Motive edildiğinde seyahat edecek olan, fakat imkanlar hakkında bilgisi olmayan, her bakımdan seyahat ve tatil yapacak güce sahip olduğu halde bunu alışkanlık haline getirmemiş kişiler “marjinal turistik talebi” oluştururlar. Bağımsız, kişisel bir taleptir.
Turizm hareketinden kaynaklanan turizm harcamaları ve ardında kalan etkiler ekonomik anlamda incelenen konulardır. Harcamayı yapan turizm talebi, karşılığında harcama yapılan turizm ürünü ve bunları bir araya getiren bütün aracı unsurlara da turizm arzı adı verilmektedir.
Katılanların Amaçlarına Göre Turizm Çeşitleri
Dinlenme, • Kültür, • Spor, • Din (İnanç), • Sağlık, • Kongre, • Politik ve • Deniz turizmi olmak üzere alt dallara ayrılır.
Snobizm, kişinin kendini başkalarının yerine koyması, başkalarının yaptığını yapması ya da onlar gibi yaşaması anlamlarına gelmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Turistik ürün bazında değerlendirildiğinde kimi ritüeller, yemekler, yapılar yahut giysiler yani kısacası turizm içerisinde turistik ürüne dahil olan birçok şey, halkın özgün yerel kültürüne uygun sergilenip sergilenmemesine göre otantik yahut otantik olmayan şeklinde tanımlanmaktadır.
Turistlerin yoksulluk içinde yaşayan in- sanları görmek için daha az gelişmiş bölgelere seyahat etmesi olarak ifade edilen yoksulluk turizmi (Delic, 2011: s.1), karanlık turizm (dark tourism) olarak da kabul edilmektedir (Rolfes, 2010; Delic, 2011; Frei- re-Medeiros, 2009; Frenzel, Koens & Steinbrink, 2012; Frenzel, ...
Kısacası, bir ülkeden uluslararası turizm hareketlerine katılan kişi sayısı dış turizm talebidir. Kişilerin kendi ülkelerinde gerçekleştirdikleri turizm amaçlı seyahatler ve bu seyahatlerle bağlantılı etkinlikler “iç turizm talebi”dir.
Turizm coğrafyasında özelliklerine göre turizm şu gruplara ayrılır: Yaş özelliklerine göre; gençlik turizmi, yaşlılar turizmi. Katılan sayısına göre; ferdi turizm, kolektif turizm, kitle turizmi, grup turizmi. Turistin ülkesine göre: iç turizm, dış turizm.
Bir ülkenin vatandaşlarının kendi ülke sınırları içinde turizm faaliyetine katılmalarına iç turizm (ingoing) denilmektedir.
Destinasyon kavramı genellikle, turistin sürekli olarak yaşadığı yer dışında ziyaret ettiği yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir yerin destinasyon olarak kabul edilebilmesi için kişinin o yeri ziyaret etmiş olması gerekmemektedir.
Ekonomik sızıntı, turizm gelirlerinin yerel ekonomiden çıktığı ve genellikle turizm hizmetlerinin sunulduğu ülkeye giren dövizin bir bölümünün, yerel ekonomi dışına çıktığı bir durumu ifade etmektedir. Bu durum, turizm sektörünün genel ekonomik katkısını azaltmakta ve yerel ekonomik kalkınmayı zayıflatmaktadır.
Turizmden Bağımsız Arz: Bir ülkenin/bölgenin doğal, tarihi, kültürel, folklorik, sanatsal değerleri gibi faktörler. Bağımlı Turizm Arzı: Bu değerlerden yararlanmak üzere turistik altyapı ve üstyapının tamamlanmasıdır.
Turizm talebi iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır. İç turizm talebini, vatandaşların kendi ülkeleri içinde; dış turizm talebini ise yaşadığı ülkeden farklı bir ülkeye turizm faaliyetine katılmak üzere seyahat eden ya da seyahat etme isteminde bulunan kişiler oluşturur (Kozak, 2012: 76).
Turizm Arzı Belli bir dönemde belli bir piyasada çeşitli fiyat seviyelerinden veya bedelsiz olarak turistik tüketicilere sunulan mal veya hizmetlerin bütününe “Turizm Arzı” denir. Turistin ihtiyacını karşılayan konaklama, ulaşım, eğlence, yeme-içme, vb… faaliyetler turizm arzını oluşturur.
Turizm türleri sınıflandırması yapılırken, turizmin yapılış amacı ve kitle baz alınır. Turizm türleri iç ve dış, grup ve bireysel ve turizmin yapılış amaçlarına göre sınıflandırılır.
Karada gerçekleştirilen macera turizmi türlerinde ise mağara ve kaya tırmanışı turizmi ele alınabilir. Suda gerçekleştirilen macera turizmi türleri arasında tüplü ve tüpsüz dalış, rafting ve kano yer almaktadır. Macera turizmi bazı durumlarda tehlike turizmi olarak ele alınabilmektedir.
2.Katılımcı sayısına göre Turizm:
Ferdi Turizm(Kişisel Turizm ) Aile Turizmi:Aile fertlerinin hep beraber seyahat etmeleridir. Kolektif Turizm (Kitle turizmi): Grup Turizmi: Seyahat ve konaklama, kolektif olarak düzenlenir.
Efektif ya da gerçek talep: Turizmde aktif olarak yer alan ya da seyahat etmekte olan gerçek kişi sayısıdır.
Turistlerin temel ihtiyaçlarının karşılanması dikkate alınarak; seyahat işletmeleri, konaklama işletmeleri, ulaştırma işletmeleri, yiyecek- içecek işletmeleri, rekreasyon (eğlence - dinlence) işletmeleri ve alışveriş işletmeleri şeklinde sınıflandırılabilir.
Monopollü Rekabet Piyasasının Turizm İle İlişkilendirilmesi Turizm sektöründe gerçekleşen ekonomik faaliyetler genellikle monopollü rekabet piyasasında gerçekleşmektedir.
Sosyal turizm, iktisadi güçleri nispeten zayıf olan kitlelerin birtakım kolaylaştırıcılar yoluyla turizm hareketine katılmaları ve bundan doğan ilişkilerin tümüdür (Usta, 1982: 7). Bu tanım çerçevesinde, sosyal turizmin ilk özelliğinin iktisadi güçleri zayıf olan kitleleri kapsaması olduğu görülmektedir.
Turizm, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Ankara. Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılının 4. çeyreğine ve yılın geneline ilişkin turizm istatistiklerini açıkladı. Buna göre, turizm geliri, geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 53,4 artarak 46 milyar 284 milyon 907 bin dolara çıktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri