliyet boyutunda kalmıştır. Fas'ta Fransız himayesinin tesis edilmesinden sonra da Osmanlı Devleti'nin Fas politikası tamamen sona ermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri