Omega 6 ve Omega 3 yağları; Margarin, bu temel yağları içerir. A ve D vitaminleri yağlarla beraber tüketildiğinde vücudumuz tarafından emilir ve faydalı olabilirler. Margarinde A ve D vitaminleri bulunur. Günlük enerjimizin %30'unun ve hatta enerji ihtiyacı yüksek olanlarda %35'inin yağlardan alınması önerilmektedir.
Margarin ham maddesi olan yağların bitkisel özellik taşımalarına karşın üretim süreci sentetik ve yapaydır. Sonuç olarak da zamanla kalp hastalığı gibi olumsuz durumlara neden olabilir. Kolesterol oranını yükseltmesi de bir başka olumsuz etkisidir.
Bu lezzeti yakalayabilmek için tereyağına ihtiyaç oluyor. Ancak bazı tariflerde hamurun çok uzun süre dayanması ve üzerine birçok malzeme gelmesi gibi durumlar yaşanıyor. Bu durumlar için de margarin tercih ediliyor. Margarin, hamurun daha dayanıklı bir yapıda olmasını sağlıyor.
Margarin, tereyağına kıyasla “iyi”, yani çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar yönünden de yüksektir.
Tereyağ ve margarin yemeklerin yapısına herhangi bir katkı sağlamadığı için bunların yerine sıvı yağ ile pişirmek çok daha sağlıklıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Çoğu margarin türü, çoklu doymamış yağda yüksektir. Kesin miktar, onu üretmek için hangi bitkisel yağların kullanıldığına bağlıdır. Örneğin, soya fasulyesi yağı bazlı margarin yaklaşık %20 çoklu doymamış yağ içerebilir. Çoklu doymamış yağ genellikle sağlıklı kabul edilir.
Özellikle doymuş yağlardan zengin; tereyağ, margarin, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar, hayvansal kaynaklı ya da yüksek kalorili gıdalar kolesterolü yükseltir.
Ülker Teremyağ Yemek&Hamurişi ürünü aslında bir margarin. Üründe hiç tereyağı bulunmazken, bunun yerine yapay tereyağ aroma vericisi eklenmiş. Üründe ayrıca koruyucu ve renklendirici katkı maddeleri bulunuyor. Ürün 625 ml'lik şişelerde satışa sunuluyor.
Haşlanacak makarnanın miktarına göre, 8-10 misli su kullanılır. Yapışmayı önlemek için 500 gramlık bir paket makarnaya, en az bir çorba kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı sıvı yağ veya margarin eklenir.
Margarinler; ayçiçek, mısır, palm, kanola ve pamuk yağı gibi 0 saf bitkisel yağlar kullanılarak üretilirler. Tohum ve meyvelerden üretilen yağlar, içerisinde bazı safsızlıkları da bulundurur, bu gibi yağlar 'ham yağ' olarak adlandırılır.
Üretim esnasında kullanılan yöntemlerden dolayı yağların yapısındaki doğal vitaminler genel itibarıyla parçalanıp zarar görmektedirler. Bu yüzden margarinin besin değerini artırmak için yağda çözülen vitaminler olarak bildiğimiz A vitamini, D vitamini ve E vitamini üretim esnasında margarinin yapısına katılmaktadır.
Bitkisel margarin; çeşitli bitkisel yağ karışımlarının değişik oranlarda su veya süt yağı karıştırılmasıyla elde edilen bir yağdır. Piyasada bulunan birçok margarin de bitkisel yağlardan üretilir.
Kalsiyum anlamında güçlü bir besin olarak değerlendirilen tereyağının kemik gelişimi üzerinde etkisi güçlüdür. Antimantar olarak görülür ve vücuttaki iltihabın giderilmesinde etkilidir. Virüs ve bakteri gibi bulaşıcı hastalıklara karşı koruma sağlar. Kötü kolesterolün düşmesi ve dengede kalmasında yardımcı olur.
Margarinin hiçbir zararı olmadığını, kalbe asıl zararlı olanın tereyağı gibi doymuş yağlar olduğunu söylüyorlar.
Bu yağlar kanınızdaki kötü kolesterol seviyesini artırır ve bu da kalp hastalığı riskinizi artırır. Margarin kolesterolsüz ve doymuş yağ oranı düşük olmasına rağmen içerdiği trans yağ asitleri ve toksik metallerin miktarı sağlıksız olabilir. Bu sağlıksız yağlar kalp hastalığı ve kanser riskini artırabilir.
Margarinler, asılları itibari ile sıvı nebâti (bitkisel) yağların bazı muamelelerden geçirilerek dondurulmuş halleri olmakla pis, ya da yenilmesi câiz olmayan maddeler değillerdir. Ancak bazı katı yağlarda ciddi şüpheler vardır. Adı ve cinsi ne olursa olsun içeriğinde domuz katkıları olan hiç bir gıda yenilemez.
Makarna malzemeler:
Yarım fincandan biraz fazla sıvı yağ (En sağlıklısı zeytinyağıdır ama bazıları makarnada kokusunu sevmez, tadını sevdiğiniz başka bir sıvı yağ da kullanabilirsiniz.)
Kavrulmuş Makarna Tarifi Nasıl Yapılır? Tencereye 3 yemek kaşığı kadar margarin koyulup eritildikten sonra makarnanın ne kadarını pişireceğimize karar verelim. Eğer paketin tamamını yapacaksak yarım paket burgu makarnayı erimiş olan margarinin üzerine ilave ederek kavrulana kadar karıştıralım.
Makarnanızın kıvamını anlamak için yapabileceğiniz en iyi şey ise tadına bakmaktır. Tam aksine, suya atılan tuz kaynama noktasını yükselterek suyunuzun daha geç kaynamasına neden olur. Ancak tuzlu su kaynadığında sıcaklığı tuzsuz sudan daha yüksek olacağından makarnalarınız daha çabuk pişecektir.
Margarinler yüksek yağ içeriklerinden dolayı kimyasal olarak bozulmaya duyarlı ürünlerdir (Hornero-Méndez ve ark. 2001). Yağların ve margarin gibi yağ içeren birçok ürünün bozulmasında temel neden oksidasyondur.
Gerçek tereyağı tek parçada ufalarak erir, eğer parçalara ayrılarak eriyorsa o tereyağı değil margarindir. Gerçek tereyağını, mutfağınızda oda sıcaklığında bıraktığınızda asla tamamen erimez sadece yumuşar. Ne kadar yumuşarsa yumuşasın şeklini de bozmaz. Eğer bir müddet sonra su gibi erimişse gerçek değildir.
Bir bardağa sığacak ölçü ve ebatltereyağı ya da margarini kesin ve bir tabak üzerine koyun. Bardağınıza kaynar su doldurup 2 dakika bekletin ve suyu dökün hızlıca bardağı tabak üzerindeki yağa kapatın. Dakikalar sonra tereyağının oda sıcaklığına geldiğini görürsünüz.
Pancar, bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, karnabahar, kuşkonmaz: Bu sebzeler özellikle buharda pişirildiğinde safra asidini bağlarlar. Karaciğerde kötü kolesterolü (LDL) kullanarak safra asidini bağlar. Böylece kanda LDL seviyesi düşer. Yulaf: Tüm tahıllar içerisinde bilinen en iyi lif kaynağı yulaftır.
Süt Ürünleri
Az yağlı olmak şartıyla yoğurt, peynir, ayran, kefir gibi fermente süt ürünlerinin tüketimi; kolesterol düzeyini dengelemeye yardımcı olabilir. Probiyotik bakteriler açısından zengin olan bu besinler kolesterolün bağırsaklardan emilimini azaltarak kandaki düzeyini dengelemeye katkı sağlayabilir.
Canan Karatay diyor ki; "KÖTÜ KOLESTEROL DİYE BİR ŞEY YOKTUR ! kolesterol''ün yani LDL'nin aslında kötü olmadığını, tam tersine faydalı olduğu gösterilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri