Tamamen taş örgü kullanılarak yapılan evlerde harç malzemesi olarak bu taşlardan oluşan kum ve kireç karıştırılarak kullanılmaktadır. Evlerde sıva yapılmadığı gibi gerek görülmediği sürece ahşap malzeme kullanılmamaktadır. Bunu nedeni ağaç olmaması değil Mardin mimarisinin taştan ev yapmaya bağlı olmasıdır.
Yazları kesme taş döşemeli eyvanda oturulur, geceleri yatılır. İklim nedeniyle kapı ve pencereler küçük tutulmuştur. Mardin evlerinde mimariye uygun olarak trabzanlar taşından yapılmaktadır.
Yerleşme eğiminin fazla olması nedeniyle bir bina diğerinin manzarasını kapatmaz. Kademeli planlama nedeniyle alt katın çatısı üst katın terası olabilmektedir. Eğimin fazla olması evin, kat sayısının artmasına da neden olmaktadır. Mardin evi hem yatayda hem de düşeyde gelişmektedir [22].
"Mardin evlerinin tarihi çok eskilere, M.Ö. 4500'lü yıllara dayanıyor." "Evlerin mimarisi özgün ve geleneksel; planını mimar, inşasını mühendis yapmasa da kullanımı oldukça işlevsel!" Modern mimaride hem trendlerin hem de ihtiyaçların farklılaştığını düşünürsek bu evler Mardinliler için hep yeterli kalmış.
Arnavut kaldırımlarından oluşan muhteşem sokakları, birbirinin manzarasını kapatmayan geleneksel evleri ve görkemli tarihi yapılarıyla Mardin, çok önemli bir tarihi mirasa ev sahipliği yapıyor.
İlgili 39 soru bulundu
Ana eyvandaki yazıta göre yapı Artuklu Melik Salih (1312-1363) dönemine tarihlenmektedir.
2—Mardin evlerinin bu özelliği için:Kışın sıcak-yazın serin olmasının nedeni duvarların perlitli Mardin taşı ile yaklaşık 40 cm kalınlıkta yapılmasıdır.Bu kalınlık ve malzeme ısı yalıtımı ve deprem riski için çok iyi yerel çözümlerdendir.
Yüksek tavanlı evler kışın soğuğundan, yazın sıcağından korumaya yönelik içe dönük olarak inşa edilmiştir. Ayrıca sahip oldukları 4 metrelik duvarlarıyla da sert iklimlere karşı koruma oluşturmaktadırlar.
Mardin. Ülkemizde taş mimarinin en güzel örneklerinin bulunduğu illerden biri olan Mardin'de ahşap, sadece kapı ve camlarda kullanılmış. Coğrafi nedenlerden dolayı inşa edilen taş evler kışın sıcak, yazın ise serin bir ortam oluşturuyor.
Kırma taş evlerde işe taşev taşı denilen doğal taşlar kullanılmaktadır. Bu doğal taşlar olduğu halleri ile kullanılırlar. Betonarme iskelet üstünden taşların yerleştirilmesi ile işlem yapılabildiği gibi sadece iç duvar veya dış duvar kısımda taşların kullanımı ile görünüm efekti vererek de işlem yapılabilir.
Dayanıklı, güçlü ve sağlıklı yapılar olmaları sebebi ile genel olarak sıcak iklim bölgelerinde ısıdan korunma amacı ile tercih edilmişler. Akdeniz ülkelerinde tercih edilen yapılar ülkemizde ise daha çok Ege ve Akdeniz de yaygın.
Yanlış inşa edilen, hesapsızca yüklenen hatalı ve eski çatılar ciddi can ve mal kayıplarına davetiye çıkarmaktadır. Çatılar uçak kanadına benzemektedir. Türkiye'de yanlış ve eksik uygulamalar nedeniyle alttan giren rüzgarlarçatıların havalanmasına sebep olmaktadır.
DUVAR - Mardin'in Artuklu ilçesinde bulunan Akres Bölgesi'nde dere yatağına Venus Yağı tarafından konut ve villa inşa ediliyor. “Avlu Mardin” adlı inşaat projesi kapsamında, 66 bin 710 metrekare alan üzerine 387 konut ile 69 villanın yapılması planlanıyor.
Özet: Mardin iline bağlı bir ilçe olan Savur, özgün dokusunu günümüze kadar koruyan önemli bir tarihi yerleşim merkezidir.
Katman katman yapılardan oluşan Mardin evleri birbirinin üstüne gelecek şekilde dizayn edilmiştir. Bu yapısal özelliği sayesinde hiçbir evin gölgesi bir başka evin üstüne düşmez. Özgün bir mimari yapıya sahip evlerin eğimli konumda yer alması yapıların en az iki katlı olarak inşa edilmesini sağlamıştır.
Ülkemizde genel olarak Ege, Akdeniz de yaygın olan taş evler Anadolu'nun pek çok bölgesinde de görülmekte. Taş evler genel kırma (doğal) ve kesme taşlar kullanılarak yapılan yapılar olarak ikiye ayrılıyor.
Betonarme bir binanın ömrü 40-50 yıl iken, gerçek taş ustalığı ile inşa edilen taş evlerin ömrü ortalama 300 yıldır.
Sağlıklı ve dayanıklı taş malzemelerinden yapılan evler, doğa ile uyumludur. Bu açıdan olası depreme karşı son derece güvenlidir. Taş evlerin projelendirilmesi de diğer yapıların projelendirmesinden farklıdır.
Doğal Taş Ev Villa Yapımı İş Teslim Süresi Taş ev villa yapımında işin teslim süresi projeye, detaylara, iklim şartlarına, malzeme tedariğine göre değişmekle birlikte inşaat ruhsatı alınmasından sonra ortalama 2-4 ay arası şeklindedir.
Şehrin simgesi Ulu Cami, Mardin'in en önemli ve en eski mabedidir. Cami, yaklaşık dokuz asırdır ayakta olan bir kültür mirası. Tarihî dokunun yoğun olduğu kent merkezinde, kentsel sit alanı içinde yer alan Cami, üstündeki yazıta göre 1176 yılında Artuklu Sultanı Kutbettin İlgazi zamanında inşa edilmiş.
Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında. Ancak bu arada “Kaburga Dolması”, “Sembusek”, Alluciye (Erik Yahnisi), Firkiye, Killice (Mardin Çöreği) ve tatlılardan Harire'yi de denemenizi tavsiye ederiz.
Şehrin adı Süryanice kaleler kenti demek olan "Marde" den gelir. Romalıların Süryanilerden alarak 'Maride' dedikleri şehire, Araplar 'Maridin' dediler. Plinus'a göre , Nusaybin civarında yaşayan Mardanî adlı Arap kabilesinden almıştı Maridin adını.
Deprem; Adıyaman, Adana, Batman, Bingöl, Çorum, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Mardin, Osmaniye, Samsun, Sivas, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat ve Tunceli gibi birçok il ve Irak, İran, İsrail, Lübnan ve Suriye'de de hissedildi.
Bu aktif fay hatlarının tehlike dereceleri AFAD tarafından hazırlanan Türkiye Deprem Risk Haritası'nda yer almaktadır. Mardin ili de bu deprem haritasına göre 3. derece deprem bölgesidir ve fay hattı vardır.
MARDİN'DEN FAY HATTI GEÇİYOR MU? İl sınırları içerisinde MTA tarafından hazırlanan Diri Fay Haritasına göre aktif fay bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri