Hürriyet'in haberine göre, uzmanlar, 10 ili yerle bir eden depremin ivmesinin, yerçekimi ivmesinin 2 katı büyüklüğünde olduğunu söyledi. Bu yıkıcı etkinin 'anormal büyük' olduğuna dikkat çeken uzmanlar, "Pazarcık'ta böyle bir deprem 1500'de oldu. O zaman 'kozmik afet' denmişti.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan AFAD yapılan açıklamaya göre, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesi olan 4,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem sonrası açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, “Depremin olduğu bölgede tekrar büyük bir deprem olmaz ve afete dönüşmez.
““Deprem oldu olacak' diyoruz”
30 yıl dediğin 2029 yapar. Bunun derecesi artı eksi 15 senedir. 2023 yılındayız.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Naci Görür '7.2 şiddetinde deprem bekliyoruz' dedi, deprem için riskli bölgeleri tek tek saydı!
İlgili 43 soru bulundu
Dr. Naci Görür, olası İstanbul depremi için kaos uyarısında bulundu. 17 Ağustos depreminin ardından yapılan araştırmayı hatırlatan Görür, "Bilim insanları 99 depremlerinden sonra her an olmak kaydıyla Marmara'da 7 ve üzerinde bir depremin olma olasılığının yüzde 64 olduğunu buldular." dedi.
SAVRUN FAY HATTI NEREDEN, HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR? Savrun fayı Kadirli (Adana) - Göksun (K. Maraş) arasındadır. Savrun Fayı ikinci ana şokta kırılan Çardak Fayı'nın doğu ucundan başlar, Göksun güneyinden geçerek Kadirli ilçesine kadar uzanır.
Türkiye'de en tehlikeli fay hatlarından biri Kuzey Anadolu Fay hattıdır. Kuzey Anadolu Fay hattına benzeyen San Andreas Fay Hattı ise dünyanın en tehlikeli fayı olarak biliniyor.
Adana için 2021'de tamamlanan İRAP raporunda da Ceyhan, Yumurtalık, İmamoğlu, Seyhan ve Yüreğir ilçeleri mevcut yapı stoğu ve fay hatlarına yakınlıklarından dolayı deprem afetinden muhtemel zarar görebilecek ilçeler olarak sıralanıyor.
Dr. Tüysüz, "Türkiye'nin 18 ili ise aktif fay hattının üzerinde..." dedi ve o illeri şöyle sıraladı: Bu kentlerimiz; Aksaray, Bolu, Yalova, Bursa, Sakarya, Manisa, Balıkesir, İzmir, Denizli, Aydın, Kahramanmaraş, Erzurum, Hakkâri, Hatay, Eskişehir, Muğla, Bingöl ve Kütahya.
Moriwaki, "6 Şubat depreminin 2-3 kat fazla can kaybı yaşanabilir" dedi. Yoshinori Moriwaki, Türkiye'de deprem olabilecek bölgelere ilişkin, "Bingöl, Karlıova, Bitlis, Muş bu bölgeler ile Marmara ve İzmir'de deprem olabilir diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Emekli Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Mehmet Önal, Malatya-Ovacık fayı için bir tehlike olmadığını ancak Pütürge fayının bir kısmının kırılmadığını, sürekli deprem ürettiğini belirtti.
Bir sarkaç tarafından belirlenen bir oranda mekanik bir eşapman yoluyla enerji aktaran alçalan bir ağırlıkla çalıştırılan mekanik saatler, orta derecede güçlü bir deprem tarafından kolayca durdurulabilir çünkü sarkaç destek çivisinden veya kancasından atlayabilir, ona güç veren ağırlık olabilir. kasnağından atlar, ...
Daha Türkiye sınırları içerisinde Ölüdeniz fayında yani Maraş'tan Hatay'a kadar olan kısımda büyük bir deprem beklemiyoruz.
Türkiye'de deprem araştırmaları alanında önemli bilim insanları içinde yer alan Prof. Dr. Naci Görür, 3 Şubat'ta tweeter hesabından yaptığı paylaşımda, “Yarbaşı-Düziçi/Osmaniye'de 4,2 deprem oldu. Deprem Doğu Anadolu Fay Zonunda.
Yetkili kurumlardan açıklama yapıldı mı? İşte detaylar.. YARIN 8 ŞİDDETİNDE DEPREM BEKLENİYOR MU? Yapılan açıklamada, "Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "AFAD'ın akşam saatlerinde 8,5 şiddetinde bir deprem beklendiğine dair açıklama yaptığı" iddiası doğru değildir.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok hasarı alan illerin başında gelen Hatay'da kırılan fayın yıkıcı etkisinin 50 saniye sonra ulaştığı belirtildi.
Coğrafi koşullar ve imar uygulama hatalarının etkisi
Elektrik hatlarının zarar görmesi ve yakıt sıkıntısının varlığı, iletişim hatlarının kesilmesi gibi birçok olumsuzluk depremin etkisinin ve yaratmış olduğu mağduriyetin çok daha fazla olmasına yol açtı.
Diyarbakır, Antalya ve Malatya'da peş peşe meydana gelen deprem sonrası Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 4 ile dikkat çekerek, "Bu illerde birtakım hareketlilik olabilir" uyarısında bulundu.
Çevre illerde oluşabilecek şiddetli depremlerde, özellikle Mersin'in sahil kesimi maalesef olumsuz etkilenecek.
Yaşadığımız bir mucize" dedi. Gaziantep'in Nurdağı ilçesi Başpınar Mahallesi, altından geçen fay hattı nedeniyle depremde en ağır hasar gören yerleşim yerlerinden oldu.
Yaşanan depremler sonrası sosyal medya üzerinde panik yaratan bir paylaşım yapıldı. Söz konusu paylaşımda Kahramanmaraş fay hattının koptuğu ve kopan fay hattı nedeniyle akşam saatlerinde 8.5 büyüklüğüde deprem olacağı iddia edildi. Ancak bu iddialar asılsızdır.
Adana için de Savrun Fayını değerlendirelim, 1- Bu fay 50 km boyunda olup 7 büyüklüğünde bir deprem üretme kapasitesine sahiptir. 2- Fayın Adana'ya en yakın yeri ~80 km dir. 3- Bu fayda deprem olduğu takdirde Adana'da beklenen yer ivmesi 0.25 g civarındadır.
Feke, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş, Kozan, Pozantı, Saimbeyli, Sarıçam, Seyhan, Tufanbeyli, Yumurtalık ve Yüreğir gibi ilçeleri bulunuyor. Adana'da geçmişte oluşan depremler incelendiğinde üç ana fay zonu dikkat çekmektedir. Bunlar ise Ecemiş Fay Zonu, Karaisalı-Karsantı Fay Zonu ve Karataş-Osmaniye Fay Zonu'dur.
KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri