Marka analizi, bir markanın güçlü ve zayıf yönlerini, pazar konumunu, tüketici algısını ve rekabet avantajlarını değerlendirmeyi amaçlayan kapsamlı bir inceleme sürecidir.
Marka Analizi Nasıl Yapılır? Marka analizi, pazardaki trendleri, tüketici davranışlarını ve rakip markaların aktivitelerini detaylı olarak inceleyerek gerçekleştirilir. Ayrıca, markanızın geçmiş reklam kampanyalarının performansını değerlendirerek, gelecekteki stratejilere yön verebilirsiniz.
Bir işletmenin iş ortamının, etkilerinin ve yeteneklerinin, potansiyel olan müşterilerin açık bir şekilde tanımlanmasına durum analizi adı verilmektedir. Özellikle işletmelerin güçlü ve zayıf yönleri durum analizleri ile değerlendirilmektedir.
Durum analizi yöntemlerinden biri olarak kullanılan 5C analizi, firmaların makro ve mikro çerçevelerini değerlendirmek için kullandıkları bir analizdir. 5C analizinin öncelikli amacı piyasayı, çevreyi ve genel anlamda sektörü inceleyerek doğru analizler elde etmektir.
Sınai mülkiyet açısından “Marka”: bir işletmenin ürettiği ya da sattığı mal ve hizmetleri diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayırt etmek için kullanılan her türlü; sözcük, şekil, renk, harf, sayı, sesler, hareket, koku veya ambalajdan ibaret olabilen İŞARETTİR.
İlgili 38 soru bulundu
Marka denildiğinde pek çok insanın aklına ürün veya hizmet satan işletmeler gelir fakat marka tanımı bununla sınırlı değildir. Bir ürün veya hizmet sunan insanlar da marka olarak tanımlanır. Örneğin Şeyma Topaloğlu; Halkla ilişkiler, pazarlama, markalaşma, sosyal medya gibi konularda hizmet veren bir markanın adıdır.
Marka varlığını oluşturan ögelerden biri marka unsurlarıdır. unsurlar; marka adı, logo, sembol, karakter, jingle, ambalaj, konuşma sesi ve sloganlardır. Marka unsurları marka farkındalığı yaratmak için de dikkatli bir şekilde seçilmelidir.
Geliştirdiği kültürde sistemde oluşan her sorunun personeli tarafından gerçek nedenine kadar inilerek analiz edilmesi gerektiğini ifade etmiş ve ortalama 5 kere “Neden” sorusunun sorulmasını istemiştir, ki buradaki 5 ortalama bir rakam olup amaç gerçek nedeni bulduğunuzdan emin oluncaya kadar soru sormak.
Rakip analizi yapmak için ise bazı soruları cevaplandırmanız gerekmektedir. Örneğin; rakipleriniz kimler, rakiplerinizin sunduğu ürün ya da hizmetler neler, rakipleriniz sektörde ne kadar süredir var, rakiplerinizin mevcut stratejileri neler, rakiplerinizin güçlü ve zayıf yanları neler soruları birer örnektir.
Rakip Analizi Nedir? Rakip analizi, bir firmanın pazar dinamiklerini anlaması ve rekabetçi bir avantaj elde etmek için stratejik kararlar alabilmesi adına, rakiplerinin iş modellerini, ürünlerini ve pazarlama taktiklerini kapsamlı bir şekilde incelediği bir metodolojidir.
Hem işletmeler hem de bireyler için oldukça önemli olan SWOT, 4 ingilizce kelimenin baş harflerinden oluşuyor. Weaknesses (Zayıf Yönler), Strengths (Güçlü Yönler), Threats (Tehditler) ve Opportunities (Fırsatlar) anlamına geliyor.
Marka tescil başvurusundan önce yapılacak bu işlem tescil ettirilmek istenen markanın belirlenen alanlarda ön incelemesi yapılarak benzeri ya da aynısının başka birileri tarafından önceden tescil ettirilip ettirilmediğinin belirlenmesi işlemidir.
Kısaca SWOT analizi, dört sütunlu bir tabloya yerleştirilen; güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditlerin detaylı karşılaştırılması sonucu geleceğe yönelik plan ve strateji oluşturma amacı ile gerçekleştirilen bir analiz çalışmasıdır.
İlk safhada marka mevcut bilgi kullanılarak analiz edilir; geçmişte yapılan müşteri araştırması, pazar, marka satış bilgileri ve modelleri, markanın tarihteki konumu ve bilinen rakip kimlik stratejileri. Bu safhada kimlik seçenekleri, konumlandırma veya uygulama yöntemleri tanımlanabilir.
Fiyat primi yaklaşımında; benzer nitelikli ürünler arasındaki fiyat farkı oransal olarak hesaplanır ve gelecek yıllara ait tahmin edilen satışlarla çarpılarak bulunan tutarlar bugünkü değere indirgenerek marka değeri hesaplanır.
SWOT analizi, incelenen kuruluşun, tekniğin, sürecin veya durumun güçlü ve zayıf yönlerini belirlemekte ve dış çevreden kaynaklanan fırsat ve tehditleri tespit etmekte kullanılan bir tekniktir. SWOT, İngilizce'deki dört kelimenin baş harflerinden oluşur. GZFT ise bu tekniğin Türkçe karşılığıdır.
Rekabet analizinde kullanılan teknikler arasında SWOT, PEST, FAVÖK, Rakip Dizisi ve Dijital Analiz bulunmaktadır. Bu tekniklerin her biri farklı yönlerden işletmelerin ve rakiplerin analizini sağlar.
Rakip analizi, şirketlerin ürünlere, hizmetlere, hizmet alanlarına, fiyatlara ya da pazarlama taktikleri gibi birçok bilgiye erişmesine fırsat sunar. Dolayısıyla analizler neticesinde eldeki veriler ve bilgilerle rakiplerinizin hangi konularda güçlü ya da zayıf olduğunu belirleyebilirsiniz.
Kısaca 8D olarak anılan 8 Disiplin bir problem çözme tekniğidir. Genellikle bir üreticinin, müşterisinin bildirdiği bir problemi doğru tanımlandığını, düzeltici faaliyetin yapıldığını ve analiz edilerek parça ya da prosese dair önleyici tedbirlerin alındığını metodik olarak müşterisine bildirdiği bir araçtır.
“5 kez Neden”, yapılandırılmış kök neden analizi için en basit yöntemdir. Sorunun altında yatan neden-sonuç ilişkilerini keşfetmek için kullanılan bir soru sorma yöntemidir. Araştırmacı, anlamlı sonuçlara varılıncaya kadar “Neden?” sorusunu sormaya devam eder.
Değer analizi çok genel tanımıyla, hangi seçeneğin daha iyi üreteceğini saptamak ve gerekli fonksiyonların en düşük maliyetle elde edilmesine çalışmaktır. Bunun için de hangi fonksiyonların gerekli olduğuna karar verilmesi ve buna bağlı olarak gereksiz maliyetlerin elimine edilmesi gerekmektedir.
Marka; mal veya hizmetleri birbirinden ayırt etmeye yarayan ibarelere denilmektedir. Markanın fonksiyonları ise; kaynak gösterme, ayırt edicilik, reklam ve kaliteyi garanti etme fonksiyonudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri