Markalaşma çalışmaları, bir markanın tanıtımını yapmak, müşteri sadakatini artırmak ve rekabet avantajı elde etmek için uzun vadeli bir çabadır. Başarılı bir markalaşma stratejisi, markanın güçlü bir kimlik oluşturmasına, müşterilerle daha yakın ilişkiler kurmasına ve işletmenin büyümesine katkı sağlayabilir.
Marka denildiğinde pek çok insanın aklına ürün veya hizmet satan işletmeler gelir fakat marka tanımı bununla sınırlı değildir. Bir ürün veya hizmet sunan insanlar da marka olarak tanımlanır. Örneğin Şeyma Topaloğlu; Halkla ilişkiler, pazarlama, markalaşma, sosyal medya gibi konularda hizmet veren bir markanın adıdır.
Ürünün ve işletmenin kitleler tarafından tanınmasını sağlar. Talep yaratır ve işletmenin piyasada tutunmasına yardımcı olur. İşletmenin imajını güçlendirir ve topluma güven vermesine katkıda bulunur. İşletmenin rekabet gücünü arttırarak uzun ve kısa vadede başarıyı getirir.
Marka bir ürünü benzerlerinden ayırmaya yarayan isim, renk, amblem, logo gibi görsel unsurlar ve markaya özgü müzik gibi işitsel unsurlardır. İnsanlar birbirine benzer faydaları sunan ürünleri markaları vasıtasıyla ayırt eder ve satın alma kararlarını marka seçimiyle gerçekleştirirler.
İlgili 27 soru bulundu
Marka başvurusu yapabilecek kişiler
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yerleşim yeri olan veya sınai ya da ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler. Paris Sözleşmesi veya Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması hükümleri dahilinde başvuru hakkına sahip kişiler.
Markalar özet bir tanımla; bir ticari işletmenin sunduğu ürün ya da hizmetleri başka bir ticari işletmenin ürün ve/veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işaretlerdir. Markalar bir yönüyle “bir işletmenin parmak izidir.” denilebilir.
Tescil edilebilecek markaların içerisine logolar, amblemler, fotoğraflar, grafik tasarımları, armalar, hologramlar, mühürler, etiketler ve buna benzer şekiller girmektedir. Şekillerle sözcüklerin bir arada kullanıldığı kombinasyonlar da marka olarak tescil edilebilirler.
Ürün, fabrikada; marka ise, zihinlerde üretilen benzersiz bir fikir ya da konsepttir. Ürün, rakipçe kopyalanabilir; marka ise benzersizdir. Bir ürünün modası çabucak geçebilir; başarılı bir marka ise sonsuzdur.
Marka, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında tescil edilen sınai mülkiyet hakkıdır. Kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her türlü işaret marka olabilir.
Ticaret Markaları
Bir işletmenin imalatını veya ticaretini yaptığı malları, başka işletmelerin mallarından ayırt etmeye yarayan işaretlerdir. Malların üzerinde veya ambalajında kullanılan markalar ticaret markalarıdır.
Marka, müşterilerin bir şirketi veya ürünü tercih etmelerine yardımcı olur ve bir şirketin değerini artırır. Ayrıca, bir marka saygınlık ve güvenilirlik kazandıkça, müşteriler tarafından tercih edilme olasılığı artar. Marka, şirketin rekabet gücünü artıran ve onu rakiplerinden ayıran önemli bir faktördür.
Sıfırdan marka oluşturma süreci, doğru adımları izlediğiniz takdirde zor bir iş değildir. Güçlü bir marka kimliği yaratmak için teknik ve hukuki prosedürü de bilmek gerekir. Marka yaratma, kasıtlı farklılaşma ya da ayırt edici unsurların vurgulanması olarak ifade edilebilir. Kendine has ve stratejiktir.
Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu için ilk şart, ticari bir işletmenin olmasıdır. Aynı şirkete ait farklı markalar mevcutsa, her marka için ayrı marka tescili alınmalıdır.
Marka şahıs ya da şahıslar için alınacaksa tescil başvurusu için gerekli evraklar sırasıyla başvuru yapan kişilerin kimlik bilgileri, adresleri, telefon numarası; başvuru resmi Türk Patent Enstitüsüne kayıtlı bir Marka Vekili aracılığı ile yapılacak ise marka vekaletnamesi doldurulması gereklidir.
Ticaret Markası
Markaların korunması ile ilgili 556 sayılı kanun hükmünde kararnamenin uygulanma şeklini gösteren yönetmelikte yer alan 8. maddeye göre üretici ve dağıtıcı markalar “Ticaret Markası” şeklinde gruplanmıştır. Bu yüzden de kullanım amacına göre markaları ticaret markası çatısı altında 2'ye ayırıyoruz.
Her Marka bir üründür ama her Ürün bir marka değildir. Ve unutmamak gerekir ki; ürün üretilir, marka ise konumlandırılır.
Bir işaretin marka olarak değerlendirilebilmesi için şu koşullar vardır: Ayırt edici özelliği olmalı, çizimle görüntülenebilmeli, baskı yoluyla çoğaltılabilmeli. Bu koşullara uyan, kişi adları, sözcükler, şekiller, harfler, sayılar marka olarak tescil ettirilebilir.
Amazon – 350,3 Milyar Dolar. Google – 263,4 Milyar Dolar. Microsoft – 184,2 Milyar Dolar.
AA muhabirinin araştırma verilerinden yaptığı derlemeye göre, değerini geçen yıla göre yüzde 74 artırarak 516,6 milyar dolara çıkaran Apple "dünyanın en değerli markası" oldu.
ENDEĞER YAPIM, güçlü uluslararası yatırımcı vizyonuna sahip Marka Yatırım Holding A. Ş.'nin bir iştiraki olarak, televizyon yayıncılığında yeni nesil finansal çözümlerle dizi, film, reality show, belgesel ve aktüel programların prodüksiyonu alanında faaliyet göstermek üzere kurulmuş bir yapım şirketidir.
Marka varlığını oluşturan ögelerden biri marka unsurlarıdır. unsurlar; marka adı, logo, sembol, karakter, jingle, ambalaj, konuşma sesi ve sloganlardır. Marka unsurları marka farkındalığı yaratmak için de dikkatli bir şekilde seçilmelidir.
* Marka tüketicileri korur, * Fiyat istikrarı sağlar, * Ürünlerin kalitesinin gelişmesinde etkili olur, * İşletmeler, marka imajını güçlendirmek amacı ile toplum için yararlı yenilikler geliştirirler. Mala veya ambalaja uygulanan marka etiketi, üreticinin ürün üzerindeki imzası niteliği taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri